Hlavní obsah

Štíhlý rovná se zdravý? Kdepak!

Foto: Thinkstock

Zdraví je přednější než postava do plavekFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Honba za štíhlým tělem se často nadřazuje nad to, zda je vaše tělo zdravé, nebo ne. Ano, méně kil znamená menší zatížení na klouby i srdce. Jenže důležité a to velmi – je, jak je na tom tělo uvnitř po všech stránkách. Nebo ne?

Článek

Veronika asi před rokem začala držet redukční dietu. Dnes má o 13 kilo méně a je za to ráda, protože slyší kolem sebe samou chválu. Jenže nedávno zpozorovala, že se jí hodně třepí nehty, padají jí až příliš vlasy, a hlavně je každou chvíli nemocná. Tu nastydnutí, tu chřipka, a dokonce i angína spolu s antibiotiky.

Hubněte s rozumem

„Veronika je jen ukázkový případ žen, které se rozhodnou zhubnout, pustí se do různých diet, a ani je nenapadne řešit, zda složení stravy mají dostatečné pro celkové fungování organismu,“ říká praktická lékařka Alena Řezníčková. „Zajímají je jen tuky a kalorie!“ Jenže to s sebou nese absolutní nedostatek živin v těle. Jak se to pozná?

Trochu méně chemie v jídle!

„To, že vám v těle něco chybí, nemusíte poznat okamžitě.Ale třeba až po čase, právě různými zdravotními obtížemi – od estetických: lámání nehtů, padání vlasů, citlivé pokožky až po bolesti kloubů, špatný spánek či nízkou obranyschopnost, a tedy i slabou imunitu,“ dodává lékařka. A nejde jen o nutriční nedostatky, ale i kvalitu přijímaných potravin. Sledujte etikety, ať víte, co jíte: například mnoho light potravin je uměle dochucováno. Co dělat jinak? Zkuste si dát místo každodenního jogurtu s nula procenty tuku občas jeden s 2,5 procenty tuku, ale s živou kulturou!

Foto: Thinkstock

Zdravá strava musí být pestráFoto: Thinkstock

Více masa, ryb i luštěnin vám prospěje

Na pozoru by se měli mít také vegetariáni i sportovci, kteří ze své stravy vyloučili maso. Ať kvůli přesvědčení či špatnému trávení před fyzickým výkonem. „Složení stravy pro zdravý organismus by měl být přibližně následující: bílkoviny 15–20, tuky 25–30, sacharidy 50–60 procent. Díky němu pak je zajištěn dostatek látek pro energii a výstavbu tkání, ale i fungování všech pochodů v těle,“ ujasňuje výživová poradkyně Lada Nosková, proč je potřeba dbát i na poměr příjmu bílkovin.

Ten je podle mnoha odborníků obecným kamenem úrazu. Více pak žen než mužů. A přitom bílkoviny jsou potřebné mimo jiné pro kvalitu kostí, cév, obnovu tkání, i pohyb svalů.

Tip redakce:Nejíte maso? Přečtěte si náš článek Jaké živiny vám chybí.

Nejen jídlem je člověk živ

Druhou, neméně důležitou záležitostí, na kterou je potřeba dbát, pokud je vaším snem štíhlá postava, je i pohyb. „Mnoho lidí o něm nerado slyší. Jenže právě pohyb zajišťuje kondici vašeho těla, nejen fyzickou, ale i duševní,“ říká psycholožka Karolína Štejnarová. „Kompenzuje stres, který má právě na kvalitu zdraví velmi negativní vliv,“ doplňuje a apeluje na to, abyste pohyb nedělali vždy jen kvůli počtu spálených kalorií, ale pro dobrou náladu a kondici. Aby se vám vyhnulo to, co jsme popsali v článku Pozor! Mrtvice hrozí i třicátníkům.

Foto: Thinkstock

Pohyb je pro udržení zdraví a kondice velmi důležitýFoto: Thinkstock

Jak staré je vaše tělo?

Hanka byla štíhlá odjakživa. Mohla jíst, co chtěla, a potíže s kily navíc se jí vyhýbaly. Nikdy také nechodila pravidelně cvičit, hýbat se. Nicméně poté, co oslavila třicetiny, začaly ji pronásledovat velké bolesti zad. Sedavé zaměstnání a ve volném čase divadla a kina udělaly své. „Když mi po zátěžových testech na kardiologii lékař sdělil, že se mé tělo nachází ve stavu šedesátiletého člověka, zamrazilo mě,“ vypráví Hanka.„Pár dní jsem si nechtěla přiznat, že mám skutečně zdravotní problémy. Nakonec jsem ale vyslechla jeho rady a vyrazila na lekci pilates na strojích,“ popisuje.

Instruktorka si ji prý „vzala do parády“. „Cvičím dvakrát týdně a začala jsem co nejvíc chodit pěšky,“ říká Hanka, která je takhle pilná šestý měsíc. „Záda se o hodně zlepšila, ale ještě to bude chvíli trvat, než se dostanu do lepší formy. Nic pravidelně jsem nedělala víc než deset let, tak nemůžu chtít zázraky za půl roku,“ směje se a upřímně přiznává, že ač byl pro ni pohyb velmi neoblíbenou činností, pomalé cviky na protažení i zpevnění těla ji baví.

Podrženo sečteno: Zapomeňte na vyretušované krásky z obálek a jděte na hubnutí chytře! Vždyť kolik modelek a možná i vašich štíhlých známých má tělo s celulititou a povislými svaly? Posuňte proto raději zdraví na první místo! Co myslíte?

Reklama

Související témata:

Načítám