Hlavní obsah

Super krémy do cukroví: Jiné, než znáte!

Foto: Greta Blumajerová

Zkuste nové recepty na lahodné krémy do cukroví!Foto: Greta Blumajerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte pocit, že je vaše vánoční cukroví rok od roku čím dál větší nuda? Zkuste nahradit klasický máslový krém s rumem novějšími variacemi. I na těchhle si můžete smlsnout!

Článek

V případě, že každý rok plníte cukroví stejným máslovým krémem, tedy kombinací másla, cukru, rumu a případně vajíčka (ostatně takový základ nejčastěji používá i Hanka v našem vánočním seriálu), máme pro vás dobrou zprávu. Jde to i trochu jinak! Stačí se jen nebát a trochu experimentovat. Navíc nemusíte mít strach, že by se vám krémy v chladu zkazily. Vždyť Ježíšek přijde už za dva týdny!

1. S vaječným likérem

Potřebujete: 200 g másla, 80 g cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru nebo lžičku vanilkového extraktu, 50 ml vaječného likéru, 50 g sušeného mléka.

Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkou, likér zase promíchejte se sušeným mlékem. Teď už jen obě části spojte, a máte to.

2. Nugátový krém

Potřebujete:125 ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, 125 g másla, 140 g cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru, 1 žloutek, 5 lžic nugety

Foto: Mona Martinů

Nugátový krém má vláčnou konzistenci a pěkně se s ním pracujeFoto: Mona Martinů

V kastrůlku smíchejte mléko s moukou a povařte ho, aby vám vznikla hustá kaše. Když vychladne, utřete máslo s cukry, žloutkem a nugetou. Nakonec po lžících vmíchejte zchladlou kaši, a krém je hotový.

3. Karamelový ze žloutků

Potřebujete: 3 žloutky, 4 lžíce karamelového slazeného mléka, 100 g cukru, 170 g másla

Ve vodní lázni vyšlehejte žloutky s cukrem a kondenzovaným mlékem. Když základ zhoustne, odstavte ho z vodní lázně a nechte zchladnout. Pak ho už jen vyšlehejte s máslem, a je to.

4. Lehký kokosový

Potřebujete:250 ml mléka, 3 a půl lžíce bramborového škrobu, 3 a půl lžíce cukru moučka, 1 vejce, 200 g másla, 50 g strouhaného kokosu

Foto: Mona Martinů

Nové krémy vnesou do tradičního cukroví vítanou změnuFoto: Mona Martinů

Mléko nalijte do hrnce, přidejte bramborový škrob, cukr i vejce. Vše metličkou dobře promíchejte a základ krátce povařte. Když zchladne, zašlehejte k němu máslo i kokos. Vyplatí se kokos ještě předtím rozmixovat, bude drobnější a krém bude lépe držet. Pokud budete dělat cukroví těsně před Štědrým dnem, nahraďte máslo tuhou šlehačkou.

5. Ovocný s rumem (bez másla)

Potřebujete: 200 g marmelády (rybízové, meruňkové), 200 g mletých vlašských ořechů, 50 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce rumu

Tentokrát nemusíte nic šlehat, stačí jen větší miska, lžíce a potřebné ingredience. Smíchejte marmeládu (ne džem, v něm jsou kousky ovoce), ořechy, případně cukry (kdo nemá rád vyloženě sladké, tak dá cukru méně) a na mírné rozředění a pro vůni i rum.

Další inspiraci najdete v rubrice Vánoční cukroví. A jaký krém je ten váš nejoblíbenější?

Načítám