Hlavní obsah

Špatně se soustředíte? Možná je chyba ve vašem jídelníčku!

Foto: Thinkstock

Čeká vás náročná zkouška? Dodejte mozku energii správnou výživouFoto: Thinkstock

Reklama

Cítíte se vyčerpaní, unavení a absolutně se nezvládáte soustředit? Mozek spotřebuje 20 procent vaší celkové energie. Když mu neposkytnete dostatek živin, dá vám to jasně najevo. Co jíst a co ne?

Článek

Znáte to. Ať v práci, ve škole nebo kdekoli jinde potřebujete podat aspoň trochu slušný výkon, ale psychicky to absolutně nezvládáte. Jste podráždění, nekoncentrovaní a v důsledku toho i ve stresu.

Kdo nebo co za to může? Unavený mozek! Přestože tvoří pouhá dvě procenta těla, tak ale spotřebovává 20 procent celkové tělesné energie. Abyste se zvládli dobře soustředit, je potřeba ho dobře vyživit a dodat mu energii.

Cukr ano. Cukrovinky ne!

Zcela jednoznačně je cukr, přesněji glukóza, hlavním dodavatelem energie pro mozkové buňky. „Mozek cukr potřebuje, ale jeho spotřebu plně pokryje ten, který se vyskytuje v přirozených potravinách. Nikdo se pro správnou činnost mozku nemusí dopovat kostkami cukru nebo přeslazenými polotovary,“ upozorňuje Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu.

Možná máte zkušenost, že když se cítíte vyčerpaně a rychle si dáte čokoládovou tyčinku nebo slazenou limonádu (nebo nějakou další hladovou potravinu), hned se vám udělá lépe. To je ale jen velmi krátký a dočasný efekt. V těle totiž dojde k rychlému růstu krevního cukru, po kterém však následuje prudký pokles. Ve výsledku se tak cítíte ještě hůře, což vede k dalšímu pojídání sladkostí.

Foto: Thinkstock

S únavou a vyčerpáním vám více než káva pomohou zdravé přirozené potravinyFoto: Thinkstock

Správné sacharidy

Jaké sacharidy jsou ty správné? „Sacharidy by měly být komplexní. Znamená to, že by ve vašem jídelníčku nemělo chybět tmavé pečivo, další celozrnné produkty, vločky,“ uvádí doktorka Karolína Hlavatá z iniciativy Vím, co jím.

Vhodné jsou tak automaticky všechny celozrnné obiloviny jako kroupy, jáhlyči celozrnné těstoviny a rýže.

Z pečiva můžete také vsadit na v současnosti velmi populární žitný kváskový chléb, který seženete ve vybraných pekárnách nebo si ho můžete z kvásku, vody, soli a směsi žitné a pšeničné mouky upéct doma sami.

Samozřejmě hojně také zařazujte ovoce, výborné jsou z tohoto hlediska banány, borůvky nebo avokádo. Dále zeleninu – zejména zelené druhy jako špenát, brokolici, rukolu nebo hlávkový salát. A v neposlední řadě luštěniny. Mimochodem, víte, jak moc jsou luštěniny prospěšné vašemu zdraví a štíhlé linii?

Rychlou svačinkou pro dodání energie mohou být i balené tyčinky, velmi však záleží na správném výběru. „Když už si dát müsli tyčinku, tak takovou, na jejímž obalu jsou na prvním místě uvedeny buď vločky, nebo vysoký podíl sušeného ovoce,“ doporučuje Karolína Hlavatá.

Pokud vás čeká náročný fyzický výkon, rychlou energii vám dodají proteinové nebo ořechové tyčinky, ale i kvalitní hořká čokoláda s ideálně 70% podílem kakaa. Ty si dejte 45 až 60 minut před startem.

Foto: Thinkstock

Nezapomínejte na svačiny a dodávejte si energii pravidelněFoto: Thinkstock

Pijte!

Pokud jíte pravidelně a zařazujete dostatek zdravých sacharidů, přesto se ale nezvládáte dobře soustředit, může být chyba ještě někde jinde. Za pocity vyčerpání a snížené koncentrace může stát i dehydratace organismu.

Denně byste do sebe měli dostat alespoň dva litry tekutin, a to i v případě, že nepociťujete akutní žízeň. Pokud vám nechutná čistá voda, zkuste přidat pár kapek citronu či ji smíchejte se stoprocentní zeleninovou šťávou. Nebo dáváte přednost čajům? V tomto článku se dozvíte, zda je dobré místo dvou litrů vody denně vypít dva litry čaje.

Jak se dnes cítíte vy?

Reklama

Načítám