Hlavní obsah

Co je a není zdravé? S čím při dietě přestat a naopak začít?

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Reklama

Hodláte letos předsevzetí zhubnout skutečně dodržet? Máte jasno, co nakupovat a jak jíst? Jste si jistí, co je a co není při dietě dobré? Pokud ne, pak čtete správný článek. Ve třetím dílu redukčního speciálu se dozvíte, co byste měli vyřadit a s čím naopak začít.

Článek

Fitness trenérka a odbornice na zdravou výživu Veronika Jandová vás po dobu tří měsíců povede na cestě za vaším štíhlejším já. Dnes vysvětluje, jaké jsou nejčastější dietní chyby a nástrahy.

Především si pamatujte, že zhubnout se sice dá různými cestami, ale vždy je třeba myslet na další vlastnosti toho, co konzumujete, než jsou pouze přijaté kalorie. Zhubnout trvale a správnou cestou se dá totiž pouze tehdy, kdy se naučíte jíst zdravě!

Hubnete a chcete se zúčastnit naší soutěže? Zapojte se, pořád ještě můžete. Jak na to, se dozvíte níže.

Nízkotučné neznamená dietní

„Nejčastější chyba je konzumace nízkotučných výrobků. Téměř vždy obsahují velké procento rafinovaných cukrů nebo umělých sladidel. Musejí totiž nějak vyvážit chuť, kterou na sebe váže tuk a který tam není. V ‚dietních‘ produktech tak lidé často konzumují velké procento sacharidů. To způsobuje pomalé a plynulé tloustnutí,“ vysvětluje Veronika Jandová.

Vynecháváte sacharidy? Pozor na jojo efekt

Totéž ale platí, když sacharidy zcela vynecháte. Tělo energii potřebuje, a když přestanete jíst přílohy, sladké ovoce a podobně, krátkodobě zhubnete, ale většinou se pak dostaví jojo efekt. Extrémní vynechávání sacharidů může u žen navíc vést k nežádoucím hormonálním výkyvům.

Pozor na zrádné potraviny i úpravy

Kdo chce zhubnout, měl by se vyhýbat kupovaným sladkostem. A stejně tak i slaným pochoutkám a některým kuchyňským úpravám: klasickému fastfoodu, chipsům, ale také uzeninám s velkým množství m soli, mouky a tuku); nevhodné je i zahušťování omáček smetanou a bílou moukou!

Není tučné jako tučné

Že při hubnutí nezáleží jen na počtu kalorií, ale i na jejich „kvalitě“, je perfektně vidět na příkladu tuků. Smažený sýr obsahuje zhruba 1000 kilokalorií, což je pro ženu na dietě většina denní dávky energie! Navíc po něm nebudete mít náladu na jakýkoli případný pohyb. Zato avokádo je sice také tučné, ale obsahuje zdravé tuky omega-3 a rozhodně vás nijak neutlumí.

Foto: Ollyy, Shutterstock.com

Rostlinné oleje, avokádo a podobné zdravé tuky jsou při snaze zhubnout nezbytnéFoto: Ollyy, Shutterstock.com

Odhalte skryté hrozby

„Při snaze zhubnout je jednoznačně třeba vynechat většinu ztužených tuků nacházejících se v pochutinách a polotovarech, také rafinovaný bílý cukr a bílou mouku,“ radí Veronika Jandová. Chcete-li zdravě zhubnout, měli byste myslet nejen na úbytek váhy, ale vždy i na své zdraví.

Bílý cukr je živnou půdou pro civilizační choroby, jiná sladidla však nejsou o moc lepší. Nejlepší variantou je proto nesladit vůbec. I chutě na sladké se dají zvládnout jinak – jezte ovoce, sladké brambory, dělejte si k svačině ovocná smoothie nebo si kupte raw tyčinku.

Nakupování ve spěchu

Plánování je při hubnutí důležité, jinak v hladovém záchvatu koupíte první sladkost, která vám přijde pod ruku. „Je dobré nakoupit přibližně na týden dopředu potraviny, které se nezkazí. Čerstvé ovoce, zeleninu a mléčné výrobky maximálně dva dny dopředu. Zdravě je v dnešní době možné nakoupit téměř všude, včetně benzinových pump. Je ale nutné číst etikety, přemýšlet o obsahu a nekupovat polotovary, ale základní suroviny, ze kterých si uvaříte sami,“ říká trenérka.

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Fastfoodům se raději vyhněte obloukemFoto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Sůl není vždy nad zlato

Omezte sůl a naučte se jídlo ochucovat bylinkami, nejlépe čerstvými. Nadmíra soli podporuje chuť k jídlu, způsobuje otoky a zadržuje vodu v těle – a navíc na sebe váže tuk. Lepší než tradiční rafinovaná kuchyňská sůl je sůl himálajská nebo mořská. Nejsou v takové míře zpracované, a jsou tudíž pro tělo lepší než klasická sůl kuchyňská.

Nenahrazujte bezhlavě

Při výběru bylinek a koření místo soli hlídejte, ať neuděláte další chybu: některé kořenicí směsi nejsou tak „čisté“, jak se zdají. „Koření by nemělo být dochucované žádnými umělými sladidly, cukrem ani přemírou soli,“ radí Veronika.

„Pokud chcete nahradit cukr, zřejmě nejefektivnější z hlediska hubnutí je stévie: má sladicí efekt přibližně čtyřikrát větší než kostka cukru a nulovou hodnotu kilokalorií. Chuťově je bohužel velice výrazná, proto nevyhovuje každému,“ dodává odbornice.

A věřte, že s pohybem to půjde ještě lépe. Nahlédněte do článku Hubnutí během i chůzí! Kdy už začínáte spalovat?

Hubněte s námi a soutěžte!

Chcete se přidat do naší hubnoucí výzvy? Výborně! Můžete nejen shodit pár kil, ale také se zapojit do soutěže. Stačí se vyfotit teď a pak po absolvování tříměsíčního programu. Takže máte ještě dva a půl měsíce na rozhodnutí, zda se do soutěže zapojíte. Na nejlepší čeká odměna: natočení motivační reportáže, v níž vypovíte svůj příběh, dále péče vizážistky a stylistky a portfolio od profesionálního fotografa. Ale pokud vás více nakopne hmotná odměna, pak se výherkyně může těšit na úžasný wellness pobyt, viz níže. Pravidla soutěže najdete zde.

Foto: Rezidence Zámeček

Vyhrajte relaxační pobyt v romantickém boutique hotelu Rezidence Zámeček v překrásných Františkových Lázních. Kromě ubytování se snídaní na dvě noci v dobovém pokoji RUDOLPH II s postelí s nebesy, se můžete těšit na 90minutovou masáž přímo ve svém hotelovém pokoji, ale také na vstup do wellness zařízení Aquaforum s bazény, vířivkou a saunou i lázeňské kliniky v I. patře *. (*jedná se o základní vstup pro dvě osoby do Aquafora, další služby je možné dokoupit)Foto: Rezidence Zámeček

Jídelníček na 3. týden

Trenérka Veronika Jandová vysvětluje: „Připravila jsem speciální jídelníček, u kterého nejde o gramy – velikosti porcí jsou pouze orientační. U hlavních jídel je to zcela individuální. Každý člověk je jiný a potřebuje jiné množství jídla. Zcela zásadní je jíst do pocitu sytosti a nepřejídat se. Až se naučíte jíst zdravě, budete lépe vnímat své tělo a samy brzy zjistíte, jaké množství potřebujete právě vy.“

Pondělí

  • Snídaně - hrst vloček, porce ovoce, hrst oříšků, 1/2 tučného tvarohu, lžička medu
  • Svačina - 2 plátky žitného chleba, 1/3 avokáda namazaného na chléb, plátek vysokoprocentní šunky
  • Oběd - porce hovězího masa orestovaného na olivovém oleji, orestované zelené fazolky, vařené brambory
  • Svačina - sýr cottage, cherry rajčata
  • Večeře - mix sýrů feta, balkánu a kozího, k tomu čerstvá zelenina dle chuti zakápnutá olivovým olejem, vlašské ořechy, balsamiko, ochutit medem

Úterý

  • Snídaně - avokádo nasladko podle receptu níže
  • Svačina - celozrnná houska, 2 plátky krůtí šunky, čerstvá zelenina
  • Oběd - zapečené batáty se syrečky podle receptu níže
  • Svačina - hummus, čerstvá zelenina
  • Večeře - pečený lilek plněný mletým hovězím masem podle receptu níže
Foto: from my point of view, Shutterstock.com

Lilek plněný hovězím masem je zdravý a chutná skvěleFoto: from my point of view, Shutterstock.com

Středa

  • Snídaně - 2 plátky celozrnného/žitného chleba, domácí pomazánka podle receptu níže, čerstvá zelenina
  • Svačina - hrst kešú ořechů, banán
  • Oběd - celozrnné špagety s pestem a parmezánem podle receptu níže
  • Svačina - hummus, čerstvá zelenina
  • Večeře - grilované krůtí maso, grilovaná zelenina dle chuti (lilek, cuketa, papriky, rajče, cibule)

Čtvrtek

  • Snídaně - 150 g bílého jogurtu, banán, hrst ořechů, kokosové chipsy, goji, ochutit neslazeným kakaem a mletou skořicí
  • Svačina - 2 nastrouhané mrkve s jablkem, vlašskými ořechy, zakápnuté citronovou šťávou, ochutit mletou skořicí a medem
  • Oběd - rumpsteak s osmaženým plátkem slaniny a chilli papričkou, vařené fazolky
  • Svačina - 50 g směsi ořechů a sušeného ovoce
  • Večeře - uzené tofu se zeleninou, zeleninový salát zakápnutý olivovým olejem, vařené brambory

Pátek

  • Snídaně - omeleta nasladko podle receptu níže
  • Svačina - 450 ml neslazeného kefírového mléka
  • Oběd - porce lososa, vařený batát, jogurtová zálivka podle receptu níže
  • Svačina - tvaroh, hrst hroznového vína, hrst ořechů, ochutit kokosem nebo mletou skořicí
  • Večeře - pečené brambory ve slupce a 100 g tvarohu s bylinkami a solí, zeleninový salát zakápnutý olivovým olejem
Foto: Irina Meliukh, Shutterstock.com

Brambory s tvarohem – tak snadné a přitom dietníFoto: Irina Meliukh, Shutterstock.com

Sobota

  • Snídaně - 2 plátky žitného chleba se sýrem cottage, orestovanou cibulkou, vysokoprocentní šunkou a paprikou
  • Svačina - 150 g bílého jogurtu, porce ovoce
  • Oběd - bramborový salát s mozzarellou podle receptu níže
  • Svačina - 2 plátky celozrnného chleba, avokádové guacamole podle receptu níže, zelenina
  • Večeře - salát z pečené dýně podle receptu níže

Neděle

  • Snídaně - 150 g bílého jogurtu, banán, borůvky, ochutit mletou skořicí
  • Svačina - domácí sušenky podle receptu níže
  • Oběd - grilovaná treska s grilovanou zeleninou
  • Svačina - 2 plátky žitného chleba, sýr cottage, 2 plátky vysokoprocentní šunky, jarní cibulka, paprika
  • Večeře - 80 g celozrnných těstovin s orestovanými krevetami na olivovém oleji, zeleninový salát

Vařte podle našich receptů

Nevíte si rady s přípravou vhodných dietních jídel? Vyzkoušejte naše recepty a uvidíte, že zdravé stravování může být snadné a zároveň chutné! Klikněte na odkazy a posuďte samy:

Dietní omeleta nebo avokádo nasladko skvěle nastartuje každý váš den. Potěšíme ale i ty, které mají raději slané snídaně. Například avokádové guacamole na chlebu nebo domácí pomazánka jsou hned hotové!

Za vyzkoušení ale stojí také zapečené batáty se syrečky, celozrnné špagety s pestem nebo bramborový salát s mozzarellou. A salát z pečené dýně nebo zapečený lilek si podmaní snad každého. Myslíme však na každý detail! Skvělé domácí sušenky si můžete dopřávat zcela bez výčitek a vaše hlavní chody zase báječně doplní snadná domácí jogurtová zálivka.

Tak co, pustíte se do hubnutí s námi? Další články a recepty najdete zde.

Reklama

Načítám