Hlavní obsah

Teflonové nádobí: Opravdu vám může ničit zdraví?

Foto: Thinkstock

Zdravé vaření na teflonu má svá pravidla. Tím hlavním je doporučená teplotaFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teflonové nádobí se stalo synonymem zdravého vaření. Už dlouho se ale spekuluje o tom, že za určitých okolností může být škodlivé. Jak to opravdu je? Hledali jsme odpověď!

Článek

V každé příručce pro chovatele exotického ptactva najdete varování před výpary z teflonu. Klec v kuchyni tedy není dobrý nápad – ptáci mohou uhynout poté, co jste si něco dosmažili na teflonové pánvi. A tak jsme se rozhodli zjistit u odborníků, zda nejsou tyhle výpary škodlivé i pro člověka.

Klady teflonového povrchu

Proč teflon tak oslnil? Objeven byl už v roce 1936 a celou dobu jeho používání oceňujeme hlavně nepřilnavý povrch – potraviny se na něj nepřipálí, takže i následná údržba je naprosto pohodová, navíc není zapotřebí používat moc tuku... Teflon se postupně rozšířil a kromě nádobí se používá i na povrchovou úpravu pečicích trub, fritéz, sendvičovačů a tousterů, ale i žehliček, fénů nebo do oblečení a koberců. A to přesto, že se o jeho riziku i možné zdravotní závadnosti začalo mluvit už před desítkami let.

Může být opravdu nebezpečný!

Jste předvědčeni, že na teflonu můžete smažit, aniž byste použili olej? Pozor, právě tady se skrývá největší záludnost! „Při přehřívání prázdné pánve dochází k trvalému poškození povrchu výrobku. Při vysokých teplotách a vaření ,nasucho', zcela bez tuku, se může uvolňovat škodlivá kyselina perfluorooktanová, zkráceně PFOA,“ vysvětluje rizika Mgr. Jitka Straková z ekologického sdružení Arnika České Budějovice.

Doporučené teploty pro teflonové pánve jsou obecně do 200 °C, běžná teplota při smažení na oleji je ale obvykle okolo 150 °C. Když ale zahříváte pánev nebo nádobí bez potraviny, teplota povrchu může velmi rychle přesáhnout 360 °C. A právě to jsou momenty, kdy se PFOA z teflonu může uvolňovat.

„Takto poškozený a zničený výrobek již není možné dále používat pro přípravu potravin," dodává Dr. Ing. Ladislav Vaculík, ředitel úseku řízení jakosti Tescoma.

Pokud jsou na pánvi tuk nebo potraviny, pak je ochlazována a toto nebezpečí není tak akutní. Navíc podle stavu tuku nebo potravin poznáte, když je teplota moc vysoká – začaly by se připalovat. Takže nikdy nepoužívejte teflonovou pánev prázdnou, vždy na ní při tepelném procesu něco mějte!

Foto: Thinkstock

Nikdy zbytečně nezahřívejte teflonovou pánev prázdnou, pokud do ní nedáte hned potraviny, pak ji potřete tukemFoto: Thinkstock

Na co ještě dát pozor?

Doba přípravy jídla by navíc ideálně neměla překročit pět minut – po tu dobu by také teplota neměla stoupnout nad doporučenou mez. Ostatně všechna tato varování – o zacházení i doporučení teplotě, najdete i v návodu od výrobce.

Velký pozor dejte také na to, aby se teflon ani mechanicky nepoškodil. Proto používejte pouze náčiní ze dřeva a speciálního plastu, ne kovové nebo ostré, které mohou povrch narušit.

Na teflonové pánvi, která má škrábance nebo má již svou nejlepší dobu za sebou a připaluje se, nikdy nevařte! Jak poznáte, že vaše nádobí už je zralé na odpadkový koš? Poškrábání odhalíte snadno, stáří teflonu pak prozradí změna jeho barvy, fakt, že se na něm jídlo začne přece jen přichytávat a ztratí svou nepřilnavost. Vyzkoušejte to s kapkou vody – po zahřátí bude na kvalitní nepřilnavé pánvi poskakovat, na té již méně funkčí se spíš rozpije.

„Porušil se povrch pánve, i když jste ji používali správně? Vyzkoušejte ji reklamovat. Dejte ale pozor již při nákupu, na trhu byly již zachyceny i levné výrobky, které nepřilnavý povrch pouze napodobovaly epoxidem,“ doplňuje Mgr. Jitka Straková.

Její radu doplňuje Ing. Vaculík: „Při výběru teflonového nádobí platí mnohokrát opakovaná pravda: vybírat u značkových výrobců a případně také žádat v prodejně prohlášení výrobce o shodě, kde výrobce deklaruje použití daného výrobku a také, jak byl výrobek testován."

A tip na závěr? Vždy při údržbě a práci s nádobím dejte na doporučení výrobce, protože moderní materiály i s teflonovým povrchem snesou například i myčku...

Vybírejte kvalitu

Foto: archiv firem

Pokud kupujete teflonové nádobí, pak dejte pozor na kvalitu, volte raději renomované značkyFoto: archiv firem

Používáte teflonové nádobí? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám