Hlavní obsah

Tady se zchladíte! 5 tipů na výlety, kde vám vedro nebude

Foto: Roman Kybus, Shutterstock.com

Foto: Roman Kybus, Shutterstock.com

Letos si dala trochu na čas, ovšem v posledních dnech letní vedra nastoupila v plné zbroji. Kam vyrazit, když se na procházky pod pražícím sluncem zrovna necítíte? Máme tipy na výlety, kde se dozajista nezpotíte.

Článek

Když venkovní teploty přesáhnou třicítky, na procházky po městě ani v přírodě není zrovna úplně chuť. Rodinné víkendové plány jsou tak obvykle limitovány na vodní radovánky v aquaparcích, rybnících nebo přírodních koupalištích. Pokud se ale přece jen cítíte spíš na dobrodružnější akci, než je celodenní cachtání, vypravte se do podzemí na jedno z těchto míst.

Katakomby Klatovy

Tajemné krypty pod kostelem Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce vznikly ve druhé polovině 17. století a měly sloužit jako hrobky pro příslušníky jezuitského řádu z řad šlechty, vojska či měšťanů. V letech 1676–1783 zde bylo umístěno na 200 nebožtíků. Ve třicátých letech 20. století probíhaly opravy kostela a nedopatřením došlo k zasypání části katakomb. Tím se poničilo zhruba 140 mumií, které následně skončily v hromadném hrobě a hřbitově sv. Jakuba v Klatovech. Dnes v klatovských katakombách leží 30 mumifikovaných těl a 23 z nich je obnažených očím veřejnosti.

Foto: Martin Polívka / MAFRA / Profimedia

V katakombách se zaručeně ochladíte. Prohlídky probíhají každých 60 minutFoto: Martin Polívka / MAFRA / Profimedia

Podzemní továrna Rabštejn

V pískovcových skalách na severu Česka, v okolí obce Janská a Česká Kamenice, se nachází soustava podzemních prostor, které se dostaly do hledáčku nacistů. Labyrint má více než čtyři kilometry chodeb a během druhé světové války se proměnil na pracovní a později i koncentrační tábor. Vznikla zde podzemní letecká továrna, kde firma WFG Bremen vyráběla mimo jiné části letadel Junkers nebo Messerschmitt. Během prací a budování letecké podzemní továrny zahynuly desítky vězňů. Dnes je v rabštejnském údolí podzemní muzeum koncentračního tábora.

Foto: Jan Pohunek, Shutterstock.com

Podzemní chodby mají více než čtyři kilometry. Na prohlídky je vždy lepší zavolat si předemFoto: Jan Pohunek, Shutterstock.com

Punkevní jeskyně

Kdo se vydá podívat se na Macochu, největší propast ve střední Evropě, snad nikdy nevynechá možnost dostat se na její samé dno. Návštěva Punkevní jeskyně zahrnuje pěší putování podzemními chodbami mezi Předním, Středním a Zadním dómem, prohlídku jezírek a dna Macochy, ale také tuze oblíbenou takzvanou Mokrou cestu, respektive romantickou plavbu na loďkách po řece Punkvě mezi vodními dómy.

Foto: Roman Kybus, Shutterstock.com

Hloubka propasti je 138,4 metrůFoto: Roman Kybus, Shutterstock.com

Grafitový důl Český Krumlov

V Českém Krumlově stojí za poznání nejen zámek a historické jádro města, ale i méně známá hornická historie na Českokrumlovsku. V grafitovém dole vás vybaví speciálním mundúrem, lampou a důlním vlakem zavezou hluboko do podzemí, kde vás čeká více než hodinové putování po dole. Cílem prohlídky je nejen objevení nečekaného rázu města, ale především si vyzkoušet drsnou hornickou profesi na vlastní kůži.

Foto: Profimedia.cz

Od průvodce se dozvíte zajímavosti o grafitu, jak probíhala těžba či jak se zpracovávalFoto: Profimedia.cz

Znojemské podzemí

Systém podzemních chodeb a sklepů pod městem Znojmo patří k historickým unikátům v celoevropském měřítku. V České republice se pak se svými 27 kilometry a čtyřmi patry zcela přirozeně jedná o největší síť podzemních chodeb vůbec. Počátek budování podzemního komplexu se datuje do období středověku, respektive do 14. až 15. století. V té době bylo Znojmo velmi bohatým městem, a to díky úrodné půdě a vínu. Podzemní dómy tak mohly sloužit k uložení zboží a plodin, spekuluje se ovšem i o jejich obranném účelu.

Foto: Profimedia.cz

Při budování chodeb bylo odtěženo okolo 50 až 55 tisíc metrů krychlových tvrdé skályFoto: Profimedia.cz

Reklama