Hlavní obsah

Taneček kolem prkna

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

I mužům to u žehlení slušíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prohlásit, že i žehlení může být hračka a radost, to si koleduje o to, že „překliknete" na jiný článek... Proto raději jinak - jestliže máte v ruce opravdu dobrou žehličku, jde to daleko líp, rychleji a snesitelněji...

Článek

V podstatě platí rovnice, že čím je váš odpor k žehlení větší, tím lepší (a dražší) žehličku byste si měla dopřát. Proto hned vyřazujeme ze hry všechny „kousky", které neumějí pracovat s párou. Ta je hotovým požehnáním. Ovšem nikoli jedinou podmínkou. Takže si společně složme puzzle s názvem „ideální žehlička".

1. Žehlicí plocha

Musí být hladká, aby se skoro nad látkou nadnášela, ovšem k tomu zatraceně odolná - nesmí jí ublížit zip, patentek nebo knoflík. Pokud se budete muset všemu zmíněnému vyhýbat, ztratíte čas a nervy. Mezi materiály, které rozhodně nepřehlédněte, patří ty se sklokeramickou plochou, vysoce kvalitní ocelí nebo slitiny, které jsou leštěny diamantovým prachem.

2. Pára

Napařování je samozřejmostí, ale vám nestačí vědět, že je žehlička zvládá. Vy se musíte dozvědět víc:

  • jak se pohodlně dolévá voda
  • jestli můžete použít tu z kohoutku, protože má žehlička filtr a umí vodu zbavit usazenin a vodního kamene
  • zda při poklesu teploty zastaví automaticky tvorbu páry a tak zabrání odkapávání nebo vytékání vody (jde o systém Anti-drip či Drip-stop)
  • jestli umí napařit i při vertikální poloze - hodí se na šaty na ramínku nebo závěs
  • šikovné je, pokud má i samočisticí schopnost - zbaví se nečistot v nádržce a parních otvorech.
  • samozřejmostí je možnost páru vypnout zcela...
Foto: samphoto.cz/jiunlimited

S dobrou žehličkou to jde lípFoto: samphoto.cz/jiunlimited

3. Velikost

Je jasné, že se nechcete přetahovat s mohutnou žehličkou, ale uvědomte si, že čím větší žehlicí plocha, tím víc toho vyžehlíte najednou, tím víc otvorů má pára, tím větší bude zřejmě nádržka na vodu a tím pádem doléváte méně často... zkrátka hodí se najít kompromis. Rozhodně si ale ohlídejte její váhu. Při velkém prádle si u žehlicího prkna opravdu postojíte a nemusí to být trénink se žhavou činkou...

4. Bonusy

Všechno, co je potřeba k žehlení, tímto máte. Ale existuje i bonus, který oceníte, pokud často žehlíte ráno ve spěchu a pak si celý den nejste jista, jestli jste žehličku z té zásuvky přece jen vypnula... Poznáváte se v tom? Tak to byste měla vědět, že existují modely, které se samy vypnou, pokud jimi pár minut nepohnete.

Reklama

Související témata:

Načítám