Hlavní obsah
Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Langoše. Vůně smaženého kynutého těsta přiláká ke stánkům na koupalištích, trzích a poutích vždycky spoustu mlsalů. Pokud však chcete opravdu dobré langoše a nechce se vám čekat, až zase budou někde k mání, pusťte se do nich ještě dnes. Ingredience máte nejspíš všechny doma.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Těsto
  • 15 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 100 ml mléka
    7
  • 250 g hladké mouky
    1
  • 1 špetka soli
  • 1 ks vejce
    3
Na smažení
  • 1 dl rostlinného oleje
K dokončení
  • 3 stroužky česneku
  • 150 g vyzrálého čedaru
    7
  • 4 lžíce kečupu
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Nebudeme si nic nalhávat, langoše rozhodně nejsou dietní. Ale občas se zahřešit prostě musí. Pokud byste je chtěli odlehčit, můžete zkusit recept na langoše pečené v troubě.

Postup

01.

V misce rozmíchejte droždí s trochou cukru a třetinou vlažného mléka a nechte asi 10 minut vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, vejce, zbytek mléka a nakonec kvásek. Pak zadělejte těsto – v robotu při velmi nízkých otáčkách to trvá asi 10 minut. Když je těsto hedvábně hladké, přikryjte ho čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi 40 minut kynout.

02.

Nakynuté těsto rukama ještě jednou prohněťte, rozdělte na čtvrtiny a z každého kousku vytvarujte bochánek. Mezitím v hluboké pánvi rozehřejte asi dvoucentimetrovou vrstvu oleje. Bochánek zploštěte a pak z něj prsty vytahejte placku. Prsty postupně vytahujte těsto kolem dokola, až máte téměř pravidelnou placku, která má okraje o něco silnější než vnitřní část kruhu. 

03.

Takto připravený langoš vložte do rozpáleného oleje a smažte dozlatova. Těsto se obvykle hodně nafoukne, pokud by vypouklo po celé ploše do tvaru pokličky, párkrát do něj uprostřed píchněte vidličkou, aby mohl uniknout vzduch a nebyly osmažené jen kraje. Zlatavý langoš  otočte a osmažte z druhé strany – dohromady to trvá asi 3–4 minuty. Postupně takto připravte všechny 4 langoše.

04.

Česnek utřete a rozmíchejte se lžící vody. Horké langoše potřete česnekem, poté ho ozdobte kečupem a posypte nějakým výraznějším strouhaným sýrem – třeba čedarem.

Načítám