Hlavní obsah

Sušička prádla a 6 nejčastějších chyb! Neděláte je taky?

Foto: Gorenje

Foto: Gorenje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stává se s podzimem a zimou sušička prádla vaší velkou kamarádkou? Pak jí rozhodně dopřejte nejen dostatečnou údržbu, ale naučte se i prádlo v ní sušit správně. Většina z vás totiž dělá zásadní chyby!

Článek

Co na tom může být. Prostě vyperete a necháte vyždímat prádlo a hodíte ho do sušičky, která se postará o zbytek. Co když ale sušička najednou suší hůř a déle a prádlo je z ní zmačkané nebo úplně nevoní? Možná to je vaše vina, protože děláte následující chyby.

1. Přeplňujete ji

V první řadě byste měli vědět, na kolik kilogramů prádla vaše sušička je, a respektovat to. „Pokud je přeplněná, pak se vzduch nedostává mezi prádlo a to zůstane zmačkané. Pamatujte na to, že maximální kapacita sušičky je určená pro bavlnu, ostatní druhy tkanin je potřeba sušit podle objemů uvedených v návodu. Například ve velké sušičce určené pro 9 kg prádla je vhodné sušit pouze 4 kg prádla ze syntetických vláken, 2 kg jemného prádla a 1 kg vlněných textilií,“ vysvětluje Darina Papáčová, produktová specialistka značky Whirlpool.

2. Pletete programy

Vytáhli jste ze sušičky sražené oblečení, vytahanou krajku nebo neforemnou blůzu? Z valné většiny za to může špatná volba programu. Jestliže víte, že se prádlo dá vyprat jen na 40, rozhodně nemůžete sušit na bavlnu, tedy na tu nejvyšší teplotu. A musíte se smířit i s tím, že existují materiály, které do sušičky dávat nemůžete, například plavky, krajky, spodní prádlo. Nevhodné je i prádlo s gumovými částmi, ale třeba i jakýkoli druh hořlavin – a to například i ručník znečištěný lakem na vlasy!

3. Netřídíte prádlo

Ideální je roztřídit prádlo podle typu a tloušťky látek, protože například společné sušení bavlny a syntetických umělých vláken může cyklu sušení zbytečně prodloužit. „Umělá vlákna se totiž usuší dříve než přírodní. A také míchejte větší kousky s menšími. Při sušení větších kusů, jako je ložní prádlo, ručníky, ubrusy, používejte k tomu určený program – ložní prádlo, program pro péřové materiály a podobně. Rovněž je důležité před vložením do bubnu sušičky prádlo natřepat. To platí zejména při sušení větrovek, péřového oblečení nebo přikrývek, ty i poskládejte a přidejte i kuličky na sušení pro nadýchané peří bez hrudek,“ radí Mgr. Jana Neuszerová, product and marketing assistant Gorenje.

Foto: Elnur, Shutterstock.com

Dobře usušené prádlo ze sušičky už většinou ani nemusíte žehlit. Jestli ho z ní vyndáte zmačkané, pak jste ji zřejmě až příliš naplniliFoto: Elnur, Shutterstock.com

4. Nečistíte filtry

Velmi důležitou součástí sušičky je prachový filtr. Měli byste ho čistit po každém sušení. „Na konci každého programu vlhkou rukou setřete zbytek vláken a prach z předního filtru v otvoru dveří. Prohlédněte filtr a zjistěte, zda není zalepený zbytky pracích přípravků a aviváže. Pokud ano, odstraňte je kartáčkem a vlažnou vodou se saponátem. Tohle mokré čištění bohužel většina uživatelů zanedbává a právě to bývá nejčastější příčinou zanesení srážníku,“ upozorňuje Nikol Segeťová z firmy Chladservis VaRa, spol. s r.o.

Jednou za měsíc či dva byste měli vyčistit i filtr ve spodní části sušičky. „Pokud se spodní filtr pravidelně nečistí, zanáší se, snižuje se účinnost sušení a narůstá spotřeba. Takže jestli se o něj starat nechcete, kupte si sušičku, která má zabudovaný samočisticí kondenzátor, který se během každého procesu sušení automaticky několikrát propláchne a garantuje, že sušička má po celou dobu životnosti nízkou spotřebu energie a vysoký výkon,“ říká Pavel Šidlichovský z firmy BSH domácí spotřebiče s.r.o.

Nebojte se ani demontovat gumové těsnění dveří, filtru a dvířek filtru, vyčistěte je mokrou cestou a po vysušení opět vraťte do příslušných drážek. Sušičku byste měli pravidelně otírat vlhkým hadříkem od prachu – tedy uvnitř bubnu, na dvířkách i zvenčí.

Foto: mady70, Shutterstock.com

Zásadní pro to, aby sušička fungovala správně, je čistý prachový filtrFoto: mady70, Shutterstock.com

5. Nenecháte sušičku dýchat

Pokud nemá sušička dostatek čerstvého vzduchu, sníží se účinnost sušení. „Právě z toho důvodu je třeba dobře zvážit její umístění. Pamatujte na to hlavně v případě, že máte odvětrávací sušičku, která potřebuje odtah vlhkého vzduchu mimo místnost. Bez toho se vlhkost sráží na stěnách a ty mohou plesnivět. Ale kondenzační sušička potřebuje výměnu vzduchu, takže nechávejte dveře do koupelny otevřené. Nejmenší nároky na přívod vzduchu má kondenzační sušička s tepelným čerpadlem, která odpadního tepla vypouští sice minimum, ale i tak se může v malých a chladnějších místnostech objevit vlhkost,“ říká Nikol Segeťová.

6. Nevyléváte zásobník na vodu

Jestliže nemáte sušičku napojenou přímo do odpadu, zůstává po sušení kondenzát v nádobce, kterou je zapotřebí také vždy vylévat. Pokud to neuděláte, vydává po několika dnech nepříjemný zatuchlý zápach, který pak může mít i prádlo.

Tak co, kterou chybu děláte vy?

Načítám