Hlavní obsah

Test redakce: Zkusily jsme tuhé šampony na cesty! Které dobře pění, (ne)vysušují vlasy či voní?

Foto: Space_Cat, Shutterstock.com

Foto: Space_Cat, Shutterstock.com

Reklama

Někomu vadí, že bez pořádné podložky zašpiní vanu nebo se špatně skladuje, další na něj nedají dopustit pro jeho výdrž, často přírodní složení a ekologické balení. Řeč je o tuhém šamponu. Stojí za to ho vyzkoušet?

Článek

Tuhé šampony jsou aktuálním tématem přesně před létem, neboť jsou vhodnou variantou na cesty. Jsou totiž oproti tekutému protějšku koncentrovanější, skladnější a mají trochu delší výdrž. Jeden takový šampuk, jak se tuhým šamponům v kulaté podobě přezdívá, vydrží zhruba 60 až 80 umytí. Také jsou ekologičtější, neboť se často prodávají jen v malém papírovém obalu. Doma je však trochu problém, kam s nimi. Po umytí totiž musí vždy zase uschnout, aby se nerozmáčely, a tak je dobré jim vyhradit místo na mýdlence, nikoliv jen na okraji vany. Jejich největší devizou je však velmi často přírodní složení, takže vlasy nezatěžujete zbytečnou chemií. Pár jsme jich v redakci vyzkoušely.

Svěžest citrusů

Foto: Archiv firmy

Balade en Provence, Bio pečující tuhý šampon pro vysoký lesk s vůní citrusů, 80 g, 277 Kč, prodává FlowbaseFoto: Archiv firmy

Testovala editorka Irena: Tuhé šampony miluju, jsou pro mne takové znamení léta a vyzkoušela jsem jich celou řadu. Tenhle od Balade en Provence je takový lepší průměr. Výborně a rychle pění, to je velké plus, takže ho spotřebujete na jedno mytí celkem málo. Voní velmi jemně po citrusech, já mám u šamponu radši vůni výraznější, ale každý má samozřejmě jiné preference. Slibuje výživný shot pro vlasy, ty moje ale byly po umytí vysušené, ať jsem použila jakékoliv množství přípravku. Nejspíš bude vyhovovat těm, kteří mají mastnější vlasy, já musela následně používat kondicionér nebo masku. Osobně bych ale klidně vyzkoušela od stejného výrobce ten s bambuckým máslem pro jemné vlasy.

S mořskou solí

Foto: Archiv firmy

Lush, šampuk s mořskou řasou, solí a citrony pro lesk a vlasy plné života, 55 g, 300 KčFoto: Archiv firmy

Testovala redaktorka Karin: Na běžné domácí použití mám raději tekuté šampony, neboť mi zkrátka přijde jejich používání o trochu pohodlnější. Šampuk je ale skvělým pomocníkem při cestách. Nemusím řešit povolený objem mililitrů, když letím letadlem pouze s příručním zavazadlem, a nebojím se, že mi někde vyteče. Šampuk od značky Lush, který jsem zkoušela, perfektně pění a vlasy jsou po umytí svěží i plné lesku. Navíc vydrží opravdu dlouho a není testovaný na zvířatech, což jako vegetariánka oceňuji.

Voní po růžích

Foto: Archiv firmy

Rosenrot Naturkosmetik, tuhý šampon s bio jojobovým olejem a vůní růže je určený pro normální, suché a jemné vlasy, 60 g, 239 Kč, prodává BiooFoto: Archiv firmy

Testovala fofoeditorka Marianna: Tuhý šampon jsem zkoušela poprvé a vcelku mile překvapil. Má příjemnou vůni, dostatečně pění a dobře se tak na vlasy nanáší. Také se na rozdíl od tuhých mýdel nelepí na poličku ve sprše, na které ho mám položený. Přijde mi, že mám menší spotřebu, než když používám klasický šampon, kterým dost často plýtvám, když lahvičku víc zmáčknu. Po použití jsou vlasy sušší a je nutné použít kondicionér nebo masku. Po porodu mi dost vypadávají vlasy, ale mám pocit, že mi tento šampon po 2 měsících používání v kombinaci s vitaminy zlepšil jejich kvalitu a že mi padají o něco méně.

Chrpa s heřmánkem

Foto: Archiv firmy

Flos, tuhý šampon chrpový s bambuckým máslem a heřmánkem, 75 g, 360 Kč, prodává MydlaflosFoto: Archiv firmy

Testovala redaktorka Renata: Od značky Mydlafos už jsem vyzkoušela řadu tuhých šamponů a nedám na ně dopustit. Momentálně používám chrpový, ale vyhovoval mi také kopřivový a kofeinový, krásně voněl i měsíčkový. Oceňuji hlavně čistě přírodní složení, které tvoří jíly, bylinky a další složky. Přijde mi ale lepší po umytí šampukem vlasy pořádně opláchnout a použít ještě kondicionér, protože bez něj mi vlasy připadají takové hrubší na dotyk. Myji si hlavu obden a jeden šampuk mi vydrží asi měsíc.

S konopím

Foto: Archiv firmy

Bohempia, konopný tuhý šampon vhodný pro namáhané a poničené vlasy, 110 g, 180 KčFoto: Archiv firmy

Testovala redaktorka Pavla: Tuhé šampony používám většinou v létě, neboť jsou skladné a umyjí klidně i celé tělo, takž je beru s sebou všude na cesty. Tento konopný má velmi decentní vůni a jemně pění. Ovšem bez následného použití kondicionéru mám ihned po umytí vždy pocit, že jsou vlasy takové tuhé a drsné. Po delší době používání v kombinaci s přírodním kondicionérem se však kvalita mých vlasů krapet zlepšila a přijde mi, že jsou pevnější.

Pro citlivou pokožku

Foto: Archiv firmy

Lavera, tuhý šampon pro citlivou pokožku s aloe vera, 50 g, 209 KčFoto: Archiv firmy

Testovala šéfeditorka Marie: Tuhý šampon na vlasy je můj objev minimálně jarní sezony! Když jsem si ho brala na testování, počítala jsem, že napíšu něco ve smyslu „Pro někoho může být super, ale pokud máte opravdu dlouhé a opravdu husté vlasy jako já, raději sáhněte po tekuté klasice“. Jenže on je super i pro dlouhovlásky. Během chviličky se vám v ruce udělá pěna, kterou si hravě vmasírujete do hlavy, a to, jaké máte vlasy, tu vlastně nehraje vůbec žádnou roli. Testovaný přípravek od Lavery na citlivou pokožku, který neobsahuje silikony, mi sedl na první použití. Vlasy jsou mnohem nadýchanější, déle drží svůj tvar a mám dojem, že se i méně mastí. Pro mne jediné minus, pro jiného to ale může být plus, je nevýrazná vůně. Já mám totiž ráda, když vlasy hezky voní, po použití tohoto šampuku je jejich vůně neutrální.

Reklama

Související témata:

Načítám