Hlavní obsah

Děsí vás epidemie cukrovky? 7 zásad, jak se jí vyhnete!

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokáže oslepit, způsobit infarkt a připravit o nohu či ledviny – cukrovka 2. typu je plíživý zloděj zdraví. Za posledních 30 let se přitom počet nemocných takřka zdesetinásobil. Vás se to netýká, protože nemáte rádi sladké? Omyl! Škodí především tučné jídlo a málo pohybu.

Článek

U někoho se cukrovka objeví už v útlém dětství. Jedná se o vrozený první typ, který s životním stylem nemá co do činění. Devadesát procent cukrovkářů to ale takhle nemá. Trpí totiž typem druhým – ten propuká někdy po třicítce, zejména pak u těch, kteří mají nemálo kilogramů navíc.

„Cukrovka 2. typu je chronické onemocnění, kterým na celém světě trpí miliony lidí a počty nemocných celosvětově stoupají. Cukrovka může způsobit následné postižení řady orgánů a může být příčinou slepoty, selhání ledvin, onemocnění srdce, mozkové mrtvice či amputace dolních končetin,“ varuje MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na zdravý životní styl.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Polotovary a smažené pokrmy z fastfoodů jsou velkým zdrojem škodlivých tuků. Pozor na ně!Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Něco málo o první a hlavně druhé cukrovce

Cukrovka je nemoc charakteristická zvýšenou hladinou cukru v krvi. Tomuto jevu se říká hyperglykemie a může vznikat ze dvou důvodů: tělo buď neprodukuje dostatečné množství hormonu inzulinu, anebo ho vytváří dostatek, avšak nedovede látku správně využít.

V prvním případě se jedná o diabetes 1. typu. Nejčastěji propuká v dětství nebo pubertě a jeho vznik je neovlivnitelný – stojí za ním genetická dispozice, která se rozvine na základě nějaké klidně i banální virové infekce. Takový jedinec je pak odkázán na celoživotní podávání inzulinu zvenčí.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Propuknutí cukrovky 1. typu není ovlivnitelné. Za nemocí stojí genetická dispozice. Většina cukrovkářů má ale 2. typ, který je často způsoben nezdravým životním stylemFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Jak již bylo řečeno, naprostá většina cukrovkářů trpí diabetem 2. typu. U nich slinivka břišní produkuje inzulinu dost, někdy i nadbytek, ale tělo má vůči němu sníženou citlivost, takže ho nevyužívá. Hormon inzulin zprostředkovává přenos cukru z krve do orgánů a tkání celého těla. Zajišťuje tedy přísun energie, který je pro správné fungování organismu naprosto nezbytný.

Jádro problému

O cukrovce 2. typu koluje řada mýtů, ten nejběžnější se týká příčiny jejího vzniku. Mnozí považují za hlavního viníka cukr. Mezi konzumací sladkého a rozvojem cukrovky však nebyla prokázána přímá spojitost.

Za hlavní příčinu vzniku se považuje obezita a s ní spojená celkově nezdravá životospráva. Roli může hrát i jistá genetická dispozice – něčí tělo zkrátka snese méně špatného zacházení než jiné. Samozřejmě že příliš cukrů v jídelníčku není ideální, ale cukrovkou spíše onemocní horlivý jedlík tučných a smažených jídel, protože jedním z rizikových faktorů rozvoje nemoci je vysoký cholesterol.

Foto: udra11, Shutterstock.com

Vyvážená strava bohatá na vlákninu a zeleninu je základem prevence cukrovky 2. typuFoto: udra11, Shutterstock.com

Sedm proti-cukrovkových opatření

  • Udržujte si zdravou váhu - „Pokud je člověk obézní, snižuje se citlivost buněk vůči inzulinu. Ten slouží jako vrátný, který umožní vstup glukózy do buňky. Když ovšem buňka na inzulin nedokáže správně reagovat a glukózu nepřijme, pak v krvi stoupá hladina krevního cukru a inzulinu,“ vysvětluje Karolína Hlavatá, dietoložka programu Vím, co jím, která zároveň uvádí, že 90 procent diabetiků 2. typu je obézních.
  • Omezte zdroje škodlivých tuků - jezte méně přespříliš tučných jídel, jako jsou uzeniny, bůčky apod., vynechte polotovary a jídla z fastfoodů.
  • Navyšte vlákninu - má dobrý vliv na glykemii a pomáhá snižovat hladinu glukózy, konzumujte proto více celozrnných obilnin, luštěnin a zeleniny, které patří mezi nejlepší zdroje vlákniny.
  • Jezte pravidelně - „Velmi důležité je jíst pravidelně, nemít hlad, aby nekolísala hladina cukru v krvi,“ popisuje Karolína Hlavatá.
  • Hýbejte se - aktivní pohyb je jak v prevenci, tak při léčbě velmi prospěšný. „Když se diabetik s nadváhou začne pravidelně hýbat, zhubne a zároveň mu hladina cukru v krvi klesne, či se dokonce normalizuje,“ uvádí dietoložka.
  • Stop kouření - mimo jiné může mít podíl právě i na rozvoji cukrovky. Je to tedy další z mnoha důvodů, proč se zlozvykem přestat.
  • Méně alkoholu - pouze velmi umírněná konzumace neuškodí, pravidelná konzumace větších dávek do zdravého způsobu života nepatří.
Foto: Umpaporn, Shutterstock.com

Pravidelný pohyb pomáhá normalizovat hladinu krevních cukrůFoto: Umpaporn, Shutterstock.com

Trpí cukrovkou někdo z vašich blízkých?

Reklama

Načítám