Hlavní obsah

Test: Kolik ryb je v kupovaných rybích pomazánkách?

Foto: Thinkstock

Hledali jsme ryby v rybí pomazánceFoto: Thinkstock

Když se něco jmenuje rybí pomazánka, mělo by v tom být podle logiky nejvíc rybího masa. Je to ale opravdu tak? To jsme zjišťovali při redakčním testu.

Článek

V obchodní síti jsme nakoupili náhodně šest různých druhů pomazánek z různých ryb. Některé měly v názvu onu rybu, z jejíhož masa byly vyrobeny, jiné se spokojily jen s označením „rybí“.

Ať tak či tak, nahlédli jsme do jejich složení a pro tentokrát se zajímali čistě jen o to, kolik masa z ryb v nich je – I když... nedá nám to, abychom se nepodivili, jak dlouhý seznam éček mnohdy na obalech mají!

Takže kolik ryb v rybích pomazánkách opravdu je? Našli jsme tento údaj ve složení, přepočetli na gramy a pro ilustraci jsme z plátku pangasia ukrojili stejně vážící kousek, abyste měli lepší představu, kolik rybího masa je v balení, které si kupujete. Rybu jsme upekli, abychom z ní dostali přebytek vody – ta by zkreslila váhu a velikost vzorové porce.

Pomazánky jsme seřadili právě podle procentuálního obsahu ryb, které uvádí výrobce. Díky fotografii si uděláte představu o tom, kolik masa to ve skutečnosti je.

Rybí pomazánka Toppo

Foto: Archiv redakce

V balení se 150 gramy pomazánky najdete podle složení 37,5 % makrely obecné, tedy 56,30 gramů. Vyrábí Delimax Hodonín, cena 14,90 Kč za 150 g, 9,90 Kč za 100 gFoto: Archiv redakce

Rybí pomazánka Varmuža

Foto: Archiv redakce

Tady se dozvíte, že v balení po 150 gramech je 36 % makrely obecné, tedy 54 gramy. Dozvíte se ale i to, že makrelu ulovili v severovýchodním Atlantiku vlečnou sítí. Výrobce Delimax, cena: 20,90 Kč za 150 g, 13,70 Kč za 100 gFoto: Archiv redakce

Tuňáková pomazánka Rybex

Foto: Archiv redakce

Výrobce uvádí, že ve 120gramovém balení najdete minimálně 27 % tuňáka, tedy 32,4 gramu. Vyrábí Gastro Menu Třinec, cena 27,00 Kč za 120 g, 22,50 Kč za 100 gFoto: Archiv redakce

Pomazánka lososová Seko

Foto: Archiv redakce

V 80 gramech výrobku je podle složení 24 % uzeného lososa obecného, tedy 19,20 gramů. Vyrábí Seko Polsko, cena: 13,50 Kč za 80 g, 16,90 Kč za 100 gFoto: Archiv redakce

Tuňáková pomazánka Váhala

Foto: Archiv redakce

Ve 125 gramech výrobku je minimálně 23 % tuňáka, tedy 28,80 g. Vyrábí Váhala s. r. o, cena: 14,90 Kč za 125 g, 11,90 Kč za 100 gFoto: Archiv redakce

Pomazánka Rybí Gurmán Klub

Foto: Archiv redakce

V balení po 150 gramech dle složení najdete 22 % makrely, tedy 33 gramů. Vyrábí Gurmán Klub kamenné Žehrovice, cena: 21,90 Kč za 150 g, 14,60 Kč za 100 gFoto: Archiv redakce

Závěr:Pokud máte chuť na rybí pomazánku, asi je fajn si všímat toho, kolik je v ní ryb. Čím víc ryby, tím méně místa na ostatní složky, včetně případných éček. Vyšší obsah ryby tedy rozhodně bereme jako argument pro.

Jako bonus a plus vnímáme údaje o tom, odkud ona ryba pochází. Tím nás oslovila pomazánka Varmuža.

Nikdy by se vám nemělo stát, že vás výrobce oklame obrázkem lososa a ve složení pak najdete jen makrelu – což se ale ani u jedné námi zakoupené pomazánky nestalo.

Položili jsme si také otázku, jestli bezmála 40 procent ryb je hodně nebo málo. Vzali jsme proto recept na domácí rybí pomazánku, spočetli hmotnost ingrediencí a dostali se k tomu, že v té doma dělané, s máslem, cibulkou, vejcem a kořením je ve výsledku kolem 40 procent ryb. Čili je to srovnatelné s prvními dvěma v našem testu.

Kupujete rybí pomazánku, nebo sázíte na tu domácí? Napište nám!

Načítám