Hlavní obsah
3,1
(16)
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Když se řekne karbanátky, některým příznivcům zdravého jídla se zježí vlasy na hlavě. Smažené? Ani omylem! Tyto jsou plné špenátu a pečou se v troubě. Hodí se jako dobré teplé jídlo pro děti i do chleba třeba na výlet.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 kusů
  • 50 g pečiva
  • 80 ml mléka
  • 130 g listového špenátu
  • 600 g míchaného mletého masa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Pečivo (můžete použít i celozrnné) natrhejte na menší kousky anebo nakrájejte. Zalijte vlahým mlékem (nebo vodou), lehce promíchejte a nechte nasáknout.

02.

Špenát operte a sceďte. Vložte do horké až vroucí vody, zamíchejte a sceďte. Okamžitě přendejte do ledové vody, promíchejte a sceďte. Díky tomu zůstanou listy zelené a zůstane v nich i více živin. Špenát vyždímejte a nakrájejte najemno.

03.

Do větší mísy vložte mleté maso, nasáklé pečivo, špenát, prolisovaný česnek, osolte a opepřete. Podle chuti můžete přidat bylinky (sušené či nasekané čerstvé) – například tymián, rozmarýn nebo oregano. Důkladně promíchejte.

04.

Ze směsi utvořte šest stejně velkých karbanátků – o průměru asi 9 cm, vysoké asi 3 cm – a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 220 °C (horkovzduch). Karbanátky pečte takto zprudka pět minut, poté troubu ztlumte na 190 °C a dopékejte 20 až 25 minut.

Foto: Martina Lancingerová

Jednoduché prosté jídlo, které chutná i dětem, zasytí a je zdravé. Doplnit ho můžete kompotem, zeleninovým salátem, tatarkou nebo čerstvým pečivemFoto: Martina Lancingerová

Tip: Ke karbanátkům si můžete dát bramborovou kaši s hráškem a mátou nebo úžasné batátové pyré.

Reklama

Načítám