Hlavní obsah

Svědí vás hlava? Kdy vyměnit šampon a kdy jít za odborníkem

Foto: StoryTime Studio, Shutterstock.com

Foto: StoryTime Studio, Shutterstock.com

Reklama

Občas vás po umytí svědí hlava, neodoláte a začnete se drbat. Zimní období, teplotní výkyvy, nošení čepic a přetopené místnosti způsobují, že je pokožka náchylnější k vysušování a objeví se často lupy. Mnohdy si ale škodíme už jen tím, že si vybíráme špatné šampony.

Článek

Co všechno může stát za tím, že se po umytí i během dne musíte neustále drbat na hlavě a obtěžují vás bílé vločky ve vlasech neboli lupy? Pokud trpíte citlivější pokožkou hlavy, jste tu správně.

Příčinou svědění může být dehydratace pokožky, alergická reakce nebo kožní nemoci. Svůj podíl na tom můžou mít i hormonální změny. Jaký typ svědění zvládnete vyřešit doma a kdy se raději vydat za odborníkem?

Na šamponu záleží

Za podráždění pokožky u kořínků vlasů si můžeme z velké části sami. „Častou příčinou je nevhodná dráždivá vlasová kosmetika,“ varuje dermatoložka Zuzana Macková z Perfect Clinic. Svědění kštice je často doprovázeno přítomností lupů, podrážděnou suchou nebo naopak hodně mastnou pokožkou, případně padáním vlasů.

Základem zdravých vlasů je i zdravá pokožka hlavy, proto je volba šamponu zásadní. „Při výběru  dbejte na to, aby neobsahoval příliš chemických složek a nebyl příliš hustý a pěnivý,“ radí Jitka Poláková, ředitelka firmy Kosmetika Capri. Pro citlivou pokožku hlavy bude pohlazením zklidňující složka, kterou může být například syrovátka z kozího mléka, meduňka, heřmánek, panthenol, tea tree oil, karkade (výtažek z květu ibišku) nebo sensirin.

Vyzkoušejte také šampony na přírodní bázi, a pokud máte pokožku extra citlivou, vyhněte se parabenům, sulfátům a parfemaci.

Foto: archiv firem

Zleva: Šampon pro citlivou a alergickou pokožku hlavy Eucerin, DermoCapillaire, 295 Kč, odstraňuje svědění, pnutí, předchází vysušování. Jemný šampon se syrovátkou La Chèvre, 188 Kč, hodí se pro citlivou pokožku, upravuje pH a nevysušujeFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Zleva: Šampon s tea tree olejem Urtekram, 289 Kč, prodává BiOOO, tea tree olej a aloe vera zklidní podrážděnou pokožku hlavy a léčí záněty. Ultrazklidňující šampon Vichy, Dercos, v lékárnách okolo 300 Kč, zklidňuje pokožku hlavy díky sensirinu a posiluje vlasyFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Zleva: Cibulovo fazolový šampon pro světlé vlasy Havlíkova apotéka, 418 Kč, kromě podpory světlého tónu vlasů hydratuje a pečuje o pokožku hlavy a stimuluje růst vlasů. Šampon s pivoňkou Klorane, 359 Kč, prodává Dr.Max, pivoňka zklidňuje pokožku hlavy Foto: archiv firem

Spreje proti svědění zabírají hned

Pokožce hlavy také nesvědčí, když budete šampon vymývat příliš horkou vodou nebo mýt hlavu příliš často, oba případy totiž pokožku zbytečně vysušují. Stejně ji může zatížit i přemíra používání stylingových přípravku (gely, vosky nebo laky na vlasy) a barvení vlasů. „Nejznámějším alergenem je parafenylendiamin, který obsahují mnohé barvy na vlasy,“ doplňuje dermatoložka Zuzana Macková.

Existují nejrůznější tonika a spreje, kterými můžete podrážděnou pokožku zklidnit do pár minut. Používají se i na suché vlasy a jsou bezoplachové, stačí je jen vmasírovat a úleva od svědění nastupuje takřka okamžitě. Zkusit můžete i vlasové peelingy, které zbaví pokožku lupů, prokrví, vyčistí a celkově pomůžou zlepšit stav, nebo masky přímo pro pokožku hlavy. (Jak používat vlasové peelingy?)

Foto: archiv firem

Zleva: Sprej proti lupům a svědění Uriage, DS Hair Lotion, 369 Kč, prodává Dr.Max, nanáší se na mokrou nebo vlhkou pokožku hlavy a je bezoplachový. Rozmarýnové vlasové tonikum Weleda, 289 Kč, olej z rozmarýnu pečuje o pokožku hlavy a odstraňuje svěděníFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Zleva: Bio tonikum proti lupům a svědění Whamisa, 1045 Kč, prodává Pure District, stará se o suchou pokožku hlavy a zabraňuje tvorbě lupů. Bezoplachový sprej Alterna, Caviar, 1150 Kč, prodává Salon Online, stimuluje kořínky vlasů a zklidňuje pokožku hlavyFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Zleva: Maska na kořínky vlasů Lush, Roots, 550 Kč, pečuje o pokožku hlavy, navrací rovnováhu a stimuluje růst vlasů. Maska na vlasy Kérastase, Specifique, v salonech okolo 900 Kč, hydratuje a zklidňuje pokožku hlavyFoto: archiv firem

Když už si nevíte rady

V případech, jako je začervenání, úporné svědění a výrazné olupování, je nutné vyhledat pomoc dermatologa. „Na vině může být totiž i kožní onemocnění jako atopický ekzém, lupénka, seboroická dermatitida, plísňová nebo bakteriální infekce,“ vyjmenovává Zuzana Macková.

S dehydratovanou a podrážděnou vlasovou pokožkou a případným řídnutím a padáním vlasů si poradí například vlasová mezoterapie. Mikrojehličkami se aplikuje regenerační sérum, které pokožku hlavy posiluje, pomáhá v případě onemocnění lupy nebo seboreou a stimuluje růst vlasů.

Upravte jídelníček

Na akutní svědění hlavy vám to nepomůže, nicméně k prevenci krásných vlasů přispívá i vyvážená strava a zdravý životní styl. Vhodné jsou zejména potraviny bohaté na bílkoviny a zkusit můžete i různé doplňky stravy. Zaměřte na minerály selen, zinek, železo, křemík a vitaminy skupiny B, které najdete zejména v rybách, červeném masu, mléčných výrobcích, luštěninách a listové zelenině.

Reklama

Související témata:

Načítám