Hlavní obsah
Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Z kynutého perníkového těsta můžete uplést libovolné tvary podle vaší fantazie! Kroucance, preclíky, sladké houstičky apod.

1 hod.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 ks žloutků
  • 2,75 hrnku hladké mouky
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 3/4 kostky droždí
  • 3/4 hrnku kávy espresso
  • 1/4 ks hery
  • 1 ks bílku
  • 1 hrst mandlových lupínků
  • 2 lžíce kakaa
Článek

Postup

01.

Všechny sypké přísady smíchejte s droždím utřeným s trochou cukru, přilijte rozpuštěnou a zchladlou heru, studenou kávu, citronovou šťávu a žloutek a vypracujte hladké těsto, které nechte v teple vykynout. 

02.

Vykynuté těsto propracujte (dle potřeby podsypte hladkou moukou) a rozdělte na 8 částí. Z každé udělejte bulku a nechte asi 10 minut odpočinout. Pak bulky rozválejte na prameny s konci tenčími než střed, prstem přidržíme uprostřed, oba konce ohněte do podkovy, zamotejte do sebe a konečky dobře přimáčkněte, aby se při kynutí šrouby nerozmotaly. 

03.

Nechte vykynout na plechu vyloženém pečicím papírem asi 15 minut, pak potřete bílkem a ozdobte mandlemi. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut.

Načítám