Hlavní obsah

Teens a antikoncepce

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dnešní mladí vědí o sexu víc než my dříveFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Mluvíte se svými dospívajícími dětmi otevřeně o sexu nebo se stydíte? Proč? Vždyť s přítelkyněmi nad sklenkou vína jdou zábrany stranou hravě... Zkuste být mámou-kamarádkou a přibližte dětem téma sexu a antikoncepce. Váš vztah tím určitě posílíte a možná odvrátíte i nějaký ten průšvih!

Článek

Mluv, mluv, zajímáš mě!

Se svojí dcerou jsem téma prvního milování s klukem probírala často. Vzhledem k tomu, že je to veselá holka krev a mlíko a pod našimi okny neustále píská spousta výrostků, bylo to na místě. Už si ani neuvědomuji období, kdy zrovna neměla nějakého zásadního kluka (podotýkám, že je jí necelých šestnáct). Snažila jsem se vysvětlit, že „kdo si počká, ten se dočká" platí i v případě první sexuální zkušenosti. Že by člověk měl s prvním sexem počkat na někoho, o kom bude opravdu v tu chvíli přesvědčen, že to je ono a ztrátu kytičky si chce v paměti uchovat právě s ním. Domluva zněla jasně - až bude vědět, že to chce, nasadíme prášky.

Už je to tady...

Říká se, že mámy „to" na svých dcerách poznají. Já zaregistrovala lehký úbytek na váze, něžný úsměv na rtech a setrvalý zasněný výraz (ten přetrvává). A také prázdnou krabičku od kondomu na stole v pokojíčku. Měl to být nenásilný, ale všeříkající signál pro mě, a já to tak pochopila. Ano, se svým přítelem se poprvé milovali (podrobnosti jsem opravdu slyšet nechtěla), byli zodpovědní a sama se objednala na prohlídku k lékaři, aby jí předepsal prášky.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na ověření těhotenství už nemusíte k lékařiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

ANTIantikoncepční praktiky

Začít se sexuálním životem v patnácti letech je trochu předčasné, ale troufám si tvrdit, že dnešní mladá generace má v sobě určitou dávkou zodpovědnosti, která nám dříve chyběla. Jistě, bylo to dáno především možnostmi, sexuální osvětou a přístupem veřejnosti, učitelů a rodičů. Ale pamatuji si i na „osvědčené" triky mých spolužaček na gymplu, když bylo po všem, dlouho očekávaná menstruace se nedostavila a průšvih se v tu chvíli teprve začínal řešit. Praktikovala se naprosto nesmyslná metoda opíjení se červeným vínem v horké vaně - dodnes nechápu její princip a očekávaný efekt, snad jen možný samovolný potrat. Jedna má jednodušší spolužačka si dokonce svojí ještě jednodušší matkou nechávala v tělocvičném postoji - polehu zvaném svíčka aplikovat injekční stříkačkou (bez jehly) peroxid vodíku přímo do pochvy, což bylo velmi nepříjemné, bolestivé, hraničící se sebepoškozováním a hlavně úplně nanic.

Reklama

Související témata:

Načítám