Hlavní obsah

Slavní s diagnózou Parkinsonovy choroby: Kontroverzní česká herečka, americký prezident i papež

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Třes, problémy při pohybu, stavy ztuhlosti, špatná artikulace a ochabování mimiky, deprese a někdy i demence. To jsou příznaky Parkinsonovy choroby, nejčastějšího degenerativního onemocnění nervové soustavy, které se bohužel nedá vyléčit. Koho tato nepříjemná nemoc potkala?

Článek

11. duben je Světový den Parkinsonovy choroby. Je to den, kdy se v roce 1755 narodil britský lékař James Parkinson, který tuto vážnou nemoc popsal poprvé, a proto dnes nese jeho jméno. A také je to den, kdy si připomínáme, že život s parkinsonem je sice někdy opravdu těžký, ale rozhodně ne ztracený.

Papež Jan Pavel II. (†84)

První příznaky parkinsona se u papeže objevily v roce 1991, kdy se mu začaly třást prsty na ruce. Přestože se jeho stav pomalu zhoršoval, pokračoval v práci. Dál cestoval po světě, sloužil mše, setkával se s lidmi a plnil povinnosti spojené s úřadem, i když svoje pracovní tempo časem zmírnil. Opravdu velké problémy, které souvisely s jeho celkově nedobrým zdravotním stavem i pokročilým věkem, přišly počátkem roku 2005: prodělal několik těžkých infekcí a objevila se u něj otrava krve. Zemřel 2. dubna 2005 ve svém vatikánském bytě, obklopen nejbližšími.

Foto: Profimedia.cz

Papež polského původu byl laskavý a milovali ho lidé po celém světě. Parkinsonem trpěl dlouhá léta, ale nemoc mu dovolila pracovatFoto: Profimedia.cz

Billy Connolly (79)

Britský komik, herec, majitel velmi specifického smyslu pro humor, který se nebojí ani drsných vtípků na jakékoli téma, muzikant a hudebník. Fanoušci ho znají také jako Dáina z filmu Hobit: Bitva pěti armád (2014). Zdraví mu dalo zabrat především v roce 2013 – nejdřív mu lékaři diagnostikovali pokročilé stadium rakoviny prostaty a jen krátce poté, co se dal dohromady po náročné operaci a léčbě, se u něj začaly projevovat příznaky parkinsona. To byl ale nebyl on, kdyby ho to zastavilo. Zůstává aktivní, stále vystupuje a utahuje si i ze své nemoci.

Foto: Profimedia.cz

Oblíbený komik překonal rakovinu a ani Parkinsonova choroba ho na kolena nesrazilaFoto: Profimedia.cz

Neil Diamond (81)

Možná vám jeho jméno na první dobrou nic moc neříká, ale jednu z jeho nejznámějších písní pravděpodobně znáte. Jmenuje se Girl, You’ll Be a Woman Soon, přezpívala ji americká rocková kapela Urge Overkill a song se stal jedním z nejznámějších hitů na soundtracku legendárního filmu Pulp Fiction (1994). Chorobu hudebníkovi lékaři diagnostikovali v roce 2018 a na základě toho ukončil koncertování, ovšem skládání a nahrávání se věnuje nadále.

Foto: Profimedia.cz

Ani hudebník Neil Diamond se nemoci nepoddalFoto: Profimedia.cz

Lída Baarová (†86)

Patřila k obdivovaným kráskám, byla sexsymbolem své doby. Svět filmu jí ležel u nohou, natáčela nejen v Československu, úspěšná byla i v zahraničí. Před druhou světovou válkou měla vztah s jedním z nejvlivnějších představitelů nacistického Německa Josephem Goebbelsem (†47), po válce byla proto vyšetřována pro kolaboraci a po komunistickém převratu v únoru 1948 utekla s manželem do Rakouska, kde také dožila.

Poslední roky pro ni byly opravdu těžké. Trpěla samotou, kterou utápěla v alkoholu, přidala se i Parkinsonova choroba – na sklonku života herečka už opravdu jen těžce hledala slova a nakonec byla zbavena svéprávnosti. Zemřela v říjnu 2000.

Pusťte si Ohnivé léto (1939), jeden z našich nejlepších předválečných filmů.

Foto: Profimedia.cz

Nepříjemná nemoc se nevyhnula ani jedné z nejkrásnějších českých hereček Lídě BaarovéFoto: Profimedia.cz

George Bush starší (†94)

V letech 1989 až 1993 byl 41. prezidentem USA a v roce 1990 se stal prvním americkým prezidentem, který oficiálně navštívil Československo. Promluvil tehdy na Václavském náměstí a jeho vystoupení přihlíželo přes sto tisíc lidí. I on trpěl Parkinsonovou chorobou, která ho po několika letech upoutala na invalidní vozík. Ani to mu nezabránilo, aby své 90. narozeniny oslavil skokem padákem v tandemu. Zemřel v listopadu 2018 v úctyhodných 94 letech.

Foto: Profimedia.cz

Parkinsonova choroba časem upoutala exprezidenta na vozík, ale i to zvládl s nadhledemFoto: Profimedia.cz

Bob Hoskins (†71)

Tento oblíbený britský herec zahrál desítky filmových rolí a je nezapomenutelný třeba jako pirát Smee z fantasy Hook (1991) nebo jako soukromý detektiv v oceňované komedii Falešná hra s králíkem Rogerem (1988), kde vytvořil dvojici s animovaným králíkem, což vyžadovalo opravdu velkou dávku hereckého talentu. I jemu byl diagnostikována Parkinsonova choroba, a to na podzim 2011. O rok později se rozhodl hereckou kariéru ukončit a oficiálně odejít do důchodu, protože chtěl trávit víc času s rodinou. Zemřel v dubnu 2014 na zápal plic, což je nemoc, která často ohrožuje starší lidi postižené pokročilým parkinsonem.

Foto: Profimedia.cz

Bob Hoskins ukončil kariéru rok po smutné diagnózeFoto: Profimedia.cz

Život ani osud si nevybírají. Je jim jedno, zda je někdo slavný, nebo ne. A tak i slavní jsou nemocní: Jak jsou na tom celebrity s chorobami?

Reklama

Načítám