Článek
Postup
01.
Formu s délkou hrany asi 23 cm vyložte v kuse pečicím papírem. Nedávejte papír zvlášť na dno a zvlášť na strany, šťáva by vytekla z papíru ven. Dno potřete silnou vrstvou másla, posypte cukrem a řeznou stranou dolů vyrovnejte jednu švestku vedle druhé. Čím větší švestky budete mít, tím lépe – o to šťavnatější koláč bude. Troubu zapněte na 180 °C.
02.
Máslo rozpusťte, přidejte cukr a golden sirup (ten můžete vyměnit za med, ale těsto pak bude tužší). Zahřívejte a míchejte, dokud se hmota úplně nespojí. Nechte chvíli vychladnout. Mezitím v misce prošlehejte vejce a mléko zahřejte na pokojovou teplotu. Do máslové směsi metlou přimíchejte vejce a mléko a opět vymíchejte do hladké jednolité směsi. Přidejte nastrouhaný zázvor a nakonec přidejte mouku prosetou s práškem do pečiva a kořením.
03.
Těsto nalejte na švestky ve formě a vložte do trouby. Pečte asi 45–50 minut dozlatova. Po vyjmutí nechte asi 10 minut vychladnout, pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Sloupněte pečicí papír a je hotovo.
Tak co, vyzkoušíte tenhle úžasný koláč?