Hlavní obsah

Sváteční zelí nejen ke kachně. 3x jinak!

Foto: Greta Blumajerová

Pečená kachna se zelím vám udělá dobře!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kachna či husa ani vás určitě na Štěpána nemine. Ke kachně patří ale i zelí, a na to jsme se dnes zaměřili. Vyzkoušejte s námi tři skvělé recepty, kdy vám bude zaručeně chutnat!

Článek

Zelí můžete připravit z čerstvé hlávky, anebo sterilovaného či kysaného produktu. Každý má rád něco jiného, ale i tady je obrovský prostor na zkoušení různých postupů. My pro vás dnes máme recepty na naprosto dokonalé červené zelí s brusinkami nebo jeřabinami, klasické kedlubnové zelí a zelí moravské. Které z nich letos vyzkoušíte vy?

Dokonalé brusinkové zelí

Na 4 porce potřebujete:1 velkou cibuli, asi 50 g másla, 2 lžíce třtinového cukru, 0,5 dl červeného vína, 500 g sterilovaného červeného zelí, 1 vrchovatou lžíci hladké mouky a 2 lžíce brusinkového nebo jeřabinového kompotu

Foto: Greta Blumajerová

Zelí s brusinkami či jeřabinami si zamilujeteFoto: Greta Blumajerová

Postup:Tenhle recept je velmi jednoduchý, rychlý, a hlavně: neskutečně, ale neskutečně dobrý! Cibuli nakrájejte nahrubo a zpěňte ji na kousku másla. Když začíná zlátnout, zasypte ji třtinovým cukrem a ten nechte za velmi častého míchání zkaramelizovat. Pak cibuli zalijte červeným vínem (nebojte se otevřít novou láhev, k hotovému obědu zmizí za chvíli!), nechte ho skoro všechno odpařit a přidejte sterilované zelí i s nálevem ze sklenice či sáčku. Hrnec přiklopte poklicí a nechte asi 10 minut dusit doměkka.

Na závěr do zelí vmíchejte brusinkový kompot a lžíci hladké mouky, aby zelí bylo jemně mazlavé. Já osobně mám ještě radši než brusinky jeřabiny. Podle chuti a nálady dávám dvě lžíce černých jeřabin, které každoročně zavařujeme, nebo kupovaných jedlých světlých jeřabin. Strom nikde po ruce bohužel nemám a poměrně špatně se shání (zkoušejte malé pultové nebo specializované ruské potraviny), ale věřte, že s touto variantou je zelí úplně nejlepší!

Klasika v podobě kedlubnového zelí

Na 4 porce potřebujete:1 velkou cibuli, asi 50 g másla nebo trochu řepkového oleje na smažení, 4 velké kedlubny (asi 600 g), asi 1 lžičku drceného kmínu, 1 lžíci hladké mouky, sůl a podle chuti nebo potřeby asi 1 lžíci octa a 1 lžíci cukru

Foto: Greta Blumajerová

Místo zelí můžete použít kedlubnyFoto: Greta Blumajerová

Postup: Kedlubny oškrábejte a nastrouhejte nahrubo. Kdo má rád větší kousky, může je nastrouhat na struhadle na okurku (ta se na něm dá strouhat na kolečka, určitě víte, kde :-)) a pak velkým nožem trochu pokrájet. Cibuli nakrájejte nahrubo, vložte do kastrolku s rozpuštěným máslem nebo olejem, zasypte drceným kmínem a opečte dozlatova.

Přidejte nastrouhané kedlubny, podle potřeby můžete podlít asi 1 dl vody, a nechte dusit asi 15 minut doměkka. Na závěr do kedluben vmíchejte lžíci hladké mouky, aby se spojily dohromady. Někdo zelí dochucuje ještě octem a cukrem (cukr doporučuji nechat zkaramelizovat podobně jako v předchozím receptu na brusinkové zelí), já osobně to ale nedělám. Podle chuti dosolte.

Moravské zelí

Na 4 porce potřebujete:1 větší cibuli, řepkový olej na smažení, asi 1 lžičku drceného kmínu, 2 lžíce hladké mouky, 1 menší hlávku bílého zelí, sůl, 1 lžíci cukru, 1 lžíci octa, 1 větší bramboru a 100 g moravského uzeného masa nebo slaniny

Foto: Greta Blumajerová

Do moravského zelí patří moravské uzené!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Ze zelí sundejte zvadlé vrchní listy a zbytek nakrájejte nebo nakrouhejte na struhadle na zelí. Vložte ho do hrnce, zalijte asi do 1/3 vodou, přidejte špetku soli, cukr a ocet a duste asi 15 minut doměkka. Pak vodu slijte, nechte jí na dně jen asi 0,5 cm. Mezitím bramboru oloupejte a nastrouhejte najemno.

Cibuli nakrájejte a osmažte na másle nebo oleji dozlatova. Pak ji zasypejte hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Uzené maso nebo slaninu nakrájejte na malé kostičky a opečte na lžíci oleje dozlatova (v případě slaniny můžete olej úplně vynechat). Do slitého zelí vmíchejte nastrouhanou bramboru, cibulovou jíšku a ještě asi 2 minuty provařte. Nakonec vmíchejte opečené maso či slaninu, a můžete podávat!

Jak děláte zelí vy? Používáte čerstvé, sterilované, nebo už kysané?

Reklama

Související témata:

Načítám