Hlavní obsah

Starý byt proměnili v domov plný vychytávek!

Foto: de.fakto

Dvoupokojový byt v centru Prahy může inspirovat i mnohé majitele novostaveb

Velká prosklená stěna, minimalismus a krásný výhled na moře – tak bydlí manželský pár v Austrálii. Jeho majitel však žil do šesti let v Čechách. Po revoluci se chtěl vrátit do své původní vlasti a najít si zde bydlení, které by odpovídalo jeho životnímu stylu. Ale hledejte v Praze prosklený dům s takovým výhledem! Trvalo sedm let, než s manželkou našli své ideální bydlení.

Článek

Místo moře centrum města, místo výhledu jen pár malých oken a přízemní dům nahradilo nejvyšší patro starého činžovního domu – bydlení, které si tady majitelé našli, je pravým opakem toho australského. Přesto jsou nadšení. Dvoupokojový byt jim nabízí vše, co potřebují oněch několik měsíců v roce, kdy tady žijí. A jeho zařízení, včetně mnoha chytrých vychytávek, může sloužit jako inspirace každému, kdo bojuje s nedostatkem místa. Není to i váš případ?

Foto: de.fakto

Majitel v šesti letech emigroval s rodiči do Austrálie, nyní si v původní vlasti zařizoval nový domov

Dva pokoje pro dva lidi stačí

Že nejde o novostavbu, poznáte podle dvou věcí: jsou to stará okna a přiznané trámy spolu s dřevem obloženým stropem. Dispozice se pak neliší od mnoha moderních staveb, a to se všemi klady i neduhy, mezi něž patří i nedostatek úložného prostoru. A malým místem pro kuchyň. Jak se ale teď můžete přesvědčit, šikovný architekt si s nimi poradí.

Foto: de.fakto

Pódium se zásuvkami u vchodových dveří nahradilo chybějící botník

Nedostatek úložných prostorů poznáte hned za vchodovými dveřmi, kam se vešly sotva háčky na kabáty, na botník už zde místo nezbylo. „A tak jsem vykouzlil zásuvkový botník pod prodlouženým schodem v zádveří,“ říká Jarek Kyselý ze studia de.fakto, které byt navrhovalo a zařizovalo. Prodloužený schod se „táhne“ i do kuchyňské části a tvoří nízké pódium. Zároveň opticky odděluje kuchyň od obýváku.

Foto: de.fakto

Celá kuchyň se vešla na dva metry, i když to stálo architekta dost sil a majitele peněz

Foto: de.fakto

Hlavní místnost slouží jako kuchyň, jídelna, obývák a pracovna

Problémem byla i samotná kuchyň, na kterou zbývaly pouhé dva metry. A zkuste si na ně vtěsnat plnohodnotné zařízení, tedy nejen dřez a varnou desku, ale i chladničku, myčku a troubu. Zde se to povedlo díky dvěma trikům. Velkou chladničku nahradila menší, která se vešla do skříněk pod pracovní desku, a trouba se naopak stěhovala do těch horních. Že je tam nepraktická, protože se v takové výšce bude jen těžko manipulovat s horkými a těžkými pekáči? Omyl! Jde totiž o super futuristickou troubu s výtahem, takže celé dno vám sjede dolů skoro až na kuchyňskou desku.

Není proto divu, že cena kuchyně a jejího vybavení tvořila nemalou částku z celkových nákladů na rekonstrukci, které činily osm set tisíc korun.

Tři v jednom a neviditelné židle k tomu

Na kuchyň navazuje jídelní místo, stůl s bílou centrální nohou a dřevěnou deskou doplňují „neviditelné“ židle z transparentního plastu. Stejné barvy a materiály se opakují i v obývací části, kterou tvoří úložná stěna přes celou zeď. Přesněji řečeno nízké uzavíratelné skříňky doplněné třemi otevřenými policemi.

Foto: de.fakto

Obývákovou stěnu tvoří nízká uzavřená skříňka a několik otevřených polic

Na protější stranu přišlo sezení. A protože sem manželé nehodlají zvát davy lidí, navrhl jim architekt místo klasické pohovky dvě pohodlná křesla doplněná o taburety, na nichž se relaxuje a dívá na televizi mnohem lépe než na klasické sedačce. Ve výklenku obývacího pokoje zbylo i místo na malý pracovní stůl, ale nejen na ten! „Máme rádi večerní posezení u vína a Jarek nám vymyslel příruční regál na láhve přímo pod mým pracovním stolem,“ dodává majitel.

Foto: de.fakto

Místo pohovky mají majitelé k dispozici pohodlná křesla s podnožkami

Foto: de.fakto

Výklenek v rohu byl přímo ideální na pracovní kout, pod stůl se vešel i regál

Druhá místnost bytu slouží jako samostatná ložnice. I zde se opakuje na nábytku i malbě kombinace světlých a tmavých přírodních tónů. Kromě dvojlůžka jednu celou stěnu vyplňují šatní skříně nabízející další úložný prostor. Nejmenší změnou prošla koupelna, která se pouze opravovala. Přibyla zde velká bílá skříň, v níž je ukryta pračka, sušička, koš na prádlo i prkno na žehlení.

Foto: de.fakto

Do ložnice přišla jen postel a šatní skříně

Foto: de-fakto

Koupelna se měnila jen minimálně, přibyla zde bílá skříň skrývající pračku i žehlicí prkno

Také byste byli s takovým bytem spokojeni? Nebo byste snad raději dali přednost domu na pláži? Napište to ostatním v diskusi pod článkem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama