Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Když se řekne bramborový salát, snad každý Čech si představí ten vánoční. Variant bramborových salátů je ale spousta – a zejména v Německu je známý ve své teplé podobě. Zkusíte ho taky?

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 700 g brambor
  • 200 ml drůbežího vývaru
  • 3 lžíce jablečného octa
    12
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžičky dijonské hořčice
    10
  • 2 ks jarní cibulky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Celé brambory, ideálně spíš menší až středně velké, uvařte ve slupce doměkka. 

02.

Než se uvaří, vývar přiveďte téměř k varu, ocet smíchejte s olejem, solí, pepřem a dijonskou hořčicí.  Jarní cibulku nakrájejte najemno. 

03.

Uvařené brambory slijte, nechte z nich odejít všechnu páru a oloupejte je. Pak je nakrájejte na kolečka.

04.

K horkým nakrájeným bramborám přilijte polovinu vývaru a olejovou zálivku. Jemně, ale důkladně promíchejte, až se suroviny propojí. Brambory zálivku vsáknou, proto zbytek vývaru přidávejte jen opatrně, aby vznikla jen lehká zálivka, brambory nesmí ležet v nadbytečné tekutině.

05.

Salát podávejte ihned, hodí s k masu připravenému na minutku nebo grilovanému.

Skvělý je také teplý salát s uzenou makrelou a ranými bramborami. Naopak ledově vychlazený se podává bramborový salát s okurkou a koprem.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 073,03 kJ
Bílkoviny5,01 g
Tuky12,52 g
Sacharidy29,87 g
Sůl1,4 g
SAFA1,89 g
Vláknina3,22 g
Cukry2,62 g

Načítám