Hlavní obsah
3,0
(122)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Langoše. Vůně smaženého kynutého těsta přiláká ke stánkům na nejrůznějších trzích a poutích spoustu mlsalů, kteří si křupavé langoše aspoň párkrát do roka dopřejí. Pokud ale chcete opravdu dobré langoše a nechce se vám čekat, až zase budou někde k mání, pusťte se do nich ještě dnes. Ingredience ostatně máte nejspíš všechny doma.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Těsto
  • 15 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 100 ml mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 ks vejce
Na smažení
  • 1 dl rostlinného oleje
K dokončení
  • 3 stroužky česneku
  • 150 g vyzrálého čedaru
Článek

Postup

01.

V misce rozmíchejte droždí s trochou cukru a třetinou vlažného mléka a nechte asi 10 minut vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, vejce, zbytek mléka a nakonec kvásek. Pak zadělejte těsto – v robotu při velmi nízkých otáčkách to trvá asi 10 minut. Když je těsto hedvábně hladké, přikryjte ho čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi 40 minut kynout.

02.

Nakynuté těsto  rukama ještě jednou prohněťte, rozdělte na čtvrtiny a z každého kousku vytvarujte bochánek. Mezitím v hluboké pánvi rozehřejte asi dvoucentimetrovou vrstvu oleje. Bochánek zploštěte a pak z něj prsty vytahejte placku. Prsty postupně vytahujte těsto kolem dokola, až máte téměř pravidelnou placku, která má okraje o něco silnější než vnitřní část kruhu. 

03.

Takto připravený langoš vložte do rozpáleného oleje a smažte dozlatova. Těsto se obvykle hodně nafoukne, pokud by vypouklo po celé ploše do tvaru pokličky, párkrát do něj uprostřed píchněte vidličkou, aby mohl uniknout vzduch a nebyly osmažené jen kraje. Zlatavý langoš  otočte a osmažte z druhé strany – dohromady to trvá asi 3–4 minuty. Postupně takto připravte všechny 4 langoše.

04.

Česnek utřete a rozmíchejte se lžící vody. Horké langoše potřete česnekem a posypte nějakým výraznějším strouhaným sýrem – třeba čedarem.

Tak co, už běžíte do kuchyně? Jestli ano, zkuste si k ochutnávce pustit nový seriál na Stream.cz s názvem Přijela pouť, který poběží od neděle 14. října a v hlavních rolích se v něm představí Jakub Prachař, Michal Suchánek a Alena Mihulová.

Související témata:

Načítám