Hlavní obsah

Spotřebiče, které vás ohromí. Pračky perou ve studené!

Foto: bauknecht

Jako profesionálové a levně – tak dokážete vařit a starat se o domácnost s novými spotřebiči, které právě přicházejí na trhFoto: bauknecht

Reklama

Pračky, které perou ve studené vodě, výkonné elektrické struhátko, nebo trouba, co sleduje teplotu uvnitř masa... Novinek, jež vám pomohou s péčí o domácnost, je spousta. Vyberte si z našich tipů, které se hodí nejen do kuchyně!

Článek

Zjednoduší práci, zdokonalí výsledek a ještě vám ušetří peníze – tak by se dalo stručně shrnout, co umí nové spotřebiče, které se právě v těchto dnech a týdnech objevují v obchodech a postupně nahrazují staré typy. I když slovo postupně je na místě, protože jak to tak u novinek bývá, některé jsou pěkně drahé. Na jaké vychytávky můžete při nákupu narazit?

1. Trouby, které vidí dovnitř masa

Teplotní sonda sice není úplná hot novinka, některé spotřebiče ji už mají několik let, ale v letošním roce se stává součástí modelů ve střední třídě, tedy v cenách kolem dvaceti tisíc korun. K čemu taková sonda slouží? „Je ideální pro optimální přípravu masových pokrmů. Zapichuje se do nejsilnější části masa a nastavovacím tlačítkem si zvolíte požadovanou teplotu uvnitř,“ popisuje Eva Kučmášová. Díky tomu se vám nestane, že by byl pokrm uvnitř syrový a na povrchu spálený. Přístroj hlídá teplotu v pokrmu a po dosažení požadované hodnoty se automaticky vypne. Platí to i o troubě Bauknecht BLPM 8110 PT, jejíž doporučená cena je 20 990 korun.

Foto: chenprofi

Foto: chenprofi

Foto: bauknecht

Foto: bauknecht

2. Když nedáte na Openspace dopustit

Zatímco openspace jako otevřenou kancelář miluje málokdo, stejnojmenná trouba vám udělá radost. Lze ji totiž speciálním izolačním plátem rozdělit na dvě samostatné, a ty využívat každou na něco jiného. Teploty, které si stejně jako programy ovládáte v každé části zvlášť, se mohou lišit až o sto stupňů Celsia. Spodní větší část má objem 48 litrů, horní pak dvacet. Je praktické péct pouze v jedné z těchto částí, protože například při zapékání malé porce vyhříváte mnohem menší prostor a šetříte tak energii. Cena trouby Hotpoint Openspace je 36 990 korun.

Foto: hotpoint

Foto: hotpoint

3. Rozjeďte koncert v kuchyni

Indukční varné desky bourají zavedenou zvyklost, že k vaření potřebujete plotýnky. Ty totiž mizí a je jedno, jak velký hrnec a kam postavíte. Deska si ho sama najde. Příkladem je Piano od De Dietrich, jak se jmenuje první bezzónová deska, u níž lze k vaření využít opravdu celou plochu. Zespodu má ukryto 36 nezávislých induktorů, které jsou schopny přizpůsobit se všem druhům vaření.

Pracuje ve třech režimech. První se jmenuje Solo, kdy máte k dispozici celou plochu, ale všude je jen jeden stupeň výkonu. U Piana je deska rozdělena na tři různé zóny a v každé lze nastavit různý výkon a třetí – Expert – vám dovoluje libovolně používat celou plochu, a když s hrncem pohnete, okamžitě ho pozná a na ovladači ho ukáže, abyste si nastavili výkon a čas vaření. Velké minus zatím představuje cena – 99 990 korun.

Foto: de dietrich

Foto: de dietrich

Nad varnou desku patří i digestoř Zkuste novinku: Lustr, který nahradí digestoř!.

4. Jde to i levněji

Uvažujete o nové desce, ale sto tisíc korun za ni nedáte? Zkuste Electrolux EHD8740FOK z řady Inspiration range. Také na ní nenajdete vyznačené plotny, ale pouze kříže, na které hrnce postavíte bez ohledu na velikost a tvar. Ty rozpozná přístroj sám a podle toho také vydává teplo. Výkon si nastavujete na bezdotykovém ovládání, ovšem neplatí, co dotyk, to stupeň. Změnu provádíte plynulým tahem prstu po obloukové stupnici, což je mnohem rychlejší. Cena desky je 21 990 korun.

Foto: electrolux

Foto: electrolux

5. Vyhoďte struhadlo, nechte to na proudu

Máte pocit, že samotné vaření je hračka, ale mnohem horší je potraviny očistit, nakrájet, nastrouhat, nasekat či nadrtit, což vás stojí nemálo energie a času? Se vším si poradí nové elektrické struhadlo Moulinex fresh express plus, které si díky pěti výměnným nástavcům poradí s plátkováním, jemným i hrubým strouháním zeleniny a ovoce, bramborami, když zatoužíte po bramboráku, sýry, vejcem, cibulí i česnekem. Seženete ho za 1699 korun.

Foto: moulinex

Foto: moulinex

6. Studená voda na praní stačí

Máte pořád divný pocit, když na termostatu pračky nastavujete „jen“ 40 stupňů, zda by nebylo lepší hodit za hlavu šetrnost a úspory a přidat na šedesát? Zvykejte si! Na trhu se totiž objevují první přístroje, které perou při dvaceti stupních se stejným účinkem jako běžné při čtyřicítce. A nejen že tak ušetříte 15 % vody a 60 % energie, ale také nemusíte třídit bílé a barevné oblečení, perete obojí najednou. Perete s běžným pracím práškem, ovšem se speciálním programem Perfect 20°, kterým disponuje například pračka Candy GrandÓ EVO za 17 690 korun.

Foto: candy

Foto: candy

7. Zkuste prát v bublinkách

Odmítáte si koupit něco takového, jako je pračka s programem na dvacet stupňů? Pak pozor! K mání je totiž i typ, který při programu Super Eco pere jen při patnácti stupních! Výsledek je opět srovnatelný s „teplým“ praním, neboť jsou vybavené technologií Eco Bubble. „Již do samotného začátku pracího cyklu vhání takzvaný generátor bublin do bubnu pračky vzduch, který promíchává s vodou a pracím prostředkem. Takto vzniklá aktivní pěna proniká rychleji a hlouběji do tkaniny a je účinná i při nízkých teplotách,“ popisuje princip studeného praní Michal Tichý ze společnosti Samsung, která nabízí tuto pračku pod označením WF906U4SAWQ za 19 990 korun.

Foto: samsung

Foto: samsung

Už víte, který spotřebič bude pro vás ten nej? Napište to ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám