Hlavní obsah

Tady milují zeleň! Zimní zahrada vás nadchne

Foto: Petr Košťál

Přízemní dům na Pardubicku zaujme už z venku. Prvky exteriéru se podařilo přenést i do interiéru, na který zase dobře navazuje zahrada. Čtyřčlenná rodina si tu užívá venkovní bazén, úžasnou zimní zahradu, vzdušné prostory i útulná zákoutí.

Článek

Byt velký 3 + 1 chtěli manželé se dvěma dětmi a kocourem už delší dobu vyměnit za rodinný dům. Dlouho zvažovali jak místo, tak to, zda se pustí do rekonstrukce staršího domu, nebo zvolí novostavbu. Věděli ale, že chtějí zůstat ve městě nebo v jeho blízkosti, aby se dcery snadno dostávaly do škol a kroužků.

Ideální lokalita na dosah města

Dům vhodný k přestavbě nenašli, a tak nakonec koupili pozemek s dostatečnou rozlohou v příměstské lokalitě. „Do města je to velmi blízko a jezdí tu MHD, přesto se jedná o klidné vesnické prostředí s blízkostí lesa a bez přetížených dopravních komunikací,“ pochvaluje si pán domu.

Na základě doporučení známých oslovili architektonické studio Rosa – Architekt, které pro ně navrhlo jak dům, tak kompletní interiér. „Stavební pozemek je poměrně úzký a rovinatý, jeho okolí bude hustě zastavěné, ale ani v době návrhu nenabízel žádné zajímavé výhledy. Bylo tedy zřejmé, že dům se bude moci výrazněji otevřít pouze do zahrady na západní straně,“ vysvětluje architekt Michal Rosa.

Foto: Petr Košťál

Zadáním byl pohodlný přízemní dům pro čtyřčlennou rodinu s garáží pro dvě auta a dostatkem úložných prostor na sportovní vybavení

Zeleň jako nosný prvek

Majitelé mají rádi interiérovou zeleň, která se stala inspirací pro návrh domu. Jeho srdcem je zimní zahrada, která je vizuálně propojená s obytnou místností a díky světlíku plní funkci zdroje světla pro přilehlou kuchyni. Prosklení střechy je částečně otvíravé, aby bylo místnost možné ochránit před přehříváním, a mezi zimní zahradou a obytným prostorem je poměrně výjimečný oboustranný krb.

Vertikální zahrada téměř bez údržby

„Původně jsme uvažovali o klasickém rozmístění květináčů na stolečky nebo něco podobného, ale pak jsem přišla s myšlenkou vertikální zahrady, s níž klienti hned souhlasili. Realizovala jsem ji poprvé, takže to byl celkem oříšek, ale měli jsme bezvadného dodavatele – Čarokvěty a paní Zuzanu Klusovou, která nám řekla, jaká projektová příprava je potřeba, jak se vybírají vhodné rostliny, ale i osvětlení a další věci. Výsledkem jsem nadšená, od té doby jsme vertikální zahradu v projektech použili ještě několikrát,“ popisuje architektka Martina Rosová.

Výhodou je, že zahrada vypadá skvěle hned od počátku, není potřeba čekat, až doroste. „Překvapivě je téměř bezúdržbová. Je vybavena automatickou závlahou, bez které by to bylo značně složitější. Jen jednou za čas je potřeba ostříhat a vybrat suché listy a preventivně aplikovat postřik proti škůdcům,“ říká paní domu.

Foto: Petr Košťál

Prodloužením obytného prostoru je krytá terasa s úložným prostorem na potřebné vybavení

Jen pár barevných akcentů

Bylo tedy zřejmé, že jako dominantní barva se v domě uplatní právě zeleň, s ostatními akcenty bylo potřeba pracovat opatrně, aby základ zůstal monochromatický.

„Barvy máme rádi a manželka navíc pracuje jako koloristka, takže jsme rozhodně nechtěli klasickou šedo-bílou kombinaci. Vybrali jsme proto třeba tyrkysovou pohovku, ale i další výraznější prvky,“ říká majitel a architektka doplňuje: „Modrá sedačka koresponduje se sezením v zádveří, spolu se zelenou se jedná o klidné odpočinkové barvy, které pocitově maximalizují propojení interiéru s exteriérem, což jsme si přáli.“

Praktická dlažba a dotek dřeva

V koupelně děvčat pak zaujme fuchsiový skleněný obklad Lacobel, zatímco koupelna rodičů a ložnicová část je laděna v jemných odstínech bílé, béžové a dřeva. Kuchyň si paní majitelka přála bílou a dlažbu zvolili černou, tak aby se interiér provázal s fasádami. „Dlažba je v obytném prostoru i v zimní zahradě, s ohledem na navazující terasy a bazén je toto řešení praktické,“ vysvětluje architektka.

Dřevo je ve společenské části domu použito relativně málo, ale přesto je důležité – stůl, otevřená knihovna i skříňka pod televizí jsou na zakázku vyrobené z masivního dubu.

Foto: Petr Košťál

Z praktických důvodů zvolili keramickou velkoformátovou dlažbu v černé barvě, ta se ale hodila i k designovému záměru

Pátý obyvatel

Při realizaci museli myslet také na čtyřnohého kamaráda, modrého britského kocoura. „Bylo pro něj třeba najít do domu přístupové cesty. Nechtěl být stále uvnitř, ale neustálé otvírání a zavírání dveří za chvíli nikoho nebavilo. Otvory do trojitých skel francouzských oken nebyly řešení, takže to nakonec odnesla garážová vrata a dveře mezi garáží a obytnou částí,“ uzavírá s úsměvem majitel domu.

Vizitka studia

Pro Michala a Martinu Rosovy je architektura profesí i koníčkem, služby v oblasti výstavby nabízejí ve své architektonické a projekční kanceláři Rosa – Architekt. Široký okruh spolupracovníků jim umožňuje stavět tým podle velikosti zakázky, díky čemuž jsou schopni efektivně řešit velké i malé projekty. Jejich cílem je stát se důvěryhodným partnerem investorů a převzít na sebe odpovědnost za hladký průběh řízení spojených s dokumentací i za bezproblémovou realizaci stavby. Více na www.rosa-architekt.cz.

Jak se vám líbí tohle bydlení? Chtěli byste také zimní zahradu?

ynezorPumanzeSaNyknalC