Hlavní obsah
3,4
(60)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Aktualizováno

I když vám teď v uších zní místo šumění moře hukot kancelářské klimatizace, můžete si zkusit přivolat dovolenkovou náladu jídlem. Tyhle voňavé a šťavnaté bifteki vás bezpečně přenesou na řecké ostrovy.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 kusů
Na bifteki budete potřebovat
  • 600 g míchaného mletého masa
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks vejce
  • 1/2 hrnku strouhanky
  • 1 lžíce čerstvého oregana
  • 1 lžíce čerstvé máty
  • 2 lžíce listové petržele
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1/2 hrnku oleje
Na pečené citronové brambory
  • 1 kg brambor
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce hořčice
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 1/2 lžičky soli
  • 400 g cherry rajčat
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte na malé kostičky a opečte na trošce oleje dosklovata. Na poslední chvíli přidejte prolisovaný česnek, také ho krátce opečte, odstavte a nechte trochu vychladnout.

02.

Do větší mísy dejte maso, opečenou cibuli s česnekem, vejce, strouhanku a velkorysou dávku nasekaných bylinek. Osolte, opepřete a dobře propracujte, ideálně rukou, až bude směs soudržná. Fetu nechte okapat a nakrájejte ji na tenčí plátky.

03.

Vytvarujte plněné bifteki, nejlíp vám to půjde takhle: z potravinářské fólie odstřihněte kus dlouhý asi 30 cm a položte ho na prkýnko. Doprostřed dejte hromádku masové směsi a navlhčenýma rukama zformujte nižší větší kulatou placku (ideální je asi 0,5 cm vysoká s průměrem 11 až 12 cm). Na jednu polovinu rozložte pár kousků fety tak, aby zůstal okraj volný. Pomocí fólie přehněte nenaplněnou polovinu přes sýr a okraje masa dobře spojte. Takhle zpracujte i zbytek masa.

04.

Ve velké nepřilnavé pánvi rozpalte olej na střední teplotu. Bifteki zvolna opečte z obou stran dozlatova, budou potřebovat asi 6 až 7 minut z každé strany. Na papírové utěrce nechte krátce odsát přebytečný tuk a hned podávejte. Jako příloha se hodí řecký okurkový salát a pita chléb, ale můžete zkusit i skvělé pečené brambory s citronem a hořčicí.

05.

Rozpalte troubu na 180 °C. Brambory dobře vydrhněte kartáčkem a nakrájejte na čtvrtiny. Vložte je do pekáčku, pokapejte olivovým olejem, přidejte citronovou šťávu, hořčici, bylinky a sůl. Dobře je promíchejte, rozprostřete do jedné vrstvy, podlijte vodou, přikryjte alobalem a vložte do trouby. Pečte asi 35 minut, poté odstraňte alobal a přidejte pár větviček třešňových rajčátek. Zvyšte teplotu na 200 °C a pečte ještě asi 15 až 20 minut až brambory zezlátnou a rajčátka začnou praskat. Takhle připravené brambory jsou svěže navinulé a voňavé.

Pomocí jídla se snadno přenesete i do jiných dovolenkových destinací: slaný koláč banica vám připomene Bulharsko, langoše Balaton a rakouský kaiserschmarrn snadno připravíte i na chalupě.

Související témata:

Načítám