Hlavní obsah

Tipy na víkend: Akce zdarma nejen pro děti, ale i dospělé

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdá se, že počasí nadcházejícího víkendu bude vybízet k tomu, schovat se někam do tepla a do závětří. Nad Evropou řádí tlaková níže Oskar, která s sebou nese bouře a vítr, a ačkoliv u nás není tolik znát, počasí moc příznivé stejně nebude. Co by se tak dalo dělat?

Článek

Jsou chvíle, kdy by jeden školákům snad i záviděl. Jako třeba teď, kdy je čeká prodloužený víkend. Největší nervy jsou už za nimi, pololetní vysvědčení leží doma a zbývá dost času na zábavu. Pokud chcete svého pilného studenta něčím odměnit, na spoustě míst jsou připraveny akce pro děti zdarma. Tipy máme samozřejmě i pro ty, kdo děti nemají.

Radíme ale zvolit něco v suchu. V sobotu se má sice oteplit, přes den vyšplhají teploty v nížinách až k 6–10 °C (na západě bude jen kolem 3 °C, stejně jako na horách), ale objeví se přeháňky. Pod 800 metrů smíšené a deštivé. Zejména na východě republiky hrozí silný vítr ovlivněný tlakovou níží Oskar. V neděli se počasí moc nezlepší. Mírně se ochladí na 2–6 °C a místy se objeví přeháňky, během dne postupně nad 400 metrů sněhové.

Zadarmo s dětmi

Po celé České republice budou celý víkend (včetně pátku) akce pro děti za vysvědčení. Například v Zoologické zahradě v Táboře. Pokud přinesete vysvědčení vašeho potomka se samými jedničkami, vstup bude mít úplně zdarma. Odměnu ale dostanou i dvojkaři – žáci s vyznamenáním mají slevu padesát procent. Akce platí od 1. do 3. února. Vstup zdarma mají děti i v Zoologické zahradě v Ústí nad Labem. Jestli máte doma spíše divočáky, kteří více než zvířata ocení aktivní zábavu, můžete s nimi třeba do Aquacentra v Hradci Králové. Děti do deseti let, které nedostaly horší známku než trojku, mají vstup zdarma. Více informací najdete na stránkách daných organizací. Určitě si najdete i tu svoji poblíž vašeho bydliště. Raději se také vždy ujistěte, zda budou u pokladny chtít vidět vysvědčení.

Foto: SNHK

Na mnoha místech mají děti za vysvědčení vstup zdarma Foto: SNHK

Karlštejn po svém 

Kdy jste byli naposledy na Karlštejně? Určitě to už nějaký ten pátek bude, viďte? Zatímco zahraniční turisté na hrad Karla IV. nedají dopustit, my ho mnohdy opomíjíme. Teď se vám ale naskýtá jedinečná šance – při příležitosti zahájení nové sezony se tento víkend budete moci projít po hradě bez průvodce! Hlavním důvodem, proč se akce koná, je nabídnout návštěvníkům dostatek času, aby si v klidu a ve svém tempu prošli všechny expozice a zdrželi se, kde budou chtít. Správa hradu tak vyšla vstříc návštěvníkům, kteří často požadovali právě to, aby se mohli projít po hradě sami.

Foto: kirill_makarov, Shutterstock.com

O víkendu si můžete projít Karlštejn bez průvodce Foto: kirill_makarov, Shutterstock.com

223 let Národní galerie

200 let od založení Národního muzea je možná hodně, ale Národní galerie je ještě starší. O víkendu bude slavit 223. výročí a v rámci toho uspořádá několik akcí. Dokonce má pro návštěvníky připraven malý dárek – vstupné do sbírkových expozic zdarma. Ve Veletržním paláci na vás čeká moderní a současné umění, včetně nově otevřené expozice „1918–1938: První republika“, dále pak díla Gauguina, van Gogha, Picassa nebo Čapka. Ve Šternberském paláci si můžete prohlédnout plátna Rembrandta nebo Rubense, v Salmovském paláci Warhola, Skálu, Kolbabu a další. A v Klášteře sv. Anežky České výstavu středověkých pokladů. Kromě toho vás čeká bohatý doprovodný program, a to i pro děti!

Foto: Profimedia.cz

Také vstup do Národní galerie je o víkendu zadarmoFoto: Profimedia.cz

Návštěva u Janáčků

Jestli to ale máte do Prahy daleko, udělejte si výlet do Moravského zemského muzea v Brně a navštivte expozici mapující život skladatele Leoše Janáčka (1854–1928). Víte, že archiv tohoto fenomenálního skladatele byl vloni v létě zapsán do programu UNESCA „Paměť světa“? Holt světové dědictví nejsou jen Hradčany a Český Krumlov. Nicméně až do 24. února máte šanci v Biskupském dvoře  navštívit výstavu „Doma u Janáčků“, kde se nachází sbírka předmětů spojených nejen s umělcovým soukromým životem. Tyto exponáty, které pochází zejména z jeho pozůstalosti, nebyly nikde doposud vystavovány.

Foto: Moravské zemské muzeum

Udělejte si výlet do Brna na výstavu o životě Leoše Janáčka Foto: Moravské zemské muzeum

Do Českého ráje

Chtěli byste vědět, o čem se baví chlapi, když jsou sami v sauně a nikdo je neslyší? Spisovatel Jaroslav Rudiš poskytl vhled do tohoto světa v knize „Český ráj“. Parta chlápků se pravidelně schází v sauně, kde spolu rozebírají vztahy, práci, smysl života. Ale nikterak filozoficky, nýbrž tak, jak jim jdou myšlenky. Kniha se čte jedním dechem. Je totiž napsaná formou dialogů, nenajdete v ní žádné popisné odstavce, ba dokonce ani jména postav. Ty jsou popsány tak, aby se čtenáři lépe pamatovaly. Takže třeba „Ten, co je ženský doktor“, „Ten, co mu vloni umřela žena“. Garantujeme, že za jedno odpoledne máte knihu přečtenou.

Foto: KOSMAS

Zajímá vás, o čem si povídají muži v sauně? Jaroslav Rudiš vám to prozradí Foto: KOSMAS

Co máte v plánu vy? Nezapomeňte sledovat počasí

Načítám