Hlavní obsah

Strašidlo demence: Ohrožené jsou hlavně ženy! Co proti ní pomáhá?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Osoby nad 65 let ohrožuje demence. Jedná se o zhoršení některých funkcí mozku, zejména paměti, mluvy a myšlení celkově. To asi víte. Možná ale nevíte, že až 2/3 pacientů s demencí jsou ženy. A možná vůbec netušíte, že její nástup i průběh lze zmírnit zdravým životním stylem, správnou stravou a pohybem.

Článek

Všechny příčiny vzniku demence zatím nejsou známy. Podle slov MUDr. Marie Skalské, zakladatelky a lektorky ProFit Institutu, ale přibývá velké množství studií potvrzujících, že z výživových faktorů se na vzniku demence podílí snížené množství antioxidantů. Ty totiž jinak volným radikálům brání v poškozování buněčných membrán. Volné radikály navíc podporují tvorbu bílkoviny amyloidu, jejíž ukládání v mozku se také podílí na vzniku demence. Co z toho všeho plyne? Že nezbytná je konzumace potravin s vysokým množstvím antioxidantů – zejména vitaminu C, E a beta-karotenu. „Významné jsou rovněž flavonoidy ze zeleniny, zejména vitamin E, který významně zpomaluje pokles duševních schopností,“ dodává lékařka.

Foto: nadianb, Shutterstock.com

Ryby jsou nabité omega-3 mastnými kyselinami důležitými pro funkci mozku. Dopřávejte si je alespoň dvakrát týdněFoto: nadianb, Shutterstock.com

Omega-3 mastné kyseliny fungují vždy

Důvodem nástupu demence mohou být i imunologické a chronické zánětlivé pochody. Proti nim blahodárně působí omega-3 mastné kyseliny, které najdete zejména v rybím tuku. „Pro oddálení nástupu demence, nebo při demenci samotné, je proto dobré zařadit do jídelníčku ryby minimálně dvakrát týdně. Chybět by neměly ani ořechy, celozrnné výrobky a semínka, která jsou také dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin,“ říká nutriční terapeutka Kateřina Schotliová.

Nezapomínejte na pitný režim

Příznivou činnost mozku podporují i další vitaminy skupiny B, zejména B6, B12 a kyselina listová, která se hojně vyskytuje v listové zelenině. Zajímavé je, že i alkohol může mít potencionálně ochranné účinky vůči demenci. Ale rozhodně ve výrazně menší míře než vše ostatní. Jako příklad může posloužit suché červené víno. Dopřejte si denně sklenku a vychutnejte si ji bez výčitek svědomí (více se o tomto nápoji dozvíte v článku Nejzdravější alkoholický nápoj: Zatočí s cholesterolem i kily navíc).

A když už jsme u tekutin, je nutné říci, že důležitou součástí vyváženého jídelníčku proti demenci je i dostatečný pitný režim. „Jsou známy časté případy, kdy pacienti s demencí ztrácejí pocit žízně,“ upozorňuje na riziko dehydratace Kateřina Schotliová. Organismus potřebuje ke správné činnosti dostatečný přísun vody. Nedostává-li se mu ho, chřadne. To platí i pro mozek.

Foto: Amguy, Shutterstock.com

Borůvky jsou plné antioxidantů chránících před škodlivými volnými radikály. Vychutnejte si je třeba v podobě lahodného smoothie!Foto: Amguy, Shutterstock.com

Jaké konkrétní potraviny tedy zařadit?

Ryby – obsahují omega-3 mastné kyseliny, které příznivě působí na činnost mozku. Dopřejte si je alespoň dvakrát týdně.

Ořechy (zejména vlašské) – stejně jako ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, dále vitaminy skupiny B a minerální látky. Každý den si dejte přibližně hrst ořechů.

Avokádo – vyšší obsah nenasycených mastných kyselin („hodných“ tuků) pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu souvisejícího se správnou činností mozku. Jeho zvýšené množství totiž vede k ucpávání cév. To může mít v pozdějším stadiu za následek poškození mozku. Podle doktorky Skalské si můžete, pokud vám chutná, dovolit i jedno celé avokádo denně. Je však důležité jej kombinovat i s dalšími zdroji omega-3 mastných kyselin.

Slunečnicová, dýňová a jiná semínka – opět obsah omega-3 mastných kyselin a dalších užitečných látek, jako je železo nebo vitamin E. Každý den zobejte hrst semínek nebo oříšků.

Borůvky – obsahují velké množství antioxidantů, které působí proti volným radikálům. Čerstvé ovoce by mělo být součástí každodenního jídelníčku.

Hýbejte se a méně se stresujte

Svou roli hraje i snížení stresu a pravidelný pohyb. „Během něj dochází k lepšímu prokrvení mozku a rychlejšímu odplavení odpadních látek,“ vysvětluje Marie Skalská, která se těmto tématům věnuje ve svých workshopech. Nejlepší je svižná chůze, ideálně 45 minut denně.

Bojíte se demence? A už jste začali s preventivním životním stylem?

Reklama

Načítám