Hlavní obsah

Tip do bytu: Spojte koupelnu s ložnicí!

Foto: kaldewei

Takhle vypadají nejnovější trendy, kterým vládne idea „open space“ čili „otevřeného prostoru“Foto: kaldewei

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojit koupelnu s ložnicí není bláznivý nápad! Je to velmi komfortní i praktické, a už si to neužívají jen velmi bohatí lidé. Jde o nový trend v bydlení a můžete to zkusit také. Prostě vytvoříte jednu velkou místnost a říkejte jí klidně ložnice v koupelně nebo koupelna v ložnici, to je na vás.

Článek

Pamatujete, jak se objevila móda spojovat kuchyň s obývacím pokojem? Nejdříve se takové řešení zdálo velmi netradiční, ale dnes je úplně běžné. O jeho smysluplnosti už nikdo nepochybuje. Obě místnosti mají totiž mnoho společného. Ovšem o koupelně s ložnicí to platí zrovna tak (jeden nápad jsme vám ukázali již včera ve článku Byt, kde jenom koupelna má 30 metrů čtverečních!). Napadá vás, z jakého důvodu by měly být spojené? Odpověď je velmi prostá a podle architektů se i z toho stane za pár let poměrně konvenční záležitost.

Proč koupelnu spojovat s ložnicí?

Propojování malých místností s cílem vytvořit jednu opravdu velkorysou pohodlnou místnost je trend, pro který se používá nejčastěji označení „open space“ čili „otevřený prostor“.

Foto: Kaldewei

Podobné návrhy zatím vypadají stále výstředně. Stanou se takové ložnice za pár let něčím běžným?Foto: Kaldewei

„Spojování místností musí mít ale svou logiku vyplývající z toho, co v daných místnostech děláte. Kam jdete před tím, než večer ulehnete na lůžko? A kam míří vaše první ranní kroky? Pokaždé je to koupelna, kde navíc večer mnozí z vás relaxují, například ležením ve vaně. A po takové lazebnické proceduře je přirozeně příjemné usnout. Spojit koupelnu s ložnicí má tedy smysl nikoli proto, že je to móda, ale protože obě místnosti používáte v logické návaznosti,“ říká ing. arch. Pavel Bauer.

Foto: Contemporist

Nemusíte mít extra velkou ložnici, abyste si do ní dali třeba jen vanu na relaxFoto: Contemporist

Jak na to?

„Pokud plánujete novostavbu rodinného bytu, tak je to pro projektanta hračka. Koupelna v ložnici vážně není technický problém. Ve stávajícím domě či bytě je ale něco takového možné jen v případě, kdy na sebe koupelna s ložnicí bezprostředně navazují. Je totiž vhodné využít stávající rozvody vody a její odpady. Jinak je nutná poměrně pracná rekonstrukce,“ říká stavební inženýr Pavel Janeček ze společnosti Tek-Interior.

Foto: Contemporist

Je to koupelna v ložnici, nebo ložnice koupelně?Foto: Contemporist

„Pak je v závislosti na dispozici bytu možné vybourat společnou stěnu a nahradit ji třeba posuvnými dveřmi pro případ, že byste chtěli místnosti přece jen někdy alespoň symbolicky oddělit. Takovou úpravu zvládne každá stavební firma. A o zvýšenou vlhkost v ložnici se bát nemusíte. Ona opravdu vzroste, ale bude to jenom příjemné. Je to jako přirozený zvlhčovač vzduchu, za který ostatní utrácejí peníze,“ doplňuje inženýr Pavel Janeček.

Foto: Ricardo Bofill

Pohodlné lůžko stejně jako pohodlná vana mají jistě spoustu podobného. Tak proč je nepostavit vedle sebeFoto: Ricardo Bofill

Upozornění od odborníka

„Chcete li koupelnu spojit s ložnicí a máte-li ve stávající koupelně i toaletu, pak ji před tím oddělte například sádrokartonovou příčkou. Nepříjemné pachy do ložnice nepatří. Samotné WC potřebuje jen 1,5 m2, prostor původní koupelny se tím sice zmenší, ale po jejím propojení s ložnicí si toho ani nevšimnete," radí ing. arch. Jaroslav Novotný.

Foto: Ricardo Bofill

Podobné řešení má i svou romantiku, které vyhovuje intimita koupání stejně jako intimita partnerského lůžkaFoto: Ricardo Bofill

Malá rada závěrem

Vytvořit jeden trendový „open space“ spojením koupelny s ložnicí je pochopitelně vhodné jen v případě, kdy v domácnosti nežije více než jeden pár, ideálně bezdětný. Koupelna a ložnice musejí zachovat svou intimitu. Ovšem pokud žijete ve velkém bytě se dvěma koupelnami, z nichž jednu si můžete „ukrást" pouze pro sebe, pak už neváhejte ani minutu!

Foto: Kaldewei

Architekti si představují vanu jako nástroj relaxace a klidně ji pak umístí i do obývacího pokoje. A nebo je to jen superluxusní koupelna?Foto: Kaldewei

Připadá vám spojování koupelny s ložnicí bláznivé?

Reklama

Související témata:
Inženýr

Načítám