Hlavní obsah
3,5
(106)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Když se řekne bramborový salát, snad každý Čech si představí ten vánoční. Variant bramborových salátů je ale spousta – a zejména v Německu je známý ve své teplé podobě. Zkusíte ho taky?

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 700 g brambor
  • 200 ml drůbežího vývaru
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 ks jarní cibulky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Celé brambory, ideálně spíš menší až středně velké, uvařte ve slupce doměkka. 

02.

Než se uvaří, vývar přiveďte téměř k varu, ocet smíchejte s olejem, solí, pepřem a dijonskou hořčicí.  Jarní cibulku nakrájejte najemno. 

03.

Uvařené brambory slijte, nechte z nich odejít všechnu páru a oloupejte je. Pak je nakrájejte na kolečka.

04.

K horkým nakrájeným bramborám přilijte polovinu vývaru a olejovou zálivku. Jemně, ale důkladně promíchejte, až se suroviny propojí. Brambory zálivku vsáknou, proto zbytek vývaru přidávejte jen opatrně, aby vznikla jen lehká zálivka, brambory nesmí ležet v nadbytečné tekutině.

05.

Salát podávejte ihned, hodí s k masu připravenému na minutku nebo grilovanému.

Skvělý je také teplý salát s uzenou makrelou a ranými bramborami. Naopak ledově vychlazený se podává bramborový salát s okurkou a koprem.

Reklama