Hlavní obsah

Super sacharidová dieta jako nový trend ve stravování

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Co je tak úžasného na nové dietě od amerického fitness guru Boba Harpera? Bude se líbit všem, kdo chtějí zhubnout, udržet si váhu nebo jen udělat něco pro své zdraví, a zároveň se nehodlají vzdát příloh.

Článek

Spíše než omezování některých potravin, nebo naopak větší přísun jiných, podporuje super sacharidová dieta, jejímž autorem je americký trenér celebrit a fitness trenér Bob Harper, rovnováhu (jeho knihu The Super Carb Diet: Shed Pounds, Build Strength, Eat Real Food, která v Americe nabývá na popularitě, si můžete objednat v originále na internetu). Představuje vlastně opozici vůči populární keto dietě, od níž se liší právě zařazováním sacharidů do jídelníčku. Ty jsou totiž podle Harpera ve výživě zbytečně podhodnocovány.

Sacharidy tělo potřebuje

Po éře nízkosacharidových diet se na scénu znovu vrací stravovací plán zahrnující i kvalitní sacharidy. Super sacharidová dieta totiž propaguje vyváženost. Jedná se o stravování s vysokým obsahem živin, které pomáhají udržet váhu nebo zhubnout za současného dodávání energie potřebné pro svalovou regeneraci. Zahrnuje všechny makroživiny, tedy bílkoviny, sacharidy i tuky.

Koučka zdravého životního stylu z Prahy, Ing. Radka Pamětická, se s takovým přístupem plně ztotožňuje: „Z praxe vím, že klientky často přicházejí s totálně rozhozeným metabolismem, protože na delší časový úsek vyřadily veškeré sacharidy a ponechaly si v jídelníčku jen bílkoviny, tuky a zeleninu. Jsem zastánce toho, jíst potraviny v co nejpřirozenějším stavu a nevyhýbat se ani přílohám.“

Foto: 9nong, Shutterstock.com

Optimální rozložení živin zajistí, že budete hubnout, aniž byste se museli vzdát přílohFoto: 9nong, Shutterstock.com

Rohlík povolen

V rámci super sacharidové diety je nutné dodržet určité denní rozložení makroživin. Obecně je to 40 procent bílkovin, 30 procent tuků a 30 procent sacharidů. Pro průměrnou dietu s obsahem 2000 kilokalorií na den se tak potřeba sacharidů pohybuje v rozmezí 225–325 gramů na den (to je přibližně jeden celozrnný rohlík, dvě středně velké vařené brambory a tři polévkové lžíce vařených těstovin). Tato čísla se potom liší v závislosti na pohlaví, výšce, váze a míře fyzické aktivity a také na tom, zda chcete zhubnout nebo váhu jen udržovat (jak zhubnout po čtyřicítce) – kdo chce zhubnout, bude mít sacharidů méně, kdo udržovat, více.

„Je dobré, když většina sacharidů pochází z vloček, obilovin, rýže, brambor, ovoce a zeleniny a obsahuje co nejméně jednoduchých cukrů,“ upřesňuje Ing. Petra Schäferová, osobní trenérka a výživová poradkyně ze společnosti Fitkouč.

Foto: Oleksandra Naumenko, Shutterstock.com

Měli byste jíst co nejméně jednoduchých cukrů. Sacharidy z luštěnin, vloček, brambor nebo rýže nevadíFoto: Oleksandra Naumenko, Shutterstock.com

Od každého trochu

Cílem super sacharidové diety je navrátit do moderního stravování vyváženost. Tedy konzumovat vedle sebe sacharidy, tuky i bílkoviny a odpovídajícím množstvím zajistit, že tělo si z každého vezme, co potřebuje. Pokud chcete zhubnout, je podle fitness kouče Boba Harpera klíčová i denní doba, ve které sacharidy konzumujete. Měli byste se držet starého lidového rčení: Snídani sněz sám, o oběd se poděl s přítelem, večeři dej nepříteli.

To znamená nekonzumovat sacharidy bez rozmyslu, ale rozložit je do celého dne s tím, že nejvíce si dopřejete v jeho první části. Energii, kterou načerpáte na počátku dne, potom zúročíte v jeho zbytku. To může v praxi vypadat tak, že si k snídani dáte bílý jogurt s čerstvým ovocem a ořechovým máslem, k obědu kuřecí maso s rýží a k večeři třeba brambory a zeleninu s rybou.

Tolik zprávy z Ameriky. A jaké potraviny nám radí jíst a nejíst česká fitness trenérka? Bude její názor stejný jako ten Boba Harpera?  

Reklama

Načítám