Hlavní obsah
Foto: Stream.cz

Foto: Stream.cz

Líbí se vám programy o vaření? Rádi se inspirujete radami a postupy profesionálů? Tak se pojďte podívat na nové díly pořadu S kuchařem u plotny na Stream.cz. Populární šéfkuchař Zdeněk Marcín vám předvede lehké recepty na výtečná jídla, která tak hravě zvládnou i začátečníci. Dnes si s ním připravte hovězí steak s bílým chřestem a steakovou omáčkou.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
Maso
  • 1 plátek nízkého roštěnce
  • 1 lžíce másla
    7
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
Chřest
  • 1 svazek bílého chřestu
  • 1/2 ks citronu
  • 1 lžička cukru
  • 1 špetka soli
K podávání
  • 1 lžička čerstvé pažitky
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Jako první si vyrobte omáčku. Můžete, stejně jako Zdeněk Marcín, připravit výbornou béarnskou omáčku, která se dokonale hodí k chřestu a jiné zelenině, nebo si udělejte mimořádně jednoduchou pepřovou omáčku – je skvělá k steakům a grilovanému masu, je jen ze tří surovin a nedá se na ní nic zkazit. Hotovou omáčku odložte a rychle se pusťte do masa a chřestu.

02.

Zapněte troubu na 180 °C a rozpalte pánev. Maso potřete olejem, z obou stran osolte a opepřete a položte ho na rozpálenou pánev. Z každé strany opékejte přibližně tři minuty. Ke konci smažení přidejte máslo – až se rozpustí, maso jím polévejte. Zvýrazníte tak jeho chuť a získáte výpek. Po třech minutách opékání z obou stran vložte maso asi na pět minut do rozehřáté trouby na dopečení.

03.

Bílý chřest důkladně oloupejte. Vhodný hrnec naplňte vodou a přiveďte ji k varu. Do vroucí vody přidejte cukr, sůl a citronovou šťávu, vložte do ní i oloupaný chřest a uvařte doměkka.

04.

Steak servírujte nakrájený na plátky s chřestem a steakovou omáčkou, zlehka posypte nasekanou pažitkou či jinou oblíbenou bylinkou.

Chcete vědět, jak Zdeněk Marcín připravuje steak krok za krokem? Podívejte se na zábavné video na Stream.cz v článku Hovězí steak z nízkého roštěnce s chřestem a béarnskou omáčkou.

Váháte, jaké maso vybrat? Přečtěte si náš Atlas steaků.

Související témata:

Načítám