Hlavní obsah

Chřest s uzeným lososem v petrželové palačince

Hodnocení:
(34)
Foto: Stream.cz
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Blíží se chřestová sezona a je tedy na čase začít sbírat recepty. Známý šéfkuchař Marek Fichner pro vás vybral jeden, který vařil hostům v době svého působení v Německu. Video najdete dole v článku a na Stream.cz. V prvním díle nového pořadu Atlas chutí vám Marek společně s herečkou a nadšenou cestovatelkou Ha Thanh Špetlíkovou připravují jídla právě ze zahraniční kuchyně.

Ingredience pro:
4 porce
Na palačinky
  • 125 ml mléka
  • 70 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 velká hrst listové petržele
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
Na pěnu z béarnské omáčky
  • 4 žloutky
  • 100 ml bílého vína
  • estragonový ocet
  • 1 citron
  • 100 g másla
  • 1 šalotka
  • estragon
  • sůl a pepř
Na chřest
  • 250 g bílého chřestu
  • 200 g uzeného lososa
  • 1 citron
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • 1 hrst listů salátu
Článek

Postup:

Krok 1: Na palačinky rozmixujte petržel s mlékem do jemna (jak na pravé americké palačinky). Přeceďte přes jemný cedník. Přidejte ostatní ingredience až po olej a umíchejte jemné těsto. Před podáváním upečte na pánvi potřené olejem tenké palačinky.

Krok 2: Připravte si béarnskou pěnu. V rendlíku přepustěte máslo. V kastrůlku povařte víno, ocet a jemně nasekanou šalotku. Nechte vystydnout, přeceďte, přidejte žloutky a na vodní lázni vyšlehejte. Poté zvolna přilijte a zapracujte přepuštěné máslo. Dochuťte solí, bílým pepřem, citronovou šťávou a jemně nasekaným estragonem. Omáčku přelijte do sifonové lahve a použijte 2 bombičky.

Krok 3: Chřest oloupejte a asi čtyři minuty povařte v osolené vodě s citronem. Přendejte jej do misky s ledovou vodou. V pánvi rozehřejte máslo a přepusťte ho do hněda. Poté chřest osušte a opékejte na pánvi na hnědém másle (a znáte chřestové rizoto?)

Krok 4: Na palačinku rozložte plátkovaného uzeného lososa a chřest. Poté ho zabalte, překrojte a na talíř servírujte jako „věžičky“ s béarnskou pěnou a listy jemného salátu.

Foto: Stream.cz

Kromě jiného je to i malé umělecké dílo

ynezorPumanzeSaNyknalC