Hlavní obsah

Táňu trápila asymetrie prsou. Pomohly dvě hodiny na sále!

Foto: Archiv

Asymetrii prsou pomohl Táně řešit plastický chirurg MUDr. Peter OndrejkaFoto: Archiv

Reklama

Paní Táňa je mladá maminka na mateřské dovolené. Jak sama říká, příroda se na ní docela vyřádila, protože měla viditelně asymetrická prsa. Klid přinesla až vytoužená plastika.

Článek

Táňu (28) poprsí trápilo od patnácti let, kdy levé prso přestalo růst a zůstalo viditelně menší než to pravé. Začala se za svůj hrudník stydět, ale stále doufala, že se to ještě může vyřešit nějak „samo".

Problém s nestejnou velikostí prsou má mnoho žen. „Určitý stupeň asymetrie prsů je zcela normální. Může se týkat například velikosti prsů, velikosti a postavení dvorců, uložení podprsní rýhy. Asymetrie prsů může být podmíněna i vadami hrudníku – vpáčený hrudník, nebo naopak vystouplý či stranová asymetrie. Výraznější asymetrie může být způsobena vrozenou vadou či následkem úrazu nebo operačním zásahem,“ vysvětluje plastický chirurg MUDr. Pavel Horyna.

Nebylo nač čekat

„Všichni mi říkali, že až budu těhotná, tak se to srovná. Bohužel opak se stal pravdou. Mám téměř dvouletého syna a kojení se na mých prsou značně podepsalo. Rozdíl mezi levým a pravým prsem byl tak velký, že koupit podprsenku nebo plavky bylo pro mě téměř nemožné a velmi stresující,“ popisuje svůj problém mladá maminka. Není tedy divu, že zcela vážně uvažovala o plastické operaci.

„Ve většině případů se operace prsů řeší po osmnáctém roce života – tedy ta pro vrozené vývojové vady, jako je asymetrie, či naopak pro gigantické rozměry prsů,“ říká MUDr. Pavel Horyna.

Foto: Archiv

Před operací čekala pacientku pečlivá příprava a spousta měřeníFoto: Archiv

Foto: Archiv

Rozdíl ve stavu před a po operaci můžete posoudit na těchto dvou fotografiíchFoto: Archiv

Za dvě hodiny bylo po problému

„Paní Táňa měla vrozenou pokročilou asymetrii prsou. Dohodli jsme se nakonec nejen na odstranění asymetrie prsou a korekci jejich tvaru, ale i na zvětšení. Operace trvala dvě hodiny, nejdříve jsme provedli augmentaci menšího levého prsa. Tím jsme dosáhli určité velikosti, podle které jsme pak provedli modelaci a zvolili dostatečnou velikost implantátu do pravého prsa. Použity byly implantáty Polytech a velikosti 400 ml na pravé prso a 450 ml na levé,“ komentuje zákrok její operatér MUDr. Peter Ondrejka z Medicom Clinic.

Foto: Archiv

Nová prsa znamenají pro Táňu začátek nového života, ve kterém se nestydí je ukázatFoto: Archiv

Efekt operace je velice dobrý, Táně operace pomohla jak po fyzické, tak i po psychické stránce. „Kdo podobný handicap nikdy neměl, tomu se jen těžko vysvětluje, jak jsem teď šťastná. Prsa mi zvětšili, což je paráda, ale nejdůležitější je, že konečně vypadám ‚normálně‘ a můžu se oblékat, jak chci,“ neskrývá Táňa radost z výsledku operace.

Foto: Archiv

Táňa je s výsledkem operace moc spokojená, uznejte, že teď se má čím chlubitFoto: Archiv

Plastika i pro nemocné po rakovině

Při pohledu na to, jak plastická chirurgie pomohla paní Táně, mohou začít o operaci uvažovat ženy, které nemají asymetrická prsa od přírody, ale třeba po operaci rakoviny prsu. Je i pro ně plastická operace řešením? „Samozřejmě. Asymetrie prsů, která vznikla následkem operace prsů pro karcinom, se řeší ze zdravotní indikace, tyto zákroky hradí zdravotní pojišťovna,“ vysvětluje MUDr. Pavel Horyna.

Trápí vás podobný problém? Napište nám!

Reklama

Načítám