Hlavní obsah

Balkonoví zahrádkáři, pozor! Právě teď je čas na vysazení vřesu, borůvek a bylinek!

Foto: Nikolaev Mikhail, Shutterstock.com

Foto: Nikolaev Mikhail, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už pár dní smutně prohlížíte uvadající letničky v truhlících na terase? Pusťte se místo toho do podzimní výsadby. Máme pro vás pár zaručených tipů na rostliny, které vás nezklamou za žádného počasí.

Článek

Zdá se, že rozkvetlým balkonům pro letošní rok už odzvonilo. Květiny pomalu, ale jistě usychají a mnozí z vás si kladou otázku: co dál? Vysypat hlínu a umyté truhlíky a květináče uklidit do sklepa? Ale co když si člověk chce prodloužit léto? Není nic jednoduššího! Dopřejte svému balkonu, aby chytil druhý dech, a zasázejte do nádob odolnější druhy, které nepotřebují tolik slunce a přežijí i nízké teploty.

Při sázení vsaďte na jistotu

Pořiďte si vřesy a vřesovce – tyhle osvědčené trvalky budou ozdobou exteriéru po celý rok. Jejich hlavní výhodou je, že nevyžadují téměř žádnou péči, a dokonce pravděpodobně ve zdraví přežijí i mrazivé dny. Přesto je (zvláště na nekrytých stanovištích) raději na začátku zimy alespoň částečně obalte proti mrazu.

Vřesy a vřesovce sice mají poměrně vysoké nároky na zeminu, která musí být kyselejší a dobře propustná, ale tu jim díky speciálnímu substrátu pro vřesovištní rostliny, který se prodává v každém zahradnictví či hobbymarketu, snadno zajistíte. Vyžadují občasnou zálivku, a to i v zimě. A když je na jaře nezapomenete zastřihnout, vydrží vám krásně košaté po celý zbytek roku.

Abyste docílili barevnou pestrost, můžete zkombinovat například vřesovec těkavý, který kvete zhruba do konce října, s vřesem obecným, jehož vyšlechtěné kultivary budou zdobit svým květem váš balkon až do prosince. Tuto sestavu skvěle doplní vřes pleťový, kvetoucí od ledna do března.

Foto: CandyBox Images, Shutterstock.com

Vřesy a vřesovce budou zdobit balkon a terasu možná i celou zimuFoto: CandyBox Images, Shutterstock.com

Sladké plody i pestré květy

Vřesovité rostliny můžete pěstovat společně s břečťanem, libavkou hrotitou, ocúny či barvínkem. Atraktivními a zároveň užitečnými společníky jsou pro tyto druhy také keříčkové kanadské borůvky či brusinky, které vás navíc potěší svými sladkými plody.

Skvělou podzimní scenerii vytvoříte také pomocí nízkých aster a chryzantém. Jejich pestré květy báječně doplní svými stříbrošedými listy starček. Do prvních mrazíků vám pokvetou také venkovní bramboříky a možná se vám osvědčí i skalničky, jako jsou netřesky, nebo okrasné druhy zelí či kapusty.

Do truhlíků můžete přesadit i některé bylinky ze zahrady, které by tam přes zimu zmrzly. Patří mezi ně například mateřídouška, tymián a šalvěj.

Do větších nádob jehličnany

Máte k dispozici dostatečně prostornou terasu nebo pergolu? Tak zasaďte do velkých květináčů nízké jehličnany, keříky kručinky, neopadavé brsleny a rakytníky. Báječnou dekorací jsou také okrasné traviny, například lipnice bádenská, ostřice nízká nebo kostřava popelavá.

Foto: Makistock, Shutterstock.com

I když léto odchází, se zelení na balkoně se loučit nemusíteFoto: Makistock, Shutterstock.com

Nasbírejte zajímavé dekorace

Kromě živých rostlin a jejich listů, květů či plodů můžete balkon navíc vylepšit typickými dekoracemi, které štědře nabízí podzimní příroda – patří mezi ně například malé dýně nebo šípky.

Nádhernou paletu teplých barev docílíte také pomocí spadaných listů. Stačí jedna procházka parkem nebo lesem, během níž určitě najdete listy různých zajímavých tvarů i odstínů. Z nich po návratu domů svažte kytici, připevněte ji na špejli a zapíchněte do květináče nebo do truhlíku.

Anketa

Která z dívek je vaší favoritkou?
1. Zdeňka Vorlíčková
24,3 %
2. Simona Šedá
13,8 %
3. Veronika Stará
11,4 %
4. Andrea Spurná
5,8 %
5. Dominika Poschlová
1,4 %
6. Kateřina Juřenová
2,2 %
7. Kristýna Kotásková
4,7 %
8. Barbora Biňovcová
11,8 %
9. Klára Koubusová
7,1 %
10. Jana Zimandlová
1 %
11. Lada Pařízková
14,2 %
12. Sabina Jarošová
2,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9021 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Načítám