Hlavní obsah

Světový den alzheimera. Tyhle celebrity nemoc postihla

Foto: Foto Blesk - Pavel Machan / CNC , Profimedia.cz

Foto: Foto Blesk - Pavel Machan / CNC , Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes je mezinárodní den Alzheimerovy choroby. Nemoci, při které odumírají mozkové buňky a která končívá těžkou demencí. Jelikož lék na ni zatím neexistuje, bývá utrpením pro nemocného i jeho blízké. Tihle slavní si peklem jménem alzheimer prošli.

Článek

Začíná to pozvolným zapomínáním, zmateností, špatnou orientací v čase i prostoru. Pacienti s Alzheimerovou nemocí nepoznávají své nejbližší, nepamatují si, zda jedli či ne, neví, kde bydlí a jak se dostat domů. Postupně se zcela ztrácí v realitě a nakonec se neobejdou bez cizí pomoci.

Ne všichni mají stejný průběh, stejně tak každého ovlivní nemoc jinak. Z milých a veselých lidí dělá alzheimer protivné a zlé mrzouty, stejně  to ale funguje i naopak. Nemoc je nevyléčitelná, důležité je ale diagnostikovat ji co nejdříve, pak se i zvyšuje doba dožití. A prevence? Pravidelná mentální i fyzická aktivita. Ačkoli ani to vám úspěch nezaručí. Konec konců nevyhnula se ani těmto slavným.

Sean Connery (†90)

Alzheimerem trpěl v posledních letech svého života i jeden z nejcharismatičtějších hollywoodských herců, snad nejvíc sexy představitel agenta 007, Sean Connery. Poprvé se o tom začalo šuškat v roce 2013, tedy v době, kdy mu bylo 83 let. Čas od času si někdo všiml jeho roztržitosti či zapomnětlivosti. Později se smutná zpráva potvrdila a herec své poslední roky dožil opravdu s demencí. Útěchou budiž fakt, že byl až do konce obklopen svou rodinou. Zemřel loni 31. října v poklidu, ve spánku.

Foto: Profimedia.cz

Sean Connery si jako agent 007 užíval života, hercův konec ale veselý nebylFoto: Profimedia.cz

Květa Fialová (†88)

Nezapomenutelná byla ve filmu Limonádový Joe (1962) jako šantánová zpěvačka Tornádo Lou. Byť vždy říkala, že stáří je krásné a ona ho miluje, poslední roky si tato legendární česká herečka moc neužívala. I ona trpěla Alzheimerovou chorobou, poslední roky dožila v centru pro pacienty trpící touto nemocí. Na sklonku života jí dělalo problémy poznat své blízké a ztracena byla i v čase. Snad je jen dobře, že měla stále pocit, že pracuje, natáčí a hraje v divadle. Zemřela na selhání srdce v září 2017.

Foto: Foto Blesk - Pavel Machan / CNC , Profimedia.cz

Květa Fialová trávila poslední roky života v centru pro pacienty s alzheimerem a byla přesvědčená, že pořád točí a hrajeFoto: Foto Blesk - Pavel Machan / CNC , Profimedia.cz

Peter Falk (†93)

Jeho nejslavnější rolí byl poručík Colombo ve stejnojmenném detektivním seriálu. Za ztvárnění svérázného detektiva v baloňáku koneckonců získal Zlatý glóbus a čtyři ceny Emmy. Smutné je ovšem to, že na sklonku života už ani nevěděl, že ho hrál. S nemocí žil několik let a podle rodiny i lékařů si už dva roky před smrtí nepamatoval svůj život, nepoznával členy své rodiny, místa, prostě nic. Zemřel v červnu 2011.

Foto: Profimedia.cz

Nemocný Peter Falk často zmateně bloudil ulicemi v Beverly HillsFoto: Profimedia.cz

Nina Divíšková (†84)

Před kamerou se tahle oblíbená herečka naposledy objevila v roce 2016 ve filmu Manžel na hodinu. Pak už ji alzheimer o možnost hrát připravil. Nemoc jindy milou a upravenou herečku změnila k nepoznání. Chřadla, propukala v záchvaty vzteku, dokázala být zlá a nepříjemná i na ty, které milovala. Nejvíc trpěl nejspíš její manžel herec Jan Kačer (84), který i přes veškeré těžkosti o svou lásku pečoval až do její smrti letos v červnu.

Foto: DAN MATERNA / MAFRA , Profimedia.cz

Povahu Niny Divíškové nemoc zcela změnilaFoto: DAN MATERNA / MAFRA , Profimedia.cz

Petr Hapka (†70)

Skvělý skladatel, autor takových hitů jako Levandulová, Štěstí je krásná věc nebo Dívám se dívám také trpěl Alzheimerovou chorobou. První příznaky se začaly objevovat někdy v roce 2012, když si třeba nemohl vzpomenout na cestu domů. V roce 2013 se jeho stav rapidně zhoršil poté, co musel podstoupit operaci umělé kyčle a byl v narkóze. Měl tehdy prý záchvaty agresivity a musel být převezen do léčebny v pražských Bohnicích.

Po čase se vrátil do svého domu na Okoři, ale bez pomoci už být nemohl. Tam také 25. listopadu 2014 zemřel, oficiální příčinou byl zápal plic.

Foto: Ladislav Křivan / CNC, Profimedia.cz

Chvíli před onemocněním měl krátký románek s dvaadvacetiletou ženou. Po propuknutí choroby se o něj, kromě dcery a dalších lidí, starala i jeho exmanželkaFoto: Ladislav Křivan / CNC, Profimedia.cz

Robin Williams (†63)

Jako by toho na jednoho člověka nebylo dost. Robin Williams trpěl depresemi, úzkostmi, bojoval s alkoholem, a k tomu všemu trpěl demencí. Ne sice přímo alzheimerem, ale nemocí na pomezí Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Věděl, že pomalu ale jistě ztrácí rozum. Cítil to tak, že se rozpadá za živa, a trpěl jako zvíře. Alespoň tak to popsala jeho ovdovělá manželka Susan Schneider (57). Herec spáchal 11. srpna 2014 sebevraždu, radši volil smrt než totální ztrátu sebe samého.

Foto: Profimedia.cz

V době, kdy se rozhodl opustit svět, už od lékařů věděl, že ho čekají maximálně 3 roky života a postupný rozklad osobnostiFoto: Profimedia.cz

Načítám