Hlavní obsah

Kdy (ne)dávat do pračky aviváž a kdy perličky?

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi vám neušlo, že se v regálech s prostředky na praní objevily vonné perličky. Co to vlastně je? Je to náhražka aviváže, nebo byste si je měli koupit spolu s ní? Povíme vám to.

Článek

Prášek či gel na praní, aviváž a možná i něco na skvrny. Vypadá nějak takhle vaše polička s pracími prostředky? Měli byste na ni postavit i lahvičku s vonnými perličkami? Je to zatím relativní novinka, která dost stojí, takže ji ještě nevyzkoušel každý. Měli byste to změnit?

Aviváž pro měkkost a nemačkavost

Bez dávky aviváže si mnozí neumějí praní ani představit. Díky ní prádlo krásně voní, je měkké a příjemné na nošení. Ale i z praktického hlediska je skvělá: odstraní elektrostatický náboj z umělých vláken, takže se nelepí na kůži a nepřitahují prach, a vytvoří ochranný film, který špíně nedovolí se „vsáknout“ – prádlo se tak snáz vypere. A ušetříte čas i po usušení – látky ošetřené aviváží se méně mačkají a snadněji žehlí… Navíc si lze vybírat mezi vůněmi, aviváž může dokonce coby aromaterapeutický prostředek ovlivnit náladu anebo vonět podobně jako oblíbený parfém…

Aviváž má v pračce své místo vedle pracího prostředku. Dávkujte ji vždy podle doporučení výrobce – většinou se na jedno praní dává množství, které se vejde do uzávěru láhve. Menší dávka by prádlo neprovoněla a dostatečně nezměkčila, moc velká by zas mohla snížit savost materiálu.

Co najdete na trhu

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): aviváž Silan Suprême Romance dlouhodobě provoní a pečuje o látku, 600 ml za 69 Kč; aviváž Lenor Scent inspired by Nature – Silk Tree Blossom má podmanivou vůni albízie růžové, 750 ml za 69,90 Kč; aviváž Dedra L’avivage 2in1 sensitive obsahuje aloe vera a elastil, koncentrát, 750 ml za 99 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): aviváž Jelen magic nabízí dlouhotrvající vůni, e-shop Dostra prodává 1 litr za 25 Kč; aviváž Felce Azzurra Lavanda e Iris voní po levanduli, prodává Electro Word, 2 litry za 89 Kč; aviváž Tierra Verde neobsahuje syntetická barviva ani parfémy, 1 litr za 149 KčFoto: Archiv firem

Kdy se aviváži vyhnout

Zatím jsou to samé klady – má aviváž i nějaká omezení? Ano. Některým materiálům nesvědčí, protože jde proti vlastnostem, které od nich čekáte. Rozhodně ji nepřidávejte ke spodnímu elastickému a tvarujícímu prádlu nebo plavkám, protože přijdou o pružnost. Neprospívá ani funkčním materiálům, ze kterých se šije sportovní oblečení – snižuje prodyšnost. A použití zvažte i u ručníků: sice budou krásně měkké a voňavé, ale omezíte jejich savost.

S aviváží byste měli šetřit, nebo si ji odpustit, když hodláte sušit prádlo v sušičce – právě ona totiž zalepuje síťku textilního filtru.

Bez aviváže byste se měli obejít také podle ekologů a lidí, kteří se snaží vyloučit vše umělé, nadbytečné a „chemické“. „Pamatujte, že látky, které změkčují a parfémují prádlo, jsou v úzkém kontaktu s kůží, která je velmi prostupná. A skrze ni se pak vstřebávají do těla. Zvlášť to platí pro děti, jejichž pokožka je ještě mnohem prostupnější než ta dospělácká… Látky, které se takto do organismu dostanou, se v něm mohou střádat a zatěžovat ho, oslabovat imunitu… Speciálně aviváž jde přitom velmi snadno nahradit obyčejným octem, který prádlo také změkčí a navíc z něj pomůže lépe vymáchat prací prášek. K tomu je za pakatel a neškodí – stačí přidat dvě lžíce octa do přihrádky na aviváž,“ radí MUDr. Barbora Müllerová, lékařka s celostním přístupem k člověku a zdraví.

Perličky jako parfém pro prádlo

Jestli je vám vůně z aviváže málo, pak právě pro vás jsou tu perličky. „Provoní prádlo asi dvakrát intenzivněji než aviváž. Vydrží v prádle až dvacet týdnů a vůně se uvolňuje při každém pohybu,“ říká Petr Bezányi z firmy Henkel.

Kuličky se dávají přímo do bubnu, kde se z nich během praní uvolňuje vůně. Dávkování je na vás – je to jako s parfémem: někdo si musí stříknout víc, jinému stačí lehký závan. Výrobce většinou doporučuje jeden uzávěr perliček na pračku a asi to nebudete přehánět už jen kvůli docela vysoké ceně.

Smyslem kuliček je prádlo maximálně provonět. Nemají změkčovací ani antistatickou funkci, proto je lze použít na všechny druhy prádla (včetně funkčních textilií a ručníků) a následně můžete klidně zapnout sušičku. Perličky nijak neomezuje teplota praní, barevnost ani program. Někdo je dokonce kombinuje s aviváží, aby byl voňavý efekt maximální. Ani tento způsob provonění prádla asi nebude pro ekology přijatelný, zvlášť v kombinaci s aviváží...

Co najdete na trhu

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): perličky Silan Perfume Pearls Blooming Fantasy vyrobí intenzivní vůni až na 20 týdnů, 170 g za 129 Kč; perličky Lenor Unstoppables Fresh slibují 12 týdnů svěžesti, Alza prodává balení 275 g za 169 Kč; parfémové kuličky Coccolino intense Luxurious provoní prádlo na dlouhou dobu, e-shop Ageo prodává 250 g za 135,90 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): parfém na prádlo Denkmit Sweet nabízí dlouhodobou intenzivní svěžest, Dm drogerie prodává 275 gramů za 129 Kč; perličky do pračky G&G Pink Passion dodají prádlu svěží květinovou vůni, e-shop Německyeshop prodává 275 g za 129 Kč; Moonlight Breeze White Flower Fragrance 3 v 1 neutralizuje zápach, provoní a podporuje odstranění skvrn, e-shop Dmarkt prodává 275 g za 124 KčFoto: Archiv firem

Už jste perličky vyzkoušeli? Podělte se o zkušenosti!

Reklama

Načítám