Hlavní obsah

Tichý zabiják: Infarkt u žen vypadá jinak než u mužů! Poznáte, kdy zavolat sanitku?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přepracovaný manažer se s tváří zkřivenou bolestí chytá za srdce a kácí se k zemi... Je-li toto vaše jediná představa průběhu infarktu myokardu, pak jste ve velikém nebezpečí. U žen se tenhle závažný stav projevuje jinak než u mužů, většinou ne tak dramaticky. Proto signálům nevěnují pozornost – a proto umírají.

Článek

Myslíte si, že srdeční infarkt je hlavně „mužská záležitost“? Omyl. Jedná se o jedno z nejběžnějších srdečních onemocnění – a podle slov MUDr. Marie Skalské, zakladatelky a lektorky Pro Fit Institutu, ženy na onemocnění srdce umírají téměř třikrát více než na nádorová onemocnění. „U mužů bývá příčinou úmrtí u přibližně osmi procent, zatímco u žen u šesti procent,“ doplňuje MUDr. David Frej. U obou pohlaví je srdeční onemocnění včetně infarktu nejčastějším důvodem smrti v České republice.

Jiné pohlaví, jiné příznaky

Víte, proč ženy umírají na infarkt a nezavolají si sanitku? Nemoc se totiž často projevuje jinak než u opačného pohlaví – ženy většinou netrpí strašnou bolestí za hrudním košem. Varovné signály nejsou tak zřejmé a řada žen si je se srdečním selháním vůbec nedá do souvislosti. „Spíše než charakteristickou bolest na hrudi ženy většinou pociťují nedostatek dechu, mají bolesti zad či dolní čelisti, mohou mít pocit na omdlení či vědomí rovnou ztratit,“ přibližuje Marie Skalská. Srdeční slabost se může projevit i bolestmi v horní části břicha či dolní části hrudníku.

„U žen probíhá infarkt odlišně hlavně z hlediska příznaků,“ přitakává MUDr. David Frej. „Muže častěji postihne jako první projev onemocnění srdce a cév, zatímco u žen se delší dobu před jeho nástupem kromě diagnózy ischemické choroby srdeční objevují též varující příznaky, jako je ospalost, velká únava a trávicí obtíže včetně nucení na zvracení.“ Pokud žena v této fázi přivolá pomoc, má velkou šanci na záchranu.

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

„Při příznacích infarktu myokardu ženy se zavoláním o pomoc otálejí,“ říká David Frej. Nemusejí totiž poznat, že se jedná právě o infarktFoto: michaeljung, Shutterstock.com

Ženy si pomoc volají pozdě

Ačkoliv mají ženy podle zkušeností Davida Freje – na rozdíl od mužů – obecně větší tendence řešit své zdraví ve věci chronických potíží a prevence, něco tak akutního a nebezpečného, jako je infarkt, je zpravidla moc nerozhodí – právě kvůli nejasným a málo dramatickým symptomům. Ani je nenapadne, že by je mohlo postihnout něco tak závažného, a proto váhají zavolat pomoc. „Zpoždění často trvá i hodinu, což je významná ztráta,“ dodává odborník. Přitom v případě infarktu myokardu rozhodují minuty!

Riziko prudce roste po přechodu

Ženy před menopauzou infarkt většinou nepostihuje – chrání je totiž hormony. To má, jak říká Marie Skalská, za následek mylně rozšířené povědomí, že onemocnění srdce se týkají hlavně mužů. Realita je ale jiná: po menopauze se počet žen a mužů stonajících se srdečně-cévními chorobami vyrovnává.

U žen je pak průběh těchto onemocnění dokonce závažnější než u mužů. „Do přechodu má žena přirozeně vyšší hladinu ochranitelského HDL cholesterolu, zatímco muž ji má fyziologicky celý život nižší. Při menopauze a s ní souvisejících hormonálních změnách bohužel u žen hladina HDL klesá,“ vysvětluje Marie Skalská. Ženské tělo, zbaveno svého „ochránce“, je k riziku onemocnění náchylnější než to mužské, které je za celý život na nízkou hladinu HDL zvyklé. Podle Davida Freje pak infarkt udeří nejčastěji po 65. roce věku.

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Ospalost, únava, stres, vyčerpání – to vše může u žen signalizovat nástup infarktu mykokarduFoto: Stokkete, Shutterstock.com

Stres jako významný spouštěč

Do menopauzy ženy chrání estrogeny. To je skutečnost, z níž vychází řada odborníků. David Frej ale s touto zaběhlou teorií polemizuje. Zmiňuje přitom studie, které tvrdí, že estrogeny brání poškození tepen a rozvoji aterosklerózy a embolie, což ovšem s rizikem infarktu přímo nesouvisí. Lékař se proto domnívá, že příčina infarktu myokardu může ležet i jinde – konkrétně ve změně ženské reakce na stres. Ačkoliv s ním prý umějí pracovat lépe než muži, protože jej tolik nepotlačují, jsou proti němu zřejmě méně odolné, než tomu bývalo dříve. Dnes se stále častěji vyskytují mladé ženy, u nichž jako spouštěč infarktu funguje právě mentální stres. „Stres způsobuje chronický zánět, podporuje kornatění tepen a změny v imunitě spojené s aterosklerózou a infarktem,“ vysvětluje David Frej.

Kdy přivolat pomoc?

Pokud prožíváte stresové období nebo je vám více než 65 let a objeví se u vás náhle podezřelá slabost, nevolnost, dušnost nebo pocítíte bolesti zad, břicha či spodní části hrudníku, neměly byste se rozhodovat moc dlouho. Zavolejte si sanitku, může jít o minuty.

Bojíte se infarktu, nebo myslíte, že se týká především přepracovaných manažerů?

Související témata:

Načítám