Hlavní obsah

Křehký jahodový koláč s mátou

Hodnocení:
(163)
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Ukuchtěte si podle našeho videa křehký jahodový koláč. Náplň se nepeče a božsky voní mátou a čerstvými jahodami. V kombinaci s lahodným máslovým těstem máte dezert jako z luxusní cukrárny!

Ingredience pro:
1 koláč
Na těsto:
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky mandlového aromatu
  • 50 ml studené vody
Na krém:
  • 6 plátků plátkové želatiny
  • 1 hrst čerstvé máty
  • 200 ml vody
  • 350 g jahod
  • 3 vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • 1/2 citronu
Článek

Postup

Krok 1: Z mouky, másla, soli, mandlového extraktu a vody vypracujte v mixéru nebo rukama hladké těsto. Vyložte s ním koláčovou formu (klidně kulatou), dno propíchejte vidličkou a dejte ho na 20 minut zamrazit. Mrazí se proto, aby při pečení držel tvar.

Krok 2: Mezitím si vyhřejte troubu na 180 °C. Korpus pak pečte asi 25 minut dozlatova.

Krok 3: Nasekanou mátu zalijte vodou a 10 minut povařte. Horký odvar pak ihned sceďte do rendlíku s plátky želatiny, kterou v něm nechte nabobtnat. Jahody rozmixujte a spolu s vejci, cukrem a máslem asi 10 minut za občasného míchání povařte. Přidejte rozpuštěnou želatinu (jestli se ještě úplně nerozpustila, tak ji na plotně také na chvilku zahřejte), dochuťte trochou citronové šťávy, která zajistí i lepší barvu, a náplň nalijte na upečený korpus.

Krok 4: Nechte v chladu několik hodin nebo do druhého dne zatuhnout.

Tip: Jestli vám nějaká náplň zbyla, vyrobte z ní v silikonových formičkách bábovičky na způsob pudinku.

Jaký jahodový dezert máte nejradši? Nepečenou piškotovou charlottu nebo snad jen tak s mascarpone a smetanou?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama