Hlavní obsah

Dieta s vejci! Tipy na rychlé svačiny, se kterými zhubnete

Foto: MRProduction, Shutterstock.com

Foto: MRProduction, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Přestože vajíčka stojí pár korun a seženete je prakticky v každém obchodě, mohla by aspirovat na nejcennější potravinu, kterou v kuchyni máte. Jsou nejen výjimečně zdravá, ale také z nich rychle snadno a rychle vytvoříte tuze chutné svačiny.

Článek

Vejce jsou jednou z několika velmi nedoceněných surovin. Ačkoli si je narozdíl od módních „superpotravin“ může dovolit takřka každý v jakémkoli množství, v jejich případě platí, že si za málo peněz kupujete hodně muziky. Kromě přirozeně vynikajících výživových vlastností jistě oceníte, že jsou ideální ingrediencí na rychlé a zdravé pokrmy.

6 dobrých důvodů, proč jíst vejce

  • Jsou dietní - Jedno vejce obsahuje kolem 80 kcal, což je velice nízká energetická hodnota. Vezměte si, že denní příjem u dospělého člověka se má v průměru pohybovat mez 1600 až 3000 kcal
  • Pomáhají budovat svaly - Ve středně velkém vajíčku se nachází kolem 7 gramů bílkovin. Jedná se tak o přirozeně proteinovou potravinu. Dospělý člověk by měl sníst 1–1,5 gramu bílkovin na kilo své váhy, aby dodal dostatek výživy svalové hmotě
  • Zasytí - Díky obsahu bílkovin, ale také tuků, kterých mají přibližně 6 gramů na kus, dokážou také na dlouho zasytit. Z toho důvodu se považují za výbornou volbu k snídani
  • Je to zásobárna cenných živin - Krom již zmíněného vajíčka obsahují cenné omega 3-mastné kyseliny, vitamin D, E a také vitaminy skupiny B. Jsou také zdrojem selenu, který pomáhá chránit cévy
  • Nezvyšují cholesterol - Pokud nejíte vejce kvůli cholesterolu, tak jen věříte již dávno překonanému mýtu. Vajíčka sice cholesterol obsahují, nicméně potravní cholesterol nijak zvlášť nesouvisí s výslednou hladinou této látky v těle. Většinu celkového cholesterolu si totiž organismus produkuje sám, a proto má cholesterol, který přímo zkonzumujete v živočišných produktech, jen minimální vliv na jeho celkovou hladinu v krvi
  • Mají žloutek - Velkou předností vajíček je žloutek. Apelujeme tak na ty z vás, kteří si raději dávají dietnější verzi vaječné omelety – jen z bílků. Nejvíce živin a cenných látek se nachází v žloutku, vždyť právě v tomto místě může vzniknout sám život. Proto rozhodně jezte vejce celá

Vajíčka jako hlavní ingredience

Hledáte-li inspiraci, jak vajíčka zužitkovat v rychlých a zdravých receptech, možná ji najdete v následujících ozkoušených tipech. Návštěvám můžete připravit výživnější verzi jednohubek, kdy místo pečiva použijete právě vajíčka uvařená natvrdo, která naplníte chutnou žloutkovou směsí. Velice sytou, přitom poměrně dietní večeří připravenou za pár minut, je plněná vaječná omeleta se špenátem a sýrem. Z vajíček lze připravit i různé zajímavé chuťovky. Pro zpestření snídaně či svačiny zkuste místo obligátních volských ok nebeské žloutky na obláčku

Reklama

Načítám