Hlavní obsah

Letní sklizeň bylinek. Jak a kdy je ostříhat?

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Reklama

Bylinky jsou právě teď na vrcholu. V horkém létě voní, rozevírají své květy a přitahují pozornost včel a motýlů. Právě teď je ta nejlepší doba bylinky sklízet. Jak na to, abyste jim neublížili?

Článek

Máta, rozmarýn, levandule, tymián, bazalka, dobromysl, meduňka, kopr, koriandr nebo majoránka. Všechny tyto bylinky jsou právě teď v rozpuku. O některé se musíte starat, jiné jsou nenáročné a rostou bez zvláštní péče a často i bez vody.

Zatímco středomořských bylinek, jako je levandule nebo tymián, si vůbec nemusíte všímat, mátu nebo bazalku pravidelně zalévejte, lépe porostou a budou mít svěží listy. A pak už si jen můžete nachystat nůžky a stříhat lístky pro přímou spotřebu nebo na sušení.

Kopr a koriandr

Pokud jste vyseli kopr nebo koriandr, sklízejte voňavé lístky v době před květem, když má rostlina zhruba dvacet centimetrů. Protože jde o jednoletky, můžete sklidit celou rostlinu, případně ji nechat vykvést a na podzim sesbírat semínka a mít je tak na příští rok.

Foto: Scharfsinn, Shutterstock.com

Výraznou chuť kopru jedni nesnášejí, jiní milujíFoto: Scharfsinn, Shutterstock.com

Dobromysl a majoránka

U dobromyslu neboli oregana sklízejte nezdřevnatělou nať a lístky, a to od časného jara do doby květu. Kvetoucí nať, která se spíše než v kuchyni používá pro léčebné účely, odřezávejte a sušte v červenci a srpnu. Skladujte v suchu, nejlépe v uzavíratelných skleněných nádobách. Dobromysl se hodí do omáček nebo na maso.

Také majoránku, bez které se obejde jen málokterá česká polévka, sklízejte před rozkvetením. Ostříhejte ji zhruba pět centimetrů nad zemí, poté znovu obroste, a tak můžete sklizeň zopakovat na podzim.

Bazalka

Lístky bazalky odštipujte průběžně do doby, než začne rostlina kvést. Až odkvete a znovu obroste lístky, pokračujete ve sklizni. Jemné bazalkové listy můžete nasušit, ale lepší je zamrazit je, protože zůstanou aromatičtější. Nasekané bylinky stačí dát do sáčku a do mrazáku. Můžete si připravit také ledové bylinkové kostky, když do klasické formy na led dáte bylinky, zalijete je vodou a necháte zamrazit. Takové kostky jsou v kuchyni velmi praktické.

Foto: DarwelShots, Shutterstock.com

Bez bazalky nedá italská kuchyně ani ránuFoto: DarwelShots, Shutterstock.com

Rozmarýna a tymián

Tyto středomořské bylinky mají aromatické listy. Sbírat je můžete od května do září, tedy téměř během celého vegetačního období. Vybírejte svěží nezdřevnatělé větvičky. Poslední sklizeň si nechte na září, kdy vám lístky znovu vyrostou a vy budete mít druhou sklizeň.

Levandule

Levanduli, jejíž květy chcete sušit, sklízejte za slunných dnů, vůně pak déle vydrží. Vyberte si čas, kdy květy nejsou ještě plně rozvité, pak nebudou po usušení opadávat. Stříhejte stonky nad zdřevnatělou částí rostlin. Sušte ve stínu a suchu, nejlépe na půdě. Usušené levandulové květy můžete vložit do látkových sáčků a dát do skříně – krásně provoní prádlo.

Foto: freya-photographer, Shutterstock.com

Levandule v látkovém pytlíku vám rozvoní celou ložniciFoto: freya-photographer, Shutterstock.com

Šalvěj

Listy šalvěje lékařské sklízejte podle potřeby po celou dobu vegetace od jara do podzimu. Nať můžete těsně před rozkvětem ostříhat a usušit. Šalvěj se používá jako koření a slouží i v lidovém léčitelství, například jako nálev pro kloktání při bolesti krku nebo zubů.

Meduňka a máta

Meduňku můžete sklízet během jara a léta podle potřeby. Během sezony ji lze seříznout i několikrát, znovu obroste. Vždy nechte ale rostlině větvičky zhruba deset centimetrů nad zemí. Sklízejte nejlépe před rozkvětem. Meduňka je skvělá na nervy a dobrý spánek. To samé platí i u máty, která je bezvadná i jako letní osvěžení. Pokud ji chcete sušit či zamrazovat, sklízejte před rozkvětem.

Reklama

Načítám