Hlavní obsah

Tartaletky s citronovým krémem a sněhovými pusinkami

Hodnocení:
(62)
Foto: Svět cukrářů
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Pusťte se do moučníku, za který by se nestyděli ani v luxusní cukrárně – roztomilých mandlových tartaletek. Recept máme přímo od cukráře! Dáte si je raději se svěží citronovou náplní a sněhovou čepicí, nebo se smetanovým krémem a čerstvým ovocem ze zahrádky?

Ingredience pro:
10 koláčků
Na těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g mletých mandlí
  • 100 g cukru moučka
  • 1 lžička soli
  • 220 g másla
  • 3 lžíce ledové vody
Na citronový krém:
  • 5 žloutků
  • 110 g cukru krupice
  • 3 citrony
  • 140 ml smetany ke šlehání 30%
Na sníh:
  • 3 bílky
  • 150 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky vinného kamene
Na krém z mascarpone:
  • 150 ml smetany ke šlehání 30%
  • 125 g mascarpone
  • 1.5 lžíce cukru moučka
Na ozdobu:
  • čerstvé lesní ovoce
Článek

Postup

Krok 1: Mouku, mandle, sůl, cukr a máslo rozmixujte, až vznikne drobenka. Přidejte 3 lžíce ledové vody a znovu promixujte, čímž se těsto spojí. Nakonec prohněťte rukama a uložte asi na 15 minut do lednice.

Krok 2: Formičky na tartaletky si lehce vymažte máslem. Těsto rozdělte na 10 stejných dílků a namačkejte ho do formiček tak, aby vytvořilo mističky. Dejte je na hodinu do ledničky. Formičky pak vyložte pečicím papírem a zatižte, například fazolemi, aby se dno během pečení nenafouklo. Pečte asi 20 minut při 180 °C. Poté odstraňte fazole a pečicí papír a dopečte dozlatova. Nechte vychladnout.

Krok 3: Mezitím si připravte první variantu náplně: citronový krém. Vajíčka prošlehejte s cukrem a přidejte šťávu a kůru z citronů a smetanu. Krém navrstvěte do upečených tartaletek a dejte péct do trouby vyhřáté na 140 °C na 15–20 minut. Krém se za tuto dobu zpevní, ale uprostřed zůstane jakoby nedopečený. Nechte vychladnout.

Krok 4: Pak si připravte sníh: bílky šlehejte na střední rychlost po dobu 1 minuty, přidejte vinný kámen (díky němu bude sníh hezky držet) a šlehejte další 3 minuty. Nakonec přidejte cukr a šlehejte další asi 4 minuty, dokud není sníh tuhý a lesklý. Hotový sníh dejte do cukrářského sáčku a tartaletky s ním ozdobte. Na závěr opalte flambovací pistolí.

Krok 5: Poslední přijde na řadu krém z mascarpone: smetanu s cukrem šlehejte do tuha, poté zašlehejte mascarpone. Krém dejte do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a naplňte s ním zbylé košíčky. Dozdobte sezonním ovocem ze zahrádky.

Tip: Veškeré pomůcky, rozličné formy nejen na tartaletky, ale i některé suroviny pořídíte nejlépe v internetových obchodech pro cukráře (Svět cukrářů, Dortisimo, Timidekor).

Pěstujete nějaké drobné ovoce na zahrádce nebo třeba v truhlíku na okně? 

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama