Hlavní obsah

Světové novinky do vaší kuchyně

Foto: Thinkstock

Kvalitní hrnce vám ušetří spoustu práceFoto: Thinkstock

Reklama

Dokonalé, jednoduché, rychlé a hlavně zdravé – takové by mělo být každé vaření! Že si o něm můžete nechat akorát tak zdát, protože neustále bojujete s napáleným dnem, nedovařenými potravinami a dalšími záludnostmi? Zkuste vyměnit hrnce. Koukněte se, v čem vaří svět!

Článek

Tisíce hrnců, statisíce příborů a podobné množství skla – to bylo k vidění na nejvýznamnějším veletrhu spotřebního zboží ve světě Ambiente, který skončil v úterý v německém Frankfurtu nad Mohanem. I přes takové množství věcí šlo vypozorovat několik trendů, které vaření vládnou a pomáhají, aby příprava pokrmů byla dokonalá, jednoduchá, rychlá a zdravá.

Do bílé kuchyně patří bílý hrnec

V pavilonu, kde vystavovali přední výrobci nádobí, jste si připadali skoro jako v černobílém filmu. Klasické nerezové nádobí má totiž vážnou konkurenci – v módě jsou bílé hrnce, kastroly a pánve! Přesněji řečeno zvenku bílé a uvnitř opatřené černým nepřilnavým povrchem. Jde hlavně o estetickou záležitost. Trendy stále preferují bílé kuchyně, čím dál oblíbenější jsou bílé spotřebiče a vypadá velmi dobře, když tuto kombinaci doplníte ještě bílým nádobím. To platí pro majitele elektrických a indukčních desek – najít nádobí, které by s nimi nebylo kompatibilní, prakticky nejde.

U obyčejné stříbrné ale nemusejí zůstat ani majitelé plynových sporáků, na něž bílá barva nepřipadá v úvahu, protože by ji plamen brzo „očadil“ a časem by nádobí zežloutlo. Pro ně jsou připravené sady v pastelových barvách, jako jsou zelená, červená, žlutá nebo oranžová, na kterých stopy plynu nejsou tak patrné, a pak různé funny motivy.Ty například u pánví přímo lákají neuklízet je do zásuvek, ale nechat je pověšené, aby byly vidět pruhy, květiny i fantazijní motivy na dně. A ti zapomnětliví tam najdou třeba recept včetně ingrediencí na pravé francouzské palačinky.

Pro všechno nádobí však platí, že u něj nenajdete plastové rukojeti a držadla. Nemáte tak problém použít je jak na varné desce, tak je dát do trouby. Tedy když potřebujete například maso v hrnci nejprve orestovat, aby se „zatáhlo“, a pak dát dopéct, nemusíte kvůli tomu špinit dvě nádoby.

Foto: Magdaléna Krajmerová

Tyhle pánve je škoda uklidit do skříňkyFoto: Magdaléna Krajmerová

Černou litinu nahradí francouzská klasika

Barevné nádobí přímo lákalo k tomu vzít si ho do ruky a prohlédnout ze všech stran. Jenže v některých případech jste se pěkně prohnuli. To když jste narazili na celoocelové kousky – většina hrnců má uvnitř právě kvůli hmotnosti hliníkové jádro, které je lehké – a sotva je uzvedli. „Jde o klasické nádobí, které se používá ve Francii a slouží k pomalému vaření při nižších teplotách, kdy se nic nepřipálí a zároveň se při nižších teplotách neničí důležité vitaminy a stopové látky v potravinách,“ vysvětluje Martin Sýkora, zástupce značky Fissler pro ČR, která ho zde také představila. Díky velké hmotnosti nádobí dokonale přilne k varné ploše a minimalizují se tak úniky energie.

I když jde o nádobí používané ve Francii, svou skupinu uživatelů by si mohlo najít i u nás. Má totiž skoro stejné vlastnosti jako litinové pekáče, hrnce a kastroly, tedy to „černé nádobí s modrým vnitřkem“. U něj se však objevila  jedna velká nevýhoda – nefunguje na indukci. Proto se ho mnozí s výměnou sporáků a varných desek museli vzdát. Nyní mají vhodnou náhradu v celoocelových kouscích.

Foto: Fissler

Celoocelové hrnce dokonale přilnou k varné plošeFoto: Fissler

Krájení je velké téma

Druhou velkou skupinou vystavovaných a prezentovaných novinek byly nože. Ano, i na takovém jednoduchém nástroji, který člověk umí vyrobit celá tisíciletí, lze neustále co vylepšovat. A nejenže přibývají stále nové typy například na sýry, steaky, ryby – dočtete se o nich ve velkém Speciálu o krájení a nožích – ale hlavně se mění jejich konstrukční řešení.

Třeba takové, kdy jsou jak ostří, tak rukojeť vyrobené z jednoho kusu materiálu, proto se nezlomí. Rukojeť je zvenku „zabalená“ do dřeva či plastu, aby se nůž dobře držel a v ruce neklouzal. Ale rozhodně platí, že ho nezlomíte ani jinak neponičíte.

Také u nožů se potkáte s nepřilnavým, tedy antiadhezním povrchem. „Nepřilnavý povrch čepeli je totiž mnohem šetrnější ke všem důležitým vitaminům a látkám obsaženým v krájených pokrmech. A důraz na zdravé vaření je stále velký," říká Johana Turner z firmy Tescoma, která na Ambiente poprvé představila právě novou kolekci těchto nožů, které odpovídají poslední módě i svým vzhledem. Na výběr totiž máte čtyři pastelové barvy – zelenou, žlutou, oranžovou a červenou. Jsou vybavené krytem, abyste je tak snadno neztupili.

A není to jediný způsob, jak se firmy snaží kuchařkám a kuchařům zachovat nože co nejdelší dobu maximálně ostré. Přizpůsobují tomu i stojánky a držáky na ně. Místo těch s otvory stále více značek nabízí „magnetické“. „Základ tvoří silný magnet obložený dřevem. Nůž na stojanu drží bez problému sám a kdekoli a na rozdíl od těch s otvory se vám nestane, že se v té rychlosti při vaření netrefíte, píchnete nožem vedle a tím ho otupujete,“ vysvětluje Martin Sýkora.

Říkáte si, že taková výměna stojánku je jen detail, bez kterého se obejdete? Ano, ale právě takové drobnosti dělají z vaření krásnou zábavu a hru, která vás bude bavit. A o to přece jde!

Reklama

Související témata:

Načítám