Hlavní obsah

Krásný porod existuje. Kurz hypnoporodu ukáže, jak na to

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Hypnoporod je trendy, a to nejen díky celebritám, které tuto metodu přirozeného porodu pomohly proslavit. Jaké má porod v hluboké relaxaci vlastně výhody?

Článek

Ženy se dnes pomalu odvracejí od medikamentů a touží po přirozeném mírnění bolesti, a právě proto jsou hypnoporodní kurzy tak žádané.

Aby nevznikla mýlka, hypnoporod neznamená porod v hypnóze. Je to soubor technik, které vycházejí z toho, že přivedení dítěte na svět může být příjemné, a díky kterým budete rodit bez velkých bolestí a uvolněné. Zakladatelkou ucelené koncepce je Američanka Marie Mongan. Můžete si pořídit její knihu s názvem Hypnoporod, která vyšla i u nás.

Ve světě je hypnoporod trendy už nějakou dobu. Ke známým osobnostem, které rodily touto metodou patří britské vévodkyně Kate a Meghan nebo herečky Angelina Jolie, Demi Moore a Jessica Alba.

Zkušenost s hypnoporodem

„Po prvním přirozeném, ale velmi bolestivém porodu jsem si ve druhém těhotenství přála rodit hladce, snadno a vědomě. Ideálně bez léků a epidurálu. Objevila jsem hypnoporod a techniky jsem pak nacvičovala několik měsíců. Díky tomu byl porod mé druhé dcery nádherný a snadný. Po této silné a pozitivní zkušenosti jsem se stala lektorkou. Ženy učím v rámci kurzů, ale také pro ně tvořím relaxace a afirmace pro naladění se na sebe i děťátko,“ popisuje lektorka hypnoporodu Šárka Chapman. Šárka žije v zahraničí a vede individuální online lekce hypnoporodu.

Hypnoporod v Čechách

Pokud preferujete skupinové lekce a osobní setkávání, v Čechách existuje několik jedno či vícedenních kurzů specializujících se na tyto techniky. Na den D si pak můžete jako doprovod vyhledat dulu se zkušenostmi a znalostmi z oblasti hypnoporodu, nebo se spolehnout na podporu partnera, který prošel kurzem s vámi.

V českých porodnicích zatím sice není hypnoporodní vedení běžné, zároveň si ale lékaři a porodní asistentky v posledních letech rychle zvykají na osobnější přístup a na to, že mají ženy o průběhu porodu různé představy.

S kurzem je dobré začít v půlce těhotenství. Na relaxační nahrávky, které jsou součástí přípravy, si mozek i tělo musí zvyknout, aby se žena při jejich poslechu uvolnila automaticky. Na porodní sál si pak stačí vzít sluchátka a telefon nebo mp3 přehrávač, kde máte relaxace nahrané.

Techniky bezbolestného porodu

Co se v kurzu hypnoporodu ženy učí? Především zklidnit dechem psychiku. Nacvičuje se zde meditativní uvolnění těla i mysli, aby žena při kontrakci nekladla přírodě odpor, ale spolupracovala, a to především správným dýcháním a zklidněním.

Další důležitou věcí je používání afirmací, tedy krátkých povzbuzujících vět. Místo „bojím se porodu“ si žena opakuje například „těším se na miminko“ a podobně. Skrze vizualizace si zase představuje jednotlivé fáze porodu jako přirovnání k něčemu pozitivnímu, například otevírání děložního čípku jako rozkvétající poupě.

Jiný nácvik se týká vln. Cílem je, aby rodička kontrakce, kterým se u hypnoporodu říká vlny, nepřežívala v křeči, ale využila jejich sílu, vhodně je prodýchala, instinktivně zvolila příjemnou polohu a podpořila tím otevírání porodních cest, které je s každou vlnou rozvinutější. Porod tak bývá kratší a často bez nástřihu či poranění.

Filosofie hypnoporodu je vlastně jednoduchá. Vychází z toho, že zatímco stresový hormon kortizol porod brzdí, klid a dýchání podporují vylučování oxytocinu a endorfinu, tedy hormonů štěstí.

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Bezbolestný porod jako nejkrásnější životní zážitek není utopie, dá se zažítFoto: Motortion Films, Shutterstock.com

Rodit doma nemusíte

„Většina maminek na sobě při kurzu úžasně pracuje a nabývá sebedůvěru. Hypnoporodní kurzy nenutí ženy rodit doma nebo úplně bez medikace, ale motivují je k naslouchání svého těla. Doprovod, ať už jde o partnera, dulu nebo třeba kamarádku, by měl budoucí maminku při porodu podporovat v jejím naladění,“ říká Michaela Klementová, lektorka a zakladatelka Institutu Hypnoporodu pro ČR a SR.

Klidný porod, klidné dítě

Na závěr už jen jedno doporučení nastávajícím maminkám: Pečlivě volte porodnici, aby tamní prostředí korespondovalo s vašimi představami. Zároveň ale počítejte s tím, že mohou vždy nastat neočekávané komplikace.

Hypnoporodní příprava však může spoustu rizik minimalizovat a přinést vám obohacující zážitek z porodu. Podle lektorek si maminky po klidném porodu navíc chválí spokojená a dobře spící miminka. A psycholog David Chamberlain tvrdí, že harmonický příchod na svět má pozitivní vliv na utváření osobnosti dítěte.

Jaké benefity přinese přirozený porod vám a vašemu miminku?

5 zajímavostí o hypnoporodu
5 zajímavostí o hypnoporodu

Reklama