Hlavní obsah

Telefon a brýle aneb Proč máte akné i po třicítce?

Foto: TRL, Shutterstock.com

Foto: TRL, Shutterstock.com

Reklama

Akné v pubertě je většinou projevem překotných hormonálních změn. Pokud vám již dávno není -náct, a sem tam se vám zanícený vřídek objeví také, měly byste znát jejich hlavní původce. Někteří z nich vás překvapí.

Článek

I v dospělosti může být příčinou pupínků ve tváři kolísání hormonů, například v těhotenství, nebo pokud máte nemocnou štítnou žlázu. Akné je i projevem onemocnění ledvin, plic, špatného trávení či nefungujícího krevního oběhu. Příčina ale může být mnohem banálnější, a než se rozběhnete k lékaři, zkuste upravit jídelníček, každodenní hygienické návyky či svůj životní styl.

Jíte, co nemáte

Říká se, že za akné může konzumace čokolády, pomerančů nebo smaženého jídla. Nevěřte mýtům a všímejte si spíše toho, po čem se pleť zhoršuje přímo vám. Krupička ve tváři může souviset se špatnou snášenlivostí mléka nebo mouky, ale i s celkovým zanesením organismu dlouhodobě nezdravým životním stylem. Zkuste se na měsíc či dva vzdát problematických potravin, uvidíte, zda se vám pleť i celkový zdravotní stav nezlepší. Dbejte také na pitný režim, ideálně postavený na čisté vodě a čisticích bylinných čajích (kopřiva, bříza, pýr, svízel, řebříček), které napomáhají odplavování toxinů z těla.

Máte nevhodný kosmetický arzenál

O každý typ pleti je třeba pečovat a mít přitom na paměti, že ne každá kosmetika je vhodná právě pro vás. Zohledněte především to, zda máte celkově mastnou a problematickou pleť – a nebo spíše ložiska, která se mastí a mají sklony ke vzniku pupínků, ale jinak je vaše tvář spíše sušší a vyžaduje hydrataci i boj s prvními vráskami.

„Ženy, které mívají mastnější pleť, by rozhodně měly mít správný čisticí prostředek, ideální v tomto případě je použití čisticího gelu. Zapomínat by se nemělo ani na hydrataci pomocí hydratačních přípravků, které obsahují složky, zabraňující vzniku přebytečného kožního mazu a pokožku zjemňují. Vhodné je i jedenkrát týdně použít hlubokočisticí masku a peelingový přípravek, který šetrně odstraní odumřelé kožní buňky,“ doporučuje Zuzana Gavendová, školitelka značky Artistry.

Foto: archiv firem

Gel mastnou pleť dokonale očistí a zmatní. Na foto (zleva): čisticí pěnivý gel Sébium Gel Moussant, Bioderma, 349 Kč. Gel na problematickou pleť essentials by ARTISTRY, Amway, 610 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Pleťové a micelární vody nejen dočistí, ale umí i mírnit zánět a stahovat rozšířené póry. Na foto (zleva): Pleťová voda pro problematickou pleť AcneClear, Dermacol, 119 Kč. Čisticí bioaktivní micelární voda Epiderma, 317 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Jednou týdně dopřejte pleti hloubkovou očistu. Na foto (zleva): Hydratační maska s červeným jílem, BioAroma, 247 Kč. Přírodní peeling Coffee Coconut, Mark scrub, 359 KčFoto: archiv firem

Pokud se již dávno neřadíte k teenagerkám, kombinujte spíše krém pro hydrataci a boj s vráskami a lokální péči proti pupínkům i zaníceným vřídkům. Předejdete tak nadbytečnému vysušování a zatěžování celé tváře a jejímu nežádoucímu stárnutí. Pro krém nebo make-up klidně zamiřte i do lékárny, nebo alespoň pečlivě sledujte etikety. Sáhněte pouze po nekomedogenních přípravcích a kosmetice bez silikonu, který má tendenci ulpívat v hlubokých pórech (najdete ho v některých make-upech a bázích pod make-up).

„Některé kosmetické složky mohou být komedogenní, to znamená, že u pokožky se sklonem k zánětům mohou vyvolat komedony a akné. Kosmetika z lékárny, která je určená pro problematickou pleť, by takové složky obsahovat neměla,“ radí MUDr. Tereza Gabryšová, dermatolog a anti-agingový specialista Kliniky Yes Visage.

Foto: archiv firem

Krém vybírejte důsledně, nesmí zanášet póry ani vysušovat pokožku. Na foto (zleva): Bariérový tónovací krém 2Derm Colour, For Life & Madaga, 642 Kč. Hydratační a vyživující krém human + kind, prodává Marionnaud, 499 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Make-up nedostatky pleti účinně zakryje, vybírejte ale takový, který pleť nezatíží a její stav ještě nezhorší. Na foto (zleva): Make-up Even Better Glow Light Reflecting Makeup SPF 15, Clinique, 970 Kč. Lehký make-up Lasting Finish 25H Nude, Rimmel London, 189 KčFoto: archiv firem

Neudržujete čisté štětce a houbičky na líčení

Sebekvalitnější kosmetika nemůže dělat správně svou práci, když ji nanášíte nečistými aplikátory. Klidně se spolehněte pouze na své ruce, samozřejmě dokonale čisté. Různé houbičky a štětce, pokud se bez nich neobejdete, rozhodně pravidelně myjte, ideálně v přípravcích pro to určených. Běžné mýdlo totiž pleť vysušuje, takže jen ještě více podpoříte produkci mazu.

Saháte si ve stresu na tvář

I vaše ruce jsou plné nečistot, proto pozor, ať se jimi tváře nedotýkáte zbytečně často. Může jít o zlozvyky, třeba když jste ve stresu, soustředíte se na práci, nebo když vám v zimě díky větru poletují vlasy a vy je neustále odhrnujete z tváře. Ruce si proto pravidelně myjte, používejte antibakteriální gel a především se snažte tyto bezděčné doteky omezit.

Často telefonujete

Máte akné častěji na jedné tváři? A není to právě ta strana, na které většinou držíte telefon? Nejen, že i on je líhní bakterií, pleti nesvědčí ani teplo, které z něj září a jen podporuje zánětlivé procesy ve tváři. I mobil proto pravidelně čistěte, stačí ho přetřít antibakteriálním ubrouskem, nebo se naučte telefonovat se sluchátky.

Máte špinavé a mastné nožičky a nosníky brýlí

Pokud nosíte brýle, určitě máte zkušenost s nepříjemně zaníceným vřídkem v oblasti, kde nosník přiléhá k nosu, nebo kde se nožičky dotýkají uší. Důvod je prostý, usazuje se zde více mazu a nečistot, a když brýle alespoň občas neumyjete – stačí mýdlem a teplou vodou – vystavujete kůži ztíženým hygienickým podmínkám.

Škrábete si bolestivé vřídky a roznášíte infekci

Jistě neslyšíte prvně, že pupínky se nesmí nípat a škrábat, jenže to nutkání je většinou tak neodolatelné. Škrábáním se ale záněty rozšiřují po povrchu pokožky a jen riskujete, že infikujete další místa. „Mačkáním se zas zánět rozšíří z mazové žlázky do podkoží, celková délka hojení se prodlužuje a hrozí větší riziko pozánětlivých hyperpigmentací,“ varuje Tereza Gabryšová. Jestliže vám bolavý pupínek nedopřeje klidu, aplikujte na něj lokální protizánětlivý S.O.S. přípravek, třeba s výtažky z čajovníku, skořice nebo levandule, které zánět tlumí.

Máte také potíže s akné? 

Reklama

Související témata:

Načítám