Hlavní obsah

Vepřový perkelt s tarhoňou

Hodnocení:
(104)
Foto: Autorka
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
střední

Znáte tarhoňu? Je to těstovina, která se často používá jako příloha v Maďarsku a na Slovensku a vypadá jako přerostlý kuskus. Můžete ji uvařit ve vodě, tradiční příprava je ale jiná: když se předem osmaží na troše sádla a poté zapeče v troubě, je krásně sypká a trošku křupavá a hodí se jako příloha ke všem pokrmům s omáčkou, třeba k jednoduchému vepřovému perkeltu.

Ingredience pro:
6 porcí
Na vepřový perkelt
  • 1000 g vepřové plece
  • 1 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • 1 kelímek smetany na vaření 12%
Na tarhoňu
  • 250 g tarhoni
  • 2 lžičky sádla
  • 500 ml teplé vody
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

Krok 1: Vepřové maso omyjte a nakrájejte na kousky velikosti sousta. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky.

Krok 2: Ve větším širším kastrolu rozpalte sádlo na středně silném plamenu a orestujte na něm cibuli dosklovata. Zvyšte teplotu, přidejte maso, osolte a opepřete a nechte ho zatáhnout a opéct ze všech stran. Maso pustí poměrně dost šťávy, nechte ji pomalu vydusit až na tuk, podle velikosti hrnce to může trvat i pár minut. Tento krok nevynechejte – cibule se díky tomu v jídle téměř ztratí a rozpadne, pokrm krásně zahustí a zarytí odpůrci si jí ani nevšimnou.

Krok 3: Když se šťáva odpaří, přidejte protlak a krátce ho rozmíchejte v základu. Hrnec částečně stáhněte z ohně, vsypejte sladkou i uzenou papriku, pořádně promíchejte, vraťte na oheň a podlijte vodou (nebo vývarem) tak, aby bylo maso potopené ze dvou třetin. Přiklopte a za občasného míchání pomalu duste asi 40 až 50 minut, až bude maso měkké. Na závěr přilijte smetanu, už jenom krátce prohřejte a podávejte.

Krok 4: Jak se připravuje tarhoňa? Rozpalte troubu na 180 stupňů. V širším kastrole, který může do trouby, rozpalte sádlo, vsypte tarhoňu a osolte. Za stálého mícháni opečte těstoviny tak, že některé kuličky začnou chytat hezkou světle hnědou barvu. Zalijte tarhoňu vodou, přiklopte pokličkou a dejte do rozpálené trouby. Pečte asi 15 minut, až se všechna voda vsákne. Hotovou tarhoňu nechte chvíli odstát a podávejte. 

Tipy: U tarhoni vždy dodržte poměr surovin 1 : 2, tedy jeden díl těstovin a dva díly vody. Při přípravě můžete na sádle nejdřív opéct půlku cibule nakrájené na drobné kostičky a až poté přidat těstoviny. Také můžete těsně předtím, než ji zalijete vodou, přidat špetku mleté papriky kvůli barvě. Sádlo lze nahradit olejem.

K perkeltu v sezoně vždy přidám papriku a rajče, v zimě ale do základu postačí cibule a kvalitní mletá paprika.

Milujete podobná jídla? Zkuste kuřecí paprikáš v troubě. Anebo se inspirujte u romských hospodyň: Víte, jak se dělá kuřecí perkelt, rezanky se zelím a pišot naslano s bramborem?

ynezorPumanzeSaNyknalC
18. 1. 2021

Reklama

Sdílejte článek