Hlavní obsah

Tandemové kolo by rodině postižené Vandičky (12) splnilo sen

Foto: Archiv rodiny

Foto: Archiv rodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, co je pro mnohé rodiny samozřejmé, je pro Valíčkovi zatím nedostižným snem. Třeba společný výlet na kolech. Jejich dvanáctiletou Vandu trápí mimo jiné těžká epilepsie a hypotonický syndrom. Řešením by bylo tandemové kolo, které je ale velmi drahé.

Článek

Jak vaše rodina nejraději tráví společný čas? Sportem? Procházkami a výlety? Vyrážíte za kulturou? Pětičlenná rodina Valíčkových to má trochu těžší. Dcerka Vanda je těžce postižená a péče o ni je celodenní. Jejich snem jsou společné cyklovýlety.

Nyní se objevila možnost, jak by šlo situaci řešit. Existuje speciální kolo, které by rodina mohla pořídit. Háček je v tom, že stojí sto tisíc, na což rodiče bohužel nemají. Jaký je příběh Vandy a jak lze rodině pomoci?

Do roka se zdálo vše v pořádku

Dvanáctiletá Vanda je princeznou v pětičlenné rodině a do jejího roka se zdálo, že to bude zdravá holčička. Maminka Jana říká: „Vandička se narodila v termínu, porod probíhal normálně. Kolem roku začínala chodit a žvatlat. Pak se ale vývoj zastavil, byla jako hadrová panenka, koukala jakoby skrz mě a přestala i mluvit. Začalo nám období, kdy jsme jezdili do Plzně a Prahy na nejrůznější vyšetření.“ Co se stalo? Ukázalo se, že se holčičce projevila epilepsie, má hypotonický syndrom, tedy snížené svalové napětí, a trpí těžkou mentální retardací.

Foto: Archiv rodiny

Vandičku není možné nechat ani chvíli samotnou, protože by se při epileptickém záchvatu mohla udusitFoto: Archiv rodiny

Přes veškerou péči se stav nemění

Právě epileptické záchvaty jsou na celém trápení to nejhorší, objevují se několikrát do týdne. Péče o dcerku je tak celodenní a obnáší, kromě nošení, přebalování a krmení, neustálý strach, aby se během záchvatu neudusila. V poslední době začali rodiče řešit i podezření na autismus.

Ač Vanda nemluví a nechodí, její nejbližší už přesně poznají, co si myslí a jak se cítí: „Je to úžasná holčička, která nám svojí pozitivní náladou dává energii všechno zvládat. Hraje si se zvukovými hračkami, má moc ráda jídlo. Navštěvuje speciální školu, kde má canisterapii, muzikoterapii a výuku,“ říká maminka.

Foto: Archiv rodiny

Ač to je někdy pro všechny pořádně těžké, jsou pořád úplně normální rodinaFoto: Archiv rodiny

Času pro všechny děti je málo

Vanda má dva bratry, staršímu je 18 let a hodně pomáhá i s hlídáním. S osmiletým bráškou sdílí pokoj, hrají si spolu a mají odmala moc hezký vztah. Ale protože péče o ni je nepřetržitá, je skoro nemožné rozprostřít energii mezi ostatní: „Někdy je opravdu náročné rozložit čas a energii na všechny děti stejně, epilepsie nám do toho vždycky zasáhne. Cvičení je také časově náročné, ale poctivě s Vandičkou trénujeme a já nepřestanu doufat v zázrak, že se zase jednou bude usmívat a řekne mi mami.“

Jak rodina tráví společný čas? „Chodíme plavat, máme rádi procházky a jezdíme na kolech. Ale... Tam je to právě těžké. Vždy musí někdo z nás zůstat doma, protože je technicky nemožné vzít dcerku s sebou.“

Foto: Archiv rodiny

Maminka Jana doufá, že si celá rodina užije společné cyklovýletyFoto: Archiv rodiny

Díky tandemovému kolu by vyjeli společně

Paní Valíčková hledala informace, jak by se situace dala řešit, a dostala tip na speciální tandemové kolo s vozíkem vepředu, kde by se mohla Vandu vozit: „Místo předního kola je připevněný vozík, takže bych ji měla před sebou na očích. A mohli bychom jezdit konečně na výlety celá rodina.“ Kolo je skvělé i v tom, že má motůrek, který jezdci pomůže a podpoří jízdu. Navíc se dá vozík i odpojit, takže by se mohl využít i na procházku.

Foto: Archiv rodiny

Jako by malá Vanda a její rodina neměla trápení dost, nyní se objevilo i podezření na autismusFoto: Archiv rodiny

Těžko dosažitelný sen

Takové kolo ovšem stojí sto tisíc a tuto částku rodina není schopná dát dohromady. Proto se Valíčkovi obrátili na crowdfundingovou platformu pod záštitou Nadačního fondu pomoci, Znesnaze21. Ta umožňuje snadné a rychlé založení projektové sbírky, díky které získáte finanční podporu na překonání náročného období. „Ve Znesnaze21 byli všichni moc ochotní a velmi nám pomohli při zakládání sbírky. Snad se částku podaří vybrat a my si splníme sen. Toto kolo nám umožní být spolu, jezdit na výlety a radovat se ze života, i když není vždy snadný.“

Pokud byste měli zájem na kolo pro Vandičku přispět, můžete přímo na stránkách sbírky.

Související témata:

Načítám