Hlavní obsah

Teče vám často krev z nosu? Může za tím být banalita, ale i rakovina

Foto: Syda Productions, shutterstock.com

Při krvácení z nosu může jít o banální problém, ale i o příznak vážného onemocněníFoto: Syda Productions, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože krvácení z nosu bývá obvykle banalitou, která jednou za čas potká každého, při častějším výskytu není radno je podceňovat. Tělo se vám možná snaží dát najevo, že něco není v pořádku.

Článek

Za krvácením z nosu stojí narušení cévek ve stěnách dutiny. Nejběžnější a méně nebezpečné jsou případy, kdy je poškození způsobené ránou do nosu, příliš silným vysmrkáním, infekcí nebo je důsledkem alergické rýmy, která narušuje nosní sliznici. Vinna může být také křehkost cév, která je projevem nedostatku vitaminu C, ten má totiž na starosti právě jejich pružnost a pevnost.

Řešení nejméně vážných příčin

„Mezi místní příčiny dále patří rozšířené cévy na nosní přepážce. Jsou-li zdrojem krvácení, lze je ošetřit buď chemickým roztokem, nebo elektrokoagulací. Toto ošetření vede k zajizvení cév a situace se následně obvykle neopakuje,“ říká otorinolaryngolog MUDr. Pavel Chrbolka z pražské ambulance MediORL.

K zastavení neustále se vracejícího krvácení se používá také účinná metoda endoskopického podvazu tepny, která se provádí v narkóze. „Endoskopický podvaz tepny je bezpečnější a šetrnější než jiné způsoby a pacienti mohou být propuštěni již dva dny od operace,“ vysvětluje MUDr. Jakub Syrovátka, primář Oddělení ORL Nemocnice Nový Jičín.

Foto: Marcos Mesa Sam Wordley, shutterstock.com

Teče vám krev z nosu často? Lékař vám může od tohoto problému velmi rychle odpomoci, tak k němu zajděte a netrapte se doma!Foto: Marcos Mesa Sam Wordley, shutterstock.com

S výše uvedenými příčinami se pojí nejmenší riziko a situace je problematická hlavně ve chvíli, kdy se ho nedaří zastavit, a hrozí větší ztráta krve. Často se spouštějící proud z nosní dutiny však může být signálem i něčeho vážnějšího.

Kontrola tlaku je na místě

Krvácení z nosu bývá průvodním jevem při vysokém krevním tlaku, s tím se samozřejmě pojí riziko infarktu či mrtvice. Podle statistik trápí hypertenze každého pátého dospělého člověka, ale velká část nemocných o ní ani neví. Projevuje se mimo jiné zvýšenou silou krevního proudu, což mnohdy spouští právě i krev z nosu. Nic tedy nezkazíte návštěvou praktického lékaře, kde vám v rámci běžné prohlídky změří tlak.

Tato civilizační choroba úzce souvisí se životním stylem západní kultury. Přinášíme přehled potravin, jejichž konzumaci se v případě vysokého krevního tlaku raději vyhněte.

Poruchy srážlivosti

Tím výčet možných původců ani zdaleka nekončí. Opakující se krvácení může doprovázet například poruchy krevní srážlivosti, kterých je celá řada. Vrozeným onemocněním spadajícím do této kategorie je hemofilie, která obvykle postihuje pouze muže. Ovšem přenašečkami chybného genu jsou nejčastěji ženy.

Nemoc projevující se zvýšenou krvácivostí a jejím problematickým zastavením se zjišťuje na základě laboratorního vyšetření krve. Méně častým, ale o to vážnějším spouštěčem, jsou také zhoubné i nezhoubné nádory v nosní dutině nebo nádorové onemocnění krvetvorné tkáně, tedy leukémie.

Foto: Photographee.eu, shutterstock.com

Někdy může být příčinou vysoký tlak, jindy třeba horší srážlivost krveFoto: Photographee.eu, shutterstock.com

Jak je zastavit?

Ať už za krvácením stojí nejrůznější důvody, je důležité je umět správně zastavit. Jedním z rozšířených mýtů je, že by měl postižený zaklonit hlavu. „Při zastavování obvykle dostačuje lokální komprese stlačením nosního chřípí, důležité je nezaklánět hlavu, aby krev nezatékala do nosohltanu a nebyla polykána. Užitečný bývá také tampon namočený v sanorinu či jiných nosních kapkách a v lékárnách lze pořídit přípravky, jako je Gelaspon či Gelitaspon, které podporují zastavení krvácení,“ radí Pavel Chrbolka.

Lékař dále dodává, že pokud se krvácení nedaří zastavit během několika minut, je na místě vyhledat ambulanci ORL, kde odborníci provedou přední či zadní tamponádu.

Máte zkušenosti s častým krvácením z nosu?

Reklama

Načítám