Hlavní obsah

Tuhé šampony a mýdla: V čem mají navrch oproti tekutým?

Foto: ArtSyslik, Shutterstock.com

Foto: ArtSyslik, Shutterstock.com

Reklama

Na tuhá mýdla se na několik let zanevřelo kvůli tekutým náhradám. Nicméně kosmetické značky je znovu nabízejí a nejde jen o mýdla, ale i šampony nebo peelingy. V čem mají tuhé produkty výhodu oproti tekuté klasice?

Článek

To, co už bylo za zenitem, je zase in. Kosmetické firmy se snaží o ekologické a etické chování a do svých produktů přidávají co nejvíce přírodních složek. V kurzu jsou také bezobalové výrobky, kterým se přezdívá nahaté. Na jejich koupi ale musíte mít vlastní sáček nebo nádobku. Samotný výrobek pak vypotřebujete do posledního kousku a nezbude po něm nic, co by zatížilo planetu. Jen hřejivý pocit u srdce.

A proto jsou v současnosti na výsluní zase tuhá mýdla, ale i šampony (zvané šampuky), masážní peelingy a tělové oleje. V čem mají tuhé kosmetické produkty navrch oproti tekutým? Podívali jsme se tomu na kloub.

Tuhé mýdlo jako doplněk

Tuhá mýdla mají schopnost provonět místnost (určitě jste si někdy dali mýdlo do skříně, aby jeho vůní načichlo oblečení, že?) a na umyvadle budou ozdobou. Také se hodí na cesty, nemusíte se bát, že se někde vylijí a ani nepřidají na váze. V některých obchodech si můžete nechat mýdlo useknout v takovém množství, jaké zrovna požadujete.

Jejich složení je (ve většině případů) veskrze přírodní. Obsahují pouze přírodní oleje, henu, jíly či jiné éterické oleje a bylinkové nálevy, které se lehce vstřebávají. V tekutých produktech najdete i nadbytečné ingredience, jejichž úkolem je více pěnit nebo vonět, lépe reagovat s dalšími složkami a hlavně, co nejdéle vydržet. Chemikálie navíc pronikají do pokožky a často vedou k vysušení či svědění.

Díky tomu, že tuhé produkty neobsahují vodu, jsou výrobky samokonzervační, a nemusí tedy obsahovat přidané konzervanty. Máte-li citlivou pokožku a řešíte ochranu životního prostředí, volba je jasná.

Jak používat šampuk na vlasy?

Jak používat tuhé mýdlo není třeba vysvětlovat. U tuhého šamponu ale můžete kroutit hlavou a říkat si: „Jak si sakra tímhle umyju vlasy?“ S tuhým produktem musíte několikrát přejet po mokré kštici, než se vytvoří pěna. Základem je také mít na šampuk nádobu nebo misku, do které ho po použití vrátíte.

Naše zkušenost? „Po namočení pěkně pění, hezky voní a přijde mi, že si vlasy umyju lépe než klasickým šamponem. Vlasy se po něm nemastí tolik. Jen mi přijde, že víc vymývá barvu a vlasy jsou hrubší na dotek,“ říká redaktorka Renata. Stejně jako tuhá mýdla jsou šampuky koncentrovanější, menší, skladnější, vhodné na cesty a vydrží okolo 80 umytí v závislosti na hustotě i délce vaší hřívy.

Zkusit můžete i tuhé tělové oleje, se kterými přejíždíte po kůži a díky teplu tají a mění se v olej. Podobně pak fungují i peelingy.

Tipy na tuhé produkty

Foto: Archiv firem

Zleva: Mýdlo s olivovým olejem, Sabon, 130 Kč; Mýdlo s rostlinnou mycí houbou na hrubá místa na kůži, Sabon, 134 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Jemné rostlinné mýdlo s květy brutnáku lékařského, Marionnaud Green, 249 Kč; Tuhé mýdlo Růžová alej, Musk, 129 Kč, prodává ZemitoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Tuhé mýdlo Hvězdný prach, Almara Soap, 159 Kč, prodává Zemito; Tuhé mýdlo s bambuckým máslem, Panier des Sens, 167 Kč, prodává FragonitoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Šampuk Seanik, Lush, 280 Kč; Tuhý šampon proti vypadávání vlasů Maca, Navia, 119 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Tuhý přírodní šampon na mastné vlasy, Almara Soap, 159 Kč, prodává Zemito; Šampon pro poškozené vlasy Hibiskiss, Foamie, 129 Kč, prodává NotinoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Tuhý tělový balzám Bezstarostné Ráno, Navia, 129 Kč, prodává Econea; Masážítko jako tělový olej Each Peach, Lush, 295 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám