Hlavní obsah

Zázračné květiny, které umí likvidovat kouř z cigaret. Ideální do obýváku nebo ložnice

Foto: Undrey, Shutterstock.com

Foto: Undrey, Shutterstock.com

Reklama

Pokojové rostliny nejenže krášlí obydlí, ale především čistí vzduch. Některé dokonce tak dobře, že si dovedou poradit i s úporným cigaretovým odérem a dalšími toxiny. Projděte si seznam dvanácti nejvýkonnějších.

Článek

O škodlivosti kouření už bylo napsáno snad všechno. Cigaretový kouř nepříjemně páchne a navíc obsahuje více než 7000 chemikálií – stovky z nich jsou zdraví škodlivé a asi sedmdesát je rakovinotvorných. Mezi nejtoxičtější patří toluen, formaldehyd, aceton a amoniak. Jde o těkavé látky, které se udržují v textiliích, kobercích či měkkých výplních nábytku velmi dlouho a je těžké se jich zbavit.

Ostatně formaldehyd nebo toluen obsahují i pryskyřice a lepidla, které se používají při výrobě nábytku nebo lepení koberců, a postupně se uvolňují do ovzduší. Když se přidají exhaláty ze spalovacích motorů zvenčí, je zaděláno na nebezpečný koktejl.

Cigaretový kouř je specifický, ostatní toxiny člověk většinou nevnímá tak intenzivně, maximálně má pocit těžkého vzduchu. Jenže ve vysoké koncentraci mohou těkavé látky způsobovat bolesti hlavy, únavu či podráždění sliznic. Mohou přispívat k rozvoji či manifestaci alergií či dýchacích problémů. Co s tím? Vyčistit vzduch!

Jak přírodní čističky fungují?

Snadno a hlavně dlouhodobě můžete domácí prostředí čistit pomocí pokojových rostlin. Nejenže při fotosyntéze přeměňují oxid uhličitý v kyslík, ale jejich listy vypouštějí vodní páru (transpirují). Ta zvyšuje vlhkost prostředí a přitahuje okolní toxiny. Další biologické procesy probíhají v kořenovém systému ve spolupráci s hlínou v květináči. Výsledkem je mnohem čistší vzduch v místnosti.

Potvrzují to ostatně i experimenty. Začala s nimi vesmírná agentura NASA v devadesátých letech minulého století, když testovala, jak přírodní cestou vyčistit vzduch v kosmických lodích. Z následných měření plyne, že v místnosti o deseti metrech čtverečních stačí mít dvě až tři zhruba šedesáticentimetrové přírodní čističky vzduchu (výčet najdete níže) a už po dvaceti čtyřech hodinách můžete zaznamenat zásadní posun: míra škodlivin v ovzduší se sníží až o 80 procent.

Chryzantéma a gerbera  

U řezaných květin nečekejte takový účinek jako u hrnkových. Obě si poradí s benzenem, gerbera navíc odbourává i trichloretylen pocházející z lepidel a laků ošetřujících dřevo a překližku. V nové kuchyni, která je doslova vystlaná skříňkami, by na parapetu jedna z těchto kytek neměla chybět.

Foto: Ekaterina_Kolesnikova, Shutterstock.com

Gerbery asi znáte především jako řezané kytky do vázy, ale ty v květináči zdobí interiér stejně, ovšem déleFoto: Ekaterina_Kolesnikova, Shutterstock.com

Šplhavnice 

Možná ji pod tímto názvem neznáte, ale určitě si podle obrázku vybavíte, že jde o nenáročnou popínavku s malými žíhanými listy – ráda si „pochutnává“ na benzenu a xylenu.

Foto: Christian Saez, Shutterstock.com

Vděčná rostlina, která umí vyplnit prostor Foto: Christian Saez, Shutterstock.com

Zelenec

Patří mezi velmi oblíbené a známé pokojovky. Bez nadsázky se dá říci, že je ideální pro pěstitele začátečníky, protože vydrží snad všechno – od přelévání až po „trápení“ suchem. Poradí si s formaldehydem a xylenem.

Foto: Bozhena Melnyk, Shutterstock.com

Snadno se množí pomocí malých trsů, které vyrůstají na převislých výběžcíchFoto: Bozhena Melnyk, Shutterstock.com

Palmy a fíkusy

Trpasličí datlová palma je hojně prodávaná a pěstovaná především proto, že kromě pravidelné zálivky nepotřebuje žádnou speciální péči. Podobně je na tom i takzvaná horská palma, která se k nám dostala z Mexika. Obě dorůstají do metru a půl a svými dekorativními listy a štíhlým kmínkem dovedou ozdobit nejeden smutný kout. Pochutnají si na formaldehydu uvolňovaném při kouření i z nábytku.

Fíkusy asi netřeba představovat, byť je můžete vidět v nespočtu kultivarů. Nejčastější je stromeček s drobnými lístky, kterému se daří na slunném místě bez průvanu. Poradí si s xylenem a formaldehydem.

Foto: Magdalena Kruzel, Shutterstock.com

Panašování, tedy různobarevné žíhání, dodává fíkusům na atraktivitě Foto: Magdalena Kruzel, Shutterstock.com

Difenbachie

Je známá též jako mramornatka. Kvést ji uvidíte jen zřídka, vyžaduje slunné místo a miluje pravidelné rosení, ale když jí dáte, co potřebuje, odvděčí se velkorysým vzrůstem. Řadíme ji mezi středně jedovaté rostliny – obsahuje krystaly šťavelanu vápenatého, který dráždí pokožku sliznice, takže pozor na domácí mazlíčky. Ovšem vsaďte na to, že si poradí s xylenem a toluenem.

Foto: giedre vaitekune, Shutterstock.com

Šťavnatě zelený odstín listů je velmi zdobný Foto: giedre vaitekune, Shutterstock.com

Tchynin jazyk

Dužnaté tyče zakončené špičkou zná skoro každý. Pod nelichotivým názvem se skrývá rostlina, která je schopná růst i v opravdu nepříznivých podmínkách. Nebude vyžadovat skoro nic, zato odfiltruje benzen a toluen.

Foto: Stenko Vlad, Shutterstock.com

Nepotřebuje speciální péči, dokonce ani moc světlaFoto: Stenko Vlad, Shutterstock.com

Břečťan a dracéna

Dracéna neboli dračinec může i v našich podmínkách dorůst do poměrně velkých rozměrů, přestože pochází z tropů – je příbuzná agáve. Daří se jí na slunných místech a společně se stejně nenáročným břečťanem prokazatelně snižuje množství formaldehydu, benzolu a trichloretylenu v ovzduší.

Foto: Awadry, Shutterstock.com

Dracéna může vyrůst do podoby tropické palmy, ale nějaký čas to potrvá Foto: Awadry, Shutterstock.com

Filodendron 

Filodendron patří mezi liánovité rostliny, a přestože v našich podmínkách nekvete, dovede být plnohodnotnou ozdobou slunného parapetu. Zalévejte pravidelně a rostlina se vám odvděčí vydatnou likvidací formaldehydu.

Foto: ACTImage, Shutterstock.com

Existuje nespočet kultivarů, ale jedno zůstává – filodendron je výborná čistička vzduchu Foto: ACTImage, Shutterstock.com

Ledviník 

Možná tuto kytku budete znát jako pokojové kapradí, které miluje polostín a vyšší vlhkost vzduchu – proto se mu daří i v koupelnách s oknem. Kromě filtrování formaldehydu si poradí i s xylenem.

Foto: Polarpx, Shutterstock.com

Vzhledem připomíná kapradí a také se tak chová – ocení vyšší vzdušnou vlhkost Foto: Polarpx, Shutterstock.com

Co mají jmenované rostliny společného? Kromě toho, že se řadí mezi efektivní čističky vzduchu, jsou nenáročné na pěstování a osvědčily se v dekorování interiérů. Takže ať už jste kuřáci, nebo ne, některou z nich byste si určitě měli pořídit. Neprohloupíte.

Pěstujete tyto užitečné rostliny? Jakou s nimi máte zkušenost?  

Reklama

Související témata:

Načítám