Hlavní obsah

Speciál o teplotě: Jak ji měřit a rychle snížit?

Foto: Thinkstock

Zvýšená teplota není sama o sobě nemoc, tu ale většinou provázíFoto: Thinkstock

Reklama

Zvýšená teplota potrápí jednou za čas každého. Víte ale, jaká teplota je zcela normální a jaká je už životu nebezpečná? Teploměr by vám doma rozhodně neměl chybět a měli byste znát, jakými léky či alternativními metodami teplotu snížit. Poradíme vám.

Článek

Horečka či zvýšená teplota není nemocí, je pouze příznakem toho, že se organismus brání proti nějakému onemocnění. Zpravidla na sobě i svých blízkých (zejména dětech) teplotu snadno poznáte přiložením ruky na čelo. „Déle trvající teplota už v rozmezí 38–38,5 stupňů Celsia představuje pro organismus poměrně velkou zátěž, a to hlavně u dětí a starších pacientů,“ upozorňuje praktická lékařka Jana Vojtíšková a zpřesňuje: „U starších pacientů – hlavně kardiaků – hrozí zrychlení tepové frekvence, urychlení látkové výměny a změny rychlosti biochemických reakcí. U malých dětí zpravidla do šesti let je zase nezanedbatelné riziko vzniku takzvaných febrilních křečí, kdy dítě může upadnout do bezvědomí a mít velmi vážné potíže s dýcháním.“

Kdy teplota ohrožuje život

Zvýšení teploty vnímá každý člověk jinak, pro někoho nárůst o pouhý stupeň znamená tělesnou nepohodu, pro jiného může být teplota 37,5 stupňů Celsia zcela normální, není tedy pro něj zvýšená, má ji prostě pořád.Jako ve všem, i zde samozřejmě existují výjimky. V případě vleklé i mírně zvýšené teploty je ale nezbytně nutné podstoupit podrobné vyšetření, které vyloučí příčiny, které nemusejí být zcela zjevné (začínající zánět, viróza nebo další, a to i vážná onemocnění). Životu nebezpečná kromě mezních hodnot v tabulce (viz níže), může být i dlouhodobě se držící teplota nad 39 stupňů Celsia.

Foto: Thinkstock

Na teplotu reaguje každý jinakFoto: Thinkstock

„Není vždy žádoucí snižovat teplotu za každou cenu, obzvláště drží-li se kolem 38 stupňů Celaisa," říká praktická lékařka Jana Vojtíšková a dodává: „Někdy postačí zůstat v posteli, snížit fyzickou námahu, zvýšit příjem tekutin a vyčkat dva dny, jak se situace vyvine.“ Ovšem při prudkém nárůstu horečky (39 stupňů a více) je třeba neotálet a vyhledat lékaře.

I když teplota malým dětem kolísá a často rychle klesne na běžnou hodnotu, je třeba udržet je ještě 3 dny po horečce na lůžku v klidovém režimu a nevodit je do kolektivu. Nemoc ještě nemusí být doléčena!

Kde teplotu měříme

Nejčastěji teplotu měříme v podpaží, zpravidla se pro toto měření používají digitální a lihové teploměry. Dalším častým místem je konečník, kde je třeba dodržovat hygienický postup, měří se tak teplota hlavně dětem. Správná teplota se dá měřit i v ústech, ale těsně před tím byste neměli jíst teplé ani příliš studené, aby nedošlo ke zkreslení výsledku. Využít můžete i třísla, když pokrčíte nohu v koleni a kyčli a přikloníte se ke stehnu druhé nohy. Rychle a přesně teplotu změříte na čele, krku a uchu... pomocí infračerveného záření.

Měli byste vědět, že v dutinách konečníku a ústech je teplota vyšší o 0,5 stupňů Celsia oproti podpaží. „Teplota v průběhu dne může kolísat až o dva stupně,“ říká lékařka Jana Vojtíšková.

Čím teplotu měřit

  • Lihové teploměry – Měření trvá poměrně dlouho, asi tři až pět minut. Cena kolem 70 Kč.
  • Digitální teploměry– Zjistí teplotu během deseti sekund. Při špatném zacházení můžou udat mylnou teplotu. Zjistěte si, jestli má vyměnitelnou baterii, některé modely ji nemají. Cena se pohybuje mezi 70 až 300 Kč.
  • Bezkontaktní infrateploměry–Měření netrvá ani pět sekund. Navíc se dají použít i na zjišťování teploty vody, pokrmů a podobně. Oceníte ho hlavně v případě malých dětí, kdy se teplota dá změřit i ve spánku. Cena od 800 Kč.
  • Teploměry NexTempy – Zaznamenávají teplotu v průběhu celého dne. Stačí přilepit plastový pásek na nějakou část těla, nevadí ani koupání. Cena od 6 Kč.
  • Rtuťové teploměry– jsou v EU zakázané, byly nahrazeny lihovými.

Robert Jirásek z Edukafarm nabádá: „Nezapomínejte na dezinfekci dotykových teploměrů po každém použití.“ Stačí je omýt lihem.

Foto: Thinkstock

Teploměry by se měly dezinfikovat po každém použitíFoto: Thinkstock

Srážení teploty ochlazováním těla

Co tělo zaručeně ochladí, jsou studené zábaly. Nikoli ledové, měly by mít kolem 25 stupňů Celsia. Nejlepší je zabalit tělo (od prsou do poloviny lýtek) do vlhkého prostěradla, igelitu, obalit suchým ručníkem a přikrýt. Zejména u dětí sledujte, jestli jsou nohy teplé. Zábal by měl trvat asi pět až patnáct minut, a opakuje se stejný postup třikrát v průběhu dvou hodin. Pozor, při nesprávném provedení mohou zábaly uškodit. Jakmile se objeví husí kůže nebo zimnice, ochlazování ukončete.

Obdobou zábalů může být i sprchování vodou okolo 30 stupňů Celsia, ale ne déle než dvě minuty, a potom do postele a vypotit. Méně drastický způsob je omývání těla houbou namočenou ve studené vodě. O úspěchu se dá mluvit, už když se teplota sníží o 0,5 stupňů, víc neočekávejte.

Při snižování teploty hodně pijte. Optimální jsou vlažné nápoje (tedy ne horké, ale ani ledové), nejlépe  formou bylinkových čajů – lipového, bezinkového, šípkového nebo sirupů – rakytníkového, trnkového. Nevadí med ani citron.

Jaké tablety vybrat

Ohledně srážení teploty nepanuje všeobecná shoda. Platí však zásada, že pokud je pacient v dobré kondici, nesnižuje se zvýšená teplota do 38 stupňů Celsia.

V  současné době existuje celá škála léků – antipyretik snižujících horečku. Patří k nim kyselina acetylosalicylová (ASA) – Aspirin, Acylpirin..., dále jsou to léky s paracetamolem (PAR) – Paralen, Panadol..., a léky na bázi ibuprofenu (IBU) – Ibalgin, Nurofen... „U všech léků zejména při užití preparátů ASA nepřekračujte doporučené dávkování 4–6 g denně,“ upozorňuje MUDr. Jana Vojtíšková. Léky obvykle zmírní průvodní jev, který horečku provází – bolest hlavy, svalů a kloubů.

„Pokud jde o malé děti do dvanácti let nebo pacienty nemocné cukrovkou, po infarktu, vyhublé, vysokého věku s teplotou nad 38 stupňů Celsia, sahá se k paracetamolu jako léčivu první volby, případně  v kombinaci s ibuprofeny, ideální je střídat je po 4–6 hodinách," zpřesňuje Robert Jirásek.

Těhotné ženy by při horečce neměly první tři měsíce užívat PAR, naopak ASA nepodávat poslední tři měsíce těhotenství. ASA také nejsou vhodné pro děti do 15 let (někdy se uvádí 12 let), vředaře, astmatiky a všechny, co užívají léky na ředění krve.

Tip redakce: A propos, Poznáte chřipku od virózy? či víte, které potraviny nejíst k lékům? Jejich přehled najdete zde.

A jak postupujete při teplotě vy?

Reklama

Související témata:

Načítám