Hlavní obsah
3,0
(29)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Období švestek je už dávno tu a letošní bohatou úrodu je potřeba pořádně využít! Zapomeňte na klasický drobenkový koláč! Sáhněte po kousku zázvoru a tahle lahůdka se stane hitem pozdně letní sezony i u vás doma.

25 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
Ovocná část
  • 1 hrudka másla
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 450 g švestek
Těsto
  • 180 g másla
  • 180 g třtinového cukru
  • 120 g golden sirupu
  • 2 ks vejce
  • 200 ml mléka
  • 300 g hladké mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky badyánu
  • 1/4 lžičky mletého kardamomu
Článek

Postup

01.

Formu s délkou hrany asi 23 cm vyložte v kuse pečicím papírem. Nedávejte papír zvlášť na dno a zvlášť na strany, šťáva by vytekla z papíru ven. Dno potřete silnou vrstvou másla, posypte cukrem a řeznou stranou dolů vyrovnejte jednu švestku vedle druhé. Čím větší švestky budete mít, tím lépe – o to šťavnatější koláč bude. Troubu zapněte na 180 °C.

02.

Máslo rozpusťte, přidejte cukr a golden sirup (ten můžete vyměnit za med, ale těsto pak bude tužší). Zahřívejte a míchejte, dokud se hmota úplně nespojí. Nechte chvíli vychladnout. Mezitím v misce prošlehejte vejce a mléko zahřejte na pokojovou teplotu. Do máslové směsi metlou přimíchejte vejce a mléko a opět vymíchejte do hladké jednolité směsi. Přidejte nastrouhaný zázvor a nakonec přidejte mouku prosetou s práškem do pečiva a kořením. 

03.

Těsto nalejte na švestky ve formě a vložte do trouby. Pečte asi 45–50 minut dozlatova. Po vyjmutí nechte asi 10 minut vychladnout, pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Sloupněte pečicí papír a je hotovo. 

Tak co, vyzkoušíte tenhle úžasný koláč?

Reklama

Načítám