Hlavní obsah

Švestkový štrúdl s mákem

Hodnocení:
(26)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
střední

Když se řekne štrúdl, pravděpodobně si představíte moučník s jablky. Na podzim je ale v nabídce tolik druhů ovoce, tak proč to nevyzkoušet jinak! Třeba oblíbená kombinace švestek a máku je v závinu vynikající.

Ingredience pro:
2 štrúdly
Na těsto
  • 220 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 125 g studeného másla
  • 90 ml mléka
  • 1 lžíce octa 8%
  • hladká mouka na podsypávání
Na náplň
  • 350 g vypeckovaných švestek
  • 100 g mletého máku
  • 3 lžíce moučkového cukru
Na potření
  • 1 vejce
Článek

Postup

Krok 1: Mouku nasypte na hromádku na pracovní plochu a doprostřed udělejte důlek. Na mouku nastrouhejte máslo, do důlku přidejte vejce, mléko a ocet. Rukama zadělejte těsto, ale hněťte ho rychle, aby máslo příliš nezměklo. Díky jeho chladnosti se mezi jednotlivé kousky nabalí dostatek mouky a těsto bude hezky „listovat“. Tomu ostatně pomáhá i ocet. Hotové těsto zabalte do sáčku a nechte aspoň 45 minut odpočinout v lednici.

Krok : Troubu zapněte na 180 °C. Vypeckované švestky rozdělte na poloviny. Mák smíchejte s cukrem. Z poloviny těsta vyválejte na pomoučněné pracovní ploše tenký plát a přeneste ho na čistou utěrku. Doprostřed naklaďte švestky, důkladně posypte makovým cukrem a zabalte. Nohu štrúdlu překlopte pomocí utěrky na plech vyložený pečicím papírem. Postup opakujte i s druhou polovinou těsta. Štrúdly potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 25 minut dozlatova.

Z jakého těsta děláte štúdl vy? A jaká náplň je – kromě jablečné – vaše nejoblíbenější?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama