Hlavní obsah

Tipy na levné drobnosti, které zútulní každou kuchyň

Foto: united photo studio, Shutterstock.com

Foto: united photo studio, Shutterstock.com

Reklama

Připadá vám vaše kuchyň už okoukaná? Uvažujete o změně, ale nechcete vyhazovat peníze ani za nové spotřebiče, ani za kuchyňskou linku? Třeba postačí přidat pár drobností. Poradíme vám, které to jsou.

Článek

Pro mnoho z nás je kuchyň srdcem domova. Je to místo, kde vaříme a většinou i stolujeme. Zároveň však často slouží třeba jako dětská herna či pracovna. Není proto žádným překvapením, že je potřeba ji čas od času trochu vylepšit. Tím nemyslíme nějakou zásadní přestavbu. Zaměřte se na obyčejné drobnosti, které přispějí k tomu, aby se u vás všichni cítili jako doma.

Květináče s bylinkami

Začněme u toho nejdůležitějšího, co by vám při vaření rozhodně nemělo chybět. Jsou to čerstvé bylinky. Jedná se o důležité ingredience, které se vyplatí mít stále po ruce. Zároveň se však mohou stát i skvělou dekorací. Různobarevné květináče a truhlíky s bylinkami můžete umístit na okenní parapet či poličku na stěně. Když máte v kuchyni málo místa, pořiďte si závěsné květináče a pověste je třeba na tyč pod horní skříňky (trendem kuchyně 2020 je digestoř pod sporákem).

Foto: 4home.cz

Výhodou světlezeleného květináče na bylinky Limes Dublo je otvor na speciální nůžky se třemi čepelemi, které jsou součástí balení. Cena 139 Kč. Koupíte na 4homeFoto: 4home.cz

Vázy s řezanými květinami

Dalším skvělým doplňkem jsou čerstvé květiny ve váze. Uvidíte, že vaši kuchyň obzvlášť teď, na konci zimy, doslova prozáří. Navíc může být díky nim každou chvíli jiná. Při výběru řezaných květin se totiž můžete jednou zaměřit na vábení jara a koupit třeba tulipány a narcisy, jindy vsadit na eleganci a pořídit si kytici růží a příště sladit barvu květů s odstíny použitými na nábytku či doplňcích.

Váza dělá také divy. Sázkou na jistotu je ta z čirého skla, kterou nikdy nic nezkazíte. Dobře vypadají ale i kousky vyrobené z keramiky nebo porcelánu. Při jejich výběru však musíte být opatrnější. I váza by totiž měla ladit se stylem, v němž je kuchyň zařízená. To znamená, že jednoduché linie se hodí do minimalistických, moderních kuchyní, zatímco malovaná váza z keramiky patří spíše do těch venkovských a bohatě zdobený porcelán do rustikálních.

Foto: IKEA

Ve váze z čirého skla vynikne každá květina. Do vázy s úzkým hrdlem (vlevo) můžete dát jen jednu větvičku (výška 15 centimetrů), zatímco pro víc květin se skvěle hodí ta širší (druhá zleva), která je vysoká 18 centimetrů. Cena 49 a 149 Kč. Koupíte v IKEAFoto: IKEA

Košík s pečivem a mísa s ovocem

Nezapomínejte dát každé ráno na stůl proutěnou ošatku s čerstvým pečivem nebo alespoň mísu s ovocem. Přesvědčíte se sami, že tato zdánlivá drobnost dokáže divy (hygge – dánský recept na štěstí). Je to nejen chutná dekorace, která spolehlivě vyvolá u každého příjemné pocity domácí pohody, ale navíc působí i na čich, protože většinou krásně voní. A co teprve když dáte na stůl talíř s domácím moučníkem.

Foto: magnet-3pagen.cz

K příjemné domácí atmosféře přispěje porcelánový talíř s modrým vzorem. Cena 165 Kč. Koupíte na Magnet 3-pagenFoto: magnet-3pagen.cz

Dřevěná prkénka a mísy

Je jedno, jestli jste příznivci moderních kuchyní, nebo se vám více líbí třeba ty rustikální či skandinávské. V žádném případě nic nezkazíte, když přidáte do interiéru několik dřevěných prvků. Vždyť právě textura dřeva umocňuje teplo domova, tak proč toho nevyužít?

Neznamená to, že byste si měli hned pořizovat dřevěné pracovní desky či stoly. Snadno to zvládnete pomocí několika drobností, jako jsou dřevěná prkénka, mísy, misky či tácy. A pěkně je vystavte, ať jsou vidět. Prkénka můžete pověsit na zeď či o ni jen tak opřít a používat je k servírování sýrů a uzenin.

Mísu postavte na otevřenou polici, abyste ji měli stále po ruce, a co nejčastěji ji používejte. Nejen ovoce, ale i zeleninový salát v ní totiž vypadají naprosto báječně. Menší misky se zase hodí na krekry, oříšky a brambůrky.

Foto: Westwing

Sada nádobí z bambusového dřeva Daven Black je stylovým doplňkem vhodným do každé kuchyně a dá se využít i k servírování. Cena 749 Kč. Koupíte na WestwingFoto: Westwing

Atypické lahve a dózy

Zajímavým ozvláštněním každé kuchyně jsou také slánky, cukřenky, kořenky, dózy na kávu či čaj, případně na další potraviny. Většinou bývají keramické, plechové nebo z umělé hmoty (umyté nádobí dejte na strom). Ještě o něco atraktivnější jsou různé lahve a lahvičky se speciálními (například drátěnými či korkovými) uzávěry. Pěkné a zároveň velmi užitečné jsou také všelijaké dávkovače na olej a ocet, které mohou být dokonce v jediné nádobě.

Foto: Bella Rose

Mezi praktické vychytávky, které skvěle ozvláštní jídelní stůl, patří skleněná lahvička na olej a ocet 2v1. Cena 594 Kč, koupíte na Bella RoseFoto: Bella Rose

Reklama

Načítám